Lokasi Adventure Di Sekitar Kelantan

Lokasi Adventure Di Sekitar Kelantan

Negeri Kelantan mempunyai banyak tempat-tempat mencabar yang menarik untuk dikunjungi. Selain dapat melakukan aktiviti lasak dan mencabar, pengunjung turut dapat menghayati keindahan alam semulajadi yang terdapat di sekitar Kelantan.&0;
TAMAN NEGARA KUALA KOHBercuti ke Taman Santuari Tasik Pergau di Batu 18, menjanjikan satu pengalaman yang tidak akan dapat dilupakan dengan keindahan alam semulajadi hasil pembinaan empangan hidroelektrik di Pergau.

Tasik ini berjaya menarik lebih 30, 000 pengunjung kerana suasana damai dan keindahan semulajadinya menjadikan Tasik Pergau satu destinasi yang amat sesuai untuk mencari ketenangan jiwa.

Pengunjung hanya perlu memandu kira-kira dua jam dari bandar Kota Baharu. Berada pada paras ketinggian 720 meter (2, 400 kaki) dari aras laut, suhu sehingga 18 darjah Celsius sudah cukup menjanjikan suasana damai selain melihat kabus menyelimuti tasik berkenaan. Selain itu, keistimewaan Tasik Pergau&0;adalah ia berada pada suhu kedinginan yang dikatakan menyamai suhu di Cameron Highlands ketika malam.

Taman Santuari Tasik Pergau seluas 460 hektar, yang terletak 100 kilometer dari bandar Jeli, menjanjikan pengalaman percutian yang tidak akan mungkin dilupakan. Bagi kaki pancing, di situlah 'syurga' untuk menangkap spesies lampam, tilapia, toman dan pelbagai lagi.

Pengunjung hanya perlu menyewa bot untuk jelajah pulau-pulau di tasik berkenaan. Sepanjang perjalanan ke pulau, pengunjung disajikan panorama alam semulajadi yang kaya dengan aneka flora dan fauna serta jajaran pokok kelapa dengan pelepah yang melambai-lambai ditiup angin serta rumpunan pokok buah-buahan melengkapkan keunikan tasik itu.

Tasik Pergau seolah-olah tidak mati pada sebelah malamnya. Dengan hanya RM70, termasuk kos menaiki bot, setiap pengunjung dapat bermalam di calet terapung yang dibangunkan oleh Lembaga Pembangunan Kelantan Selatan (Kesedar) di tasik tersebut. Malah, 30 tapak perkhemahan disediakan bagi mereka yang mahu merasai kedinginan malam.

Pengunjung juga boleh mencuba aktiviti kayak dengan harga RM20 bagi dua orang ataupun treking hutan dengan diiringi pemandu pelancong bertauliah.

GUNUNG STONGNama Gua Ikan diperoleh ekoran daripada terdapatnya batu yang kelihatan seperti ikan. Ianya mempunyai mitos tersendiri bahawa terdapat sejumlah besar ikan menghuni di gua tersebut dan ia juga dijadikan lokasi bagi masyarakat Melayu kuno untuk melangsungkan acara perkahwinan.
&0;Terdapat gua-gua lain di sekitarnya seperti Gua Gelap atau Gua Batu Susun, Gua Keris dan Gua Pagar.
GUA GELAPGua Gelap atau dikenali sebagai Gua Batu Susun juga memperoleh nama daripada pelbagai bentuk batu yang tersusun rapi di sepanjang laluannya. Stalaktit dan stalagmit yang terbentuk hasil daripada titisan dan hakisan air ribuan tahun dahulu, bersinar apabila disuluh.
Kebanyakan lapisan batu yang tersusun itu telah diusik dan digerakkan oleh mereka yang mencari batu zamrud yang kononnya banyak terdapat di gua itu ditambah dengan vandalisme.
Seperti namanya, Gua Gelap amatlah gelap. Cuma sesekala, pancaran cahaya yang menyuluh masuk dari celahan dinding yang terbuka seakan menyerlahkan isi gua itu untuk ditatap.
Pengunjung perlu melalui Gua Gelap dengan berjalan mengiring dan kemudian merebahkan badan secara melentang sejauh kira-kira 20 meter untuk melepasi pintu gua yang rendah dan sempit.

GUA KERIS
Pengunjung perlu memanjat batu yang agak licin dan sebaik tiba di dalamnya anda akan melihat terpacaknya 'sebilah keris' yang terbentuk hasil cantuman stalaktit dan stalagmit.

Gua berkenaan yang luas dan lantai yang agak mendatar dikatakan pernah didiami oleh manusia dahulu kala. Satu kawasan lapang di dalamnya dikatakan pernah digunakan sebagai tempat berlatih silat.

Keindahan pelbagai bentuk stalaktit dan stalagmit yang terukir secara alami yang antaranya berkilauan apabila terkena cahaya akan melekakan setiap pengunjung ke gua itu yang menyimpan banyak kisah silam.

Di gua itu terdapat sejenis flora istimewa yang sukar ditemui di tempat lain yang dikenali sebagai 'Vaughan's Balsam'. Selain di situ, ia dikatakan hanya terdapat di Perlis dan Selatan Thailand.

Di situ juga anda dapat menemui pelbagai haiwan dan serangga seperti sejenis kala jengking yang sekali imbas kelihatan seperti labah-labah dan dapat menyaksikan sekumpulan kelawar bergayutan di bumbung gua.

Apa yang pasti, sekurang-kurangnya tempoh setengah hari diperlukan untuk mereka yang benar-benar ingin meneroka keseluruhan gua-gua di sini, apa lagi bila anda terpegun melihat pelbagai bentuk stalaktit dan stalagmit hasil hakisan air dalam gua sejak jutaan tahun lalu yang menghiasi gua-gua berkenaan.kredit:&0;tempat-tempatyangmenarikdiKelantan.blogspot,&0;muridguru.blogspot.

Hubungi Kami

Homestay di KB

Telefon
012 202 0967

E-mail

Alamat
Lot 644, Jalan Persiaran Husna 5, Kampung Cherang,
Kota Bharu, Kota Bahru,
Kelantan

Web
Lihat Pertanyaan
Tiada pertanyaan setakat ini.
Kongsi ke Media Sosial
Statistik

314

Page Hits

14

Website Hits

0

Bilangan Pertanyaan

0

Kongsi ke Media Sosial