Suami Isteri Kurang Bersembang

Saya tanya dalam kelas – dalam kereta jika kita lihat driver pandang ke kanan dan seorang wanita di sebelahnya memandang ke kiri . Mereka dah kahwin ke belum?  Mereka menjawab sudahhhhhh.

Jika anda lihat driver dan wanita sebelahnya itu sembang sakan. Mereka dah kahwin ke belum? Mereka menjawab belummmmmmm. “Pandaiiii.

Tapi saya terkecuali tau, sebab saya sembang sakan dengan isteri ketika memandu . Saya pun hairan juga bila mendengar ada isteri yang tak bersembang langsung dengan suami ketika memandu. Agaknya dah tak ada perkara yang menarik perhatian mereka bersama. Suami nak bincang mengenai tempat kerja – si isteri tak tahu.

Si isteri nak cerita mengenai masalah kerenah dalam rumah – si suami tak berapa nak ambil tahu. Ye tak ye, diam ajelah. Ada seorang isteri tu merungut. Suaminya tak pernah basuh kereta.  Ada sekali tu dalam tahun 1998 (kalau tak silap saya). Masa tu saya ambil gambar buat kenang kenangan. Sayalah yang basuh keretanya, ambil anak, bayar yuran… dia tahu pergi kerja dan balik kerja.

Dia merungut kerana dah tak tahan. Nak complain pada suami – takut kena marah. Pendam ajelah perasaan itu. Ada suami bila balik kerja anak menikus naik atas – takut dengan bapa. Bapa rupanya bukan jenis sembang sembang dengan anak. Yang menghairankannya si suami yang keras dengan isteri, garang dengan anak – di pejabat lain pula dengan setiausaha dan rakan sekerja. Beliau rupanya seorang peramah – rajin bersembang dan seumpamanya – walaupun di sana ada yang “consisten” – memang jenis garang dan non-approachable di pejabat mahupun di rumah.

Agaknya apa yang dikatakan “kebahagiaan” itu tidak dapat dikecapi semasa berada di rumah. Rumah bukan lagi bayangan seperti mana yang mula-mula diimpikan sebelum berumah tangga. Si suami jangan salahkan isteri atau sebaliknya. Setiap pihak kena mulakan langkah. Bagi para suami – seharusnya meneliti amalan yang dibawa oleh Rasulullah bukan amalan yang diwarisi dari datuk nenek moyang mereka:

“Orang yang paling baik dari antara kamu itu ialah yang paling baik kepada isi rumahnya, dan aku ini orang yang paling baik dari antara kamu kepada isi rumahku.”

“Tidak akan memuliakan perempuan-perempuan melainkan orang yang mulia, dan tidak menghina akan perempuan-perempuan melainkan orang yang hina.”(Hadis riwayat Ibnu `Asakir)

“Bergaullah kamu dengan isteri-isteri kamu dengan cara yang sopan. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) kerana mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.”

“Janganlah seorang mukmin lelaki membenci kepada seorang (isterinya yang) mukminah, kerana walaupun ada satu perangainya yang lelaki itu tidak suka, tetapi (tentu) ada lain perangainya yang is suka.”

(Hadis riwayat Ahmad dan Muslim)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *