Majlis Malam Berinai – Adat Istiadat Perkahwinan

Malam Berinai merupakan satu majlis keramaian yang dilaksanakan oleh keluarga yang berpegang kuat kepada adat istiadat perkahwinan dan budaya Melayu / Mamak atau jawa. Setiap majlis berlangsung sedikit berbeza mengikut adat kebudayaan negeri dan negara masing-masing.

Malam Berinai secara umumnya terbahagi kepada dua iaitu Berinai Kecil dan Berinai Besar.

Majlis Berinai Kecil kebiasaannya hanya diadakan untuk pengantin perempuan dan saudara mara rapat mereka sahaja. Majlis ini akan diadakan sehari sebelum si gadis bernikah dengan pasangannya. Tujuan Majlis Berinai Kecil ini lebih kepada ingin memberikan restu dan melahirkan rasa gembira kerana si gadis bakal menjadi isteri dan perkahwinannya amatlah dinantikan oleh ahli keluarga yang merestui.

hiasan bilik pengantin malam berinai
hiasan bilik pengantin malam berinai
kasut pengantin malam berinai
kasut pengantin malam berinai

Manakala Majlis Berinai Besar pula akan melibatkan persandingan kedua pasangan pengantin yang telahpun selamat dinikahkan. Pasangan pengantin lebih suka mengenakan pakaian jenis tradisional sama ada songket bunga tabur ataupun songket bunga penuh. Majlis ini juga hanya diraikan oleh rakan rapat serta saudara mara kedua belah keluarga pengantin lelaki dan perempuan. Ia hanya diadakan di rumah pengantin perempuan. Tujuan Majlis Berinai Besar ini diadakan selain untuk meraikan kehadiran keluarga pengantin lelaki ia juga lebih kepada ingin berkenalan sesama ahli keluarga. Memandangkan ia tidak dapat dilakukan dengan sempurna pada hari persandingan kerana terdapat tetamu yang ramai sehingga menyukarkan untuk memberikan layanan yang lebih istimewa.

Bagi masyarakat berketurunan Mamak/Anak Mami, biasanya majlis Berinai Kecil diadakan sehari sebelum majlis pernikahan. Sehari menjelang hari pernikahan, bakal pengantin perempuan akan dipakaikan inai oleh si tukang inai ataupun saudara mara terdekat. Kemudian si gadis akan berpakaian yang paling cantik bagi melahirkan kegembiraan menjelang hari yang paling istimewa dalam hidupnya. Kebiasaanya bakal pengantin perempuan akan memilih antara 2 hingga 3 jenis pakaian tradisional tempatan seperti sari yang telah dibeli khas oleh ibu pengantin perempuan.

malam berinai baju pengantin
malam berinai baju pengantin
persalinan tradisional majlis malam berinai
persalinan tradisional majlis malam berinai

Pada majlis Berinai Kecil inilah keluarga terdekat khususnya saudara mara si gadis akan menghadiahkan barang kemas berupa cincin, gelang mahupun rantai bagi merestui pernikahan si gadis dengan jejaka pilihan hati. Sewaktu bersanding di pelamin, saudara mara terdekat akan mula menginaikan si gadis di atas pelamin disertakan ucapan-ucapan tahniah dan kegembiraan. Ada sesetengah tempat, si gadis akan menerima suapan berupa manisan atau gula dari saudara mara menandakan ahli keluarga mendoakan yang baik-baik sahaja untuk masa depan pasangan mempelai. Cenderahati berupa manisan, hadiah kecil ataupun bunga telur akan diberikan kepada tetamu yang menginaikan si gadis sebagai tanda ucapan terima kasih di atas restu dan hadiah-hadiah yang diberikan.

Keesokan harinya pula, selepas majlis pernikahan, Majlis Berinai Besar akan dijalankan. Majlis ini kebiasaanya akan dihadiri oleh saudara mara pasangan mempelai yang sudahpun bergelar suami isteri. Pasangan mempelai akan bersanding di pelamin dan saudara mara kedua belah pihak akan mula menginaikan mereka. Selesai majlis berinai, pasangan pengantin akan bertukar antara 2 hingga 5 jenis pakaian tradisional bagi memeriahkan majlis. Selain itu, persembahan kompang, hadrah ataupun marhaban juga akan diperdengarkan.

Bagi masyarakat keturunan Jawa pula, paluan gendang besar menambah meriah sesebuah majlis Berinai Besar. Diiringi lagu-lagu dalam bahasa klasik Jawa yang dinyanyikan oleh orang-orang tua. Di sesetengah tempat, joget lambak turut diadakan bagi menambah meriah sesebuah majlis. Ada juga yang menyediakan kumpulan kugiran menjadi penyeri majlis pada malam tersebut sambil pasangan pengantin bergambar dengan pakaian tradisional pilihan. Kemeriahan seperti ini dapat mengubat kepenatan para tetamu yang sedang bertungkus lumus menyediakan persiapan juadah untuk majlis persandingan pada keesokan harinya.

malam berinai gendang besar
malam berinai gendang besar

Bagi masyarakat keturunan Melaka dan Negeri Sembilan, pada malam majlis Berinai Besar, pasangan pengantin akan diarak dari halaman rumah menuju ke rumah pengantin perempuan di mana tersergamnya pelamin di ruang tamu. Sewaktu berarak, mercun dan bunga api akan dimainkan bagi melahirkan kegembiraan menerima kehadiran pasangan pengantin baru. Kebiasaannya majlis Berinai Besar ini diadakan sebaik sahaja selesai majlis nikah pada hari yang sama.

pasangan pengantin diarak
pasangan pengantin diarak
kenduri perkahwinan
kenduri perkahwinan

Sememangnya Majlis Berinai Kecil mahupun Majlis Berinai Besar mempunyai simbolik dan keistimewaan tersendiri. Masyarakat dahulu amat menitikberatkan hubungan kekeluargaan dan silaturrahim sesama jiran sekampung. Berbeza dengan zaman sekarang, tidak ramai yang masih mengekalkan adat dan budaya kerana kehidupan di bandar tidak lagi mengamalkan sikap saling tolong menolong dan ramah mesra sesama jiran tetangga. Kos perbelanjaan perkahwinan waktu itu tidaklah terlalu besar kerana jiran tetangga saling memberikan bantuan samada dari segi kewangan mahupun barangan dapur yang dapat digunakan bagi mengadakan sesebuah majlis. Berbanding sekarang, kos perbelanjaan berpuluh ribu hanya dapat digunakan untuk satu majlis kerana kos tempahan katering dan dewan memakan belanja yang amat besar berbanding konsep gotong royong.

Semoga artikel ini sedikit sebanyak dapat memberikan gambaran sebenar kepada bakal pengantin yang masih kurang faham tentang fungsi sesebuah majlis yang dipanggil Majlis Malam Berinai dalam istiadat perkahwinan melayu / mamak dan juga jawa.

Selamat Pengantin Baru dari kami di AzzaLynn Bridal.
~ Che Yan ~
http://azzalynnbridal.blogspot.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *