Surat Untuk Kahwin Satu Lagi

SELEPAS 1 TAHUN BERLALU ….

Kepada isteriku yang dicintai,

Sayang,

Terima kasih kerana menyiapkan beg pakaian dan sarapan Abang pagi tadi. Seperti biasa, keprihatinan dan keikhlasan sayang terhadap diri Abang, amat Abang kagumi. Memang Abang berasa sangat beruntungmemiliki isteri yang penyayang seperti sayang ni.

By the time sayang baca surat Abang ini, Abang tentunya dalamperjalanan out-station ke JB. Mungkin sayang tertanya-tanya kenapapulak Abang tinggalkan surat ni pada sayang sedangkan sebelum ni Abang tak pernah berbuat seperti ni.

Sebenarnya, Abang menulis surat ini kerana Abang tak sanggup meluahkan isi hati Abang di depan sayang, yang sudah banyak berjasa,menjaga Abang dan mencurahkan segala kasih sayang. Abang yakin apayang Abang luahkan ini, pasti akan menitiskan air mata sayang dan Abang tak sanggup melihat itu semua di depan mata Abang.

Abang out-station ke JB sebenarnya bukanlah untuk hal kerja,sebaliknya atas urusan peribadi. Abang akan bernikah lagi dengan seorang gadis yang Abang kenali sejak 6 bulan lalu. Abang minta maaf kerana terpaksa merahsiakan perkara ini dari sayang kerana Abang sangat menghormati sayang dan tak sanggup melihat sayang menitis airmata, di depan Abang.

Namanya Syamila, dia sebenarnya rakan sepejabat Abang. Sayang mungkinpernah berbual dengannya semasa annual dinner company Abang dulu.Walaupun umurnya muda, tetapi dia bukanlah seperti gadis yang Abang sangkakan selama ini. Betul-betul meleset sangkaan Abang kerana berfikir bukan-bukan tentang gadis muda sekarang.

Kami sebenarnya mula berkenalan sejak dia join company Abang 6 bulanlalu. Sebagai senior officer di company, Abang diarahkan melatih dia tentang selok belok company Abang. Dari situlah Abang mula tertarik dengan budi pekertinya dan kesederhanaan yang dia miliki.

Kami selalu keluar makan tengahari bersama selepas sesi latihan company dan dia faham selera Abang yang gemarkan makanan tradisional ala kampung. Kekadang, dia suruh Abang cuba masakan western juga dan Abang tak sangka, sesekali makan western, sedap jugak. Kerana diapandai mengambil hati Abanglah, Abang jatuh hati padanya.

Tambahan pula dia berasal dari keluarga yang ramai dan sukakan budak-budak. Abang pernah melihat dia membawa adik-adiknya pejabat pada hari Sabtu, dan Abang kagum melihat dia, begitu sabar melayan kerenah adik-adiknya yang berlari ke sana sini di office Abang.

Yang buat Abang hormat padanya, dia sudi menerima diri Abang seadanya. Dia tahu Abang sudah beristeri dan mempunyai anak-anak. Malahan dia kenal sayang kerana Abang selalu menceritakan kebaikan sayang terhadap diri Abang. Sebab itulah, dia selalu berpesan dengan Abang agar selalu membantu sayang di rumah, selalu berikan perhatian dan kasih sayang kepada keluarga, luangkan masa dengan mereka danyang paling penting, dia sering berpesan Abang jangan lewat-lewatkan solat macam sayang selalu buat kat Abang.

Kerana hubungan kami sudah rapat dan Abang menaruh perasaan terhadap dirinya, Abang buat keputusan untuk mengahwini dia agar hubungan kami tidak dipandang serong hingga membawa kepada maksiat. Walaupu nusianya muda, sikapnya begitu matang sekali bila Abang beritahu hasrat Abang terhadap dirinya. Dan dia sanggup menjadi isteri kedua dan berkongsi kasih, walaupun usia kami yang jauh berbeza. Malahan dia kata, dia akan memahami kalau Abang meluangkan masa lebih bersama sayang dan anak-anak, kerana sayang lebih dahulu mencintai Abang. Dia tidak mahu Abang abaikan perasaan sayang yang inginkan perhatianAbang.

Sebelum Abang buat keputusan ini, Abang sebenarnya sudah berbincangdengan abah sayang di kampung. Walaupun pada mulanya abah terkejut,namun dia merestui keputusan Abang ini kerana dia yakin Abang mampu berlaku adil dan menjaga sayang sebaik mungkin seperti biasa. Mak juga menghormati hasrat Abang. Cuma dia berpesan untuk sentiasa jaga hati sayang seperti dulu. Tak berubah, tak kurang walau sedikit pun.

Abang tahu, sayang mungkin sedang mengalirkan air mata bila membaca luahan hati Abang ini tetapi percayalah cakap Abang, Abang tak berniat nak melukakan hati sayang atau cuba menipu sayang. Abang harap sayang dapat memahami dan menghormati keputusan Abang ini. Demi Allah, Abang masih cintakan sayang sepenuh hati dan tindakan Abang ini, bukan bermakna Abang tidak cintakan sayang lagi. Abang bernikah bukan kerana kekurangan atau kelemahan diri sayang. Sayang begitu sempurna pada diri Abang.

Ini hanyalah fasa seterusnya dalam kehidupan Abang di mana Abang memilih untuk memikul tanggungjawab yang lebih besar, menjaga 2 isteri yang dicintai sepenuh hati. Abang percaya, tindakan Abang ini adalah suatu perkara yang betul, dengan menyempurnakan hubungan Abang dan Syamila dengan ikatan perkahwinan yang sah, dan bukan untuk berpoya-poya.

Abang berjanji, Abang akan menjaga dan mencintai sayang sebaik mungkin seperti selama ini. Tak kurang walau secuit pun. Dan Abang berharap, sayang redha dengan keputusan Abang ini. Abang berharap,keizinan yang sayang lafazkan tahun lepas, masih lagi valid walaupun Abang tidak pernah mengungkit mengenainya.

Dan Abang harap, sayang dapat menerima Syamila dalam kehidupan kita sekeluarga. Janganlah anggap dia sebagai perampas suami, kerana sebenarnya dia tak bersalah dalam hal ini. Kami saling mencintai dan Abang hanya ingin menyempurnakan perkara ini dengan cara yang Abang fikir betul.

Abang minta maaf sekiranya luahan hati Abang ini melukakan hati sayang. Janganlah sayang berfikir bukan-bukan terhadap diri Abang, kerana Abang masih mencintai sayang selama-lamanya hingga akhir hayat Abang.

Sekian,

Your loving husband.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *