Suami Isteri Penderaan Isteri oleh Suami Selepas Isteri Mendapat Barah

Kisah benar penderaan isteri oleh suami ini terjadi di sebuah tempat di negeri Perak. Wanita ini kita nama kan Siti seorang graduan kurza dalam bidang perakaunan berkahwin dengan seorang lelaki.Terpaksa berhenti kerja atas kehendak suaminya. Mempunyai dua orang anak 5 tahun dan 9 tahun.

Kisah bermula Siti disahkan mengidap sakit barah hati. Bermula dari situlah si suami terus tak suka Siti . Siti sering dipukul dan yang terakhir Siti diterajang . Siti nekad ke balai polis berdekatan untuk membuat laporan.

Malangnya semua anggota polis tersebut menganggap itu hanya perselisihan suami isteri walaupun Siti melaporkan bahawa dia telah didera. Disebabkan banyak kecederaan polis menasihatkan si suami bawa isteri ke hospital dan disebabkan malu beliau membawa isterinya ke hospital ditemani seorang anggota polis.

Malang tak berbau sedang Siti diperiksa oleh doktor , polis tadi terpaksa balik sebab ada kes kecemasan dan tinggallah hanya suami tesebut menunggu isterinya. Apabila keluar aje dari bilik doktor si suami bawa isteri ke belakang hospital terus terajang dan pukul lagi sebab Siti buat laporan polis tadi dan kemudian tinggalah Siti keseorangan. Hasil pertolongan orang ramai Siti dibawa ke balai polis lain untuk buat laporan dan kali ini laporan diterima. Disebabkan tidak berani balik ke rumah malam hari dan dengan pertolongan polis Siti tidor dibalai pada malam tu.

Besoknya bila balik ke rumah dia dapati anaknya sudah tiada, surat ia diceraikan dan kain baju tanda dihalau.

Siti menangis dan setelah dicarinya ia hanya jumpa sehelai baju anaknya dan sebuah buku sekolah anaknya sebagai pengubat rindu untuk dibawa. Tapi malangya duit tiada. Dalam hati Siti bertekad satu hari nanti dia akan dapatkan juga anaknya.Beliau terus ke bandar bedekatan dan jumpa seorang doktor untuk memohon bantuan kewangan untuk balik ke Melaka tempat asalnya. Siti adalah anak yatim piatu. Hasil dari sumbangan doktor tersebut beliau balik ke Melaka iaitu sebuah rumah PPR. Dengan keadaan kerja yang tiada serta terpaksa berulang alik ke Hospital Selayang untuk berubat sakit barah hatinya ia amat menyulitkan.

Siti pernah memohon bantuan kepada pejabat kebajikan negeri Perak tapi disebabkan alamatnya di Melaka pegawai tersebut suruh balik ke Melaka untuk minta bantuan di sana. Walaupun Siti tinggal dengan mertuanya di Perak. Dan dinasihatkan jika bantuanya diterima bawa balik segala beras ke Perak atau jual saja untuk dapatkan wang. Bagitulah nasihat mereka.

Hasil pertolongan seorang wanita Cina, Siti telah mendapat RM500 sebulan untuk rawatan sakit barahnya di Selayang dari salah satu persatuan Budha di Melaka. Tapi habis seluruh kampong tu mengatakan Siti telah masuk budha. Tapi mereka tidak membantu.

Akhirnya bila tak tahan dengan tomahan orang, wanita Cina tadi membantu lagi dan bawa Siti berjumpa ketua menteri Melaka dan setelah dibincangkan Siti ditempatkan di sebuah rumah perlindungan dan diberi kerja sebagai jaga walaupun hakikatnya Siti mengidap penyakit barah yang menunggu masa saja untuk mati.

ALLAH maha kuasa, doa seorang teraniaya selalunya dimakbulkan, satu hari beliau mendapat panggilan dari adik iparnya mengatakan mereka sudah tidak suka anak dia dan mak mertuanya juga tidak mahukan anak itu. Apa lagi Siti pun bergegaslah balik ke Perak dan bila sampai di sana dia nampak kedua anaknya sedang bermain di dalam longkang dan tiada siapa dirumah. Rupanya telah tiga hari mereka tak makan sebab katanya neneknya pun tak balik-balik sejak tiga hari yang lalu.

Siti membawa balik anaknya ke Melaka maka hilanglah satu kesengsaraan buat sementara sebab kesengsaraan akan bakal menimpa bila Siti tiada dunia ini sedikit masa lagi.

Dari cerita ini ada beberapa perkara yang cukup menyayat hati.

1.Suami dan keluarga berubah hati bila tau isteri mengidap barah.
2.Suami sanggup mendera isteri tanpa belas kasihan.
3.Polis tidak siasat dengan teliti menyebabkan si pelapor bertambah derita.
4.Pejabat Kebajikan yang hanya bertugas melepas batuk ditangga sahaja.
5.Orang budha sanggup tolong orang islam
6.Orang hanya pandai mengata tapi tak pandai menolong
7.Doa orang yang teraniaya dimakbulkan tuhan

Itulah antara kesah hidup manusia di dunia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *