Kadar Kesuburan Penduduk Malaysia Makin Menurun

KETIKA Malaysia rancak memburu status negara maju menjelang 2020, kadar kesuburan rakyat negara ini menyaksikan penurunan. Kajian Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) menunjukkan kadar kesuburan di Malaysia menurun daripada 3.4 pada 1994 kepada 2.8 pada 2004.

Walaupun kadar itu berada pada paras yang masih boleh diterima, krisis kesuburan ini tidak dapat dielakkan jika angka mencatat penurunan berterusan. Seperti yang diramalkan oleh pakar kependudukan, penurunan ini dijangka akan berterusan selepas negara semakin pesat membangun selari dengan pembangunan industri dan masyarakat berpendidikan yang lebih mengutamakan saiz keluarga.

Profesor Gavin Willis Jones dari Institut Kajian Asia, Universiti Kebangsaan Singapura berkata antara faktor yang dikenal pasti ialah berkurangan sumbangan ekonomi daripada anak dan kenaikan kos untuk membesarkan anak serta peraturan mengawal kadar kesuburan yang berkesan.

“Penurunan kesuburan turut dikaitkan dengan fenomena kahwin lewat. Perkembangan ini memberi impak kepada tahap awal penurunan kesuburan di Sri Lanka, Malaysia dan Singapura.

“Sekurang-kurangnya separuh daripada penurunan kesuburan di Jepun disebabkan kelewatan kahwin sejak 1983 lagi,” kata Jones dalam satu kertas kerja bertajuk ‘Membina Generasi Masa Depan’.

Beliau juga mendapati bilangan wanita yang belum berkahwin meningkat di kebanyakan negara Asia. Di Jepun, kadar wanita yang belum mendirikan rumah tangga meningkat daripada tujuh peratus pada 1970 kepada 27 peratus pada 2000, Myanmar (sembilan peratus kepada 26 peratus), Cina Singapura (11 peratus kepada 22 peratus), Melayu Singapura (empat peratus kepada 12 peratus), Cina Malaysia (10 peratus kepada 18 peratus) dan Melayu Malaysia (tiga peratus kepada 10 peratus) dalam tempoh yang sama.

Menurut Jones, lelaki dan wanita Asia menangguhkan perkahwinan mereka dan rancangan mereka untuk mendapatkan anak berikutan beberapa faktor seperti kos kewangan yang tinggi untuk membesarkan anak sebagai faktor utama.

“Di Jepun saja, kos untuk membesarkan seorang anak sampai menamatkan pengajian universiti boleh mencecah sehingga AS$1 juta dan aspek ini memberi kesan terhadap keinginan pasangan suami isteri di Jepun untuk mendapatkan anak,” kata Jones.

“Bagi wanita, agak sukar untuk meneruskan kerjaya dan pada masa yang sama menguruskan anak kerana anak memerlukan perhatian. Tambahan pula, ruang di tempat kerja yang menyediakan kemudahan menguruskan anak ketika ibu mereka bekerja juga agak terhad,” kata Jones.

Satu lagi faktor kenapa wanita menangguhkan rancangan mendapat anak ialah kerana ragam membesarkan anak serta idea untuk membesarkan anak yang berkualiti.

“Wanita hari ini amat prihatin untuk membesarkan anak supaya berjaya dalam semua bidang seperti pelajaran, muzik dan aktiviti kokurikulum yang lain. Mereka menangguhkan rancangan mendapatkan anak sehingga mereka benar-benar bersedia untuk membesarkan anak yang berkualiti,” tambah Jones.

Profesor Madya Tey Nai Peng dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya berkata Kajian Penduduk dan Keluarga Kebangsaan 2004 (MPFS 2004) menunjukkan fenomena kahwin lewat di kalangan wanita berpendidikan tinggi menyumbang kepada penurunan kadar kesuburan di Malaysia.

“Hampir 13 peratus wanita dalam lingkungan umur 30-an dan berpendidikan tinggi masih belum mengakhiri zaman bujang. Lebih 44 peratus daripada wanita yang memiliki ijazah mendirikan rumah tangga selepas berumur 26 tahun,” kata Tey dalam kertas kerja bertajuk ‘Perkahwinan dan Pembentukan Keluarga di Malaysia’.

Sementara itu, peratusan wanita bujang di kalangan kaum Cina ialah 29 peratus disusuli kaum India, 26 peratus dan Melayu sebanyak 16 peratus yang masih membujang dalam lingkungan umur 30-an. Lebih daripada 30 peratus wanita bujang memilih untuk berdikari, manakala 22 peratus wanita lagi sukar mencari calon yang sesuai sebagai teman hidup, tambah Tey.

“Dengan tahap pendidikan yang tinggi, fenomena kahwin lewat menyumbang kepada kelewatan jangka masa mendapat anak sekali gus menyebabkan penurunan kadar kesuburan di negara ini,” katanya.

Beliau berkata tahap kesuburan di negara ini jatuh bagi semua kumpulan umur terutama golongan muda dan tua. Bilangan anak yang dilahirkan adalah berbeza-beza berdasarkan tahap pendidikan dengan wanita tanpa pendidikan mempunyai dua kali ganda bilangan anak berbanding wanita berpendidikan tinggi.

Pemangku Ketua Pengarah LPPKN Aminah Abdul Rahman berkata tahap kesuburan jatuh secara mendadak berbanding kadar yang dijangka berikutan faktor kepesatan sosio-ekonomi. – Bernama

Dasar Kependudukan Kebangsaan yang dilancarkan pada 1984 mensasarkan saiz penduduk sebanyak 70 juta menjelang tahun 2100 tetapi kadar kesuburan menurun sebanyak 0.1 setiap lima tahun.

Beliau berharap hasil daripada seminar ini dapat membuahkan sesuatu yang bermakna yang mampu dimanfaatkan ke dalam Pelan Kajian Kependudukan Kebangsaan yang akan dijalankan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9).

– Bernama (artikel ini telah diterbitkan pada 29/12/2006)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *