Hak Muslim: Jatuh Talak Jika Suami Bersumpah Isteri Curang

APAKAH cara boleh dilakukan isteri apabila suami yang juga bapa kepada tiga anak menuduh anak bongsunya yang baru berusia tiga bulan, bukan anaknya.

Dia juga memberitahu saudara mara dan kawan-kawannya perkara itu kerana si suami sudah mempunyai kekasih lain dan ingin mengahwini kekasihnya itu.

Mohon bantuan dan penjelasan tuan dan apakah langkah seterusnya perlu saya ambil.

Hasni,
Kuala Lumpur

Tuduhan suami terhadap isteri bahawa anak yang dilahirkan itu bukan darah dagingnya adalah satu tuduhan serius dan amat berat menurut Islam.

Namun, sekiranya perkara itu berlaku, cara terbaik ialah cuba meyakinkan suami bahawa anak itu adalah anak kandungnya melalui ujian DNA.

Jika suami masih tetap dengan pendiriannya bahawa anak yang dilahirkan itu bukan darah dagingnya, maka cara terbaik ialah dengan menasihatkan suami bersumpah di Mahkamah Syariah.

Li’an adalah sumpah seorang suami apabila dia menuduh isterinya melakukan zina tanpa saksi atau menafikan kandungan isterinya bukan daripada benihnya. Isterinya pula bersumpah menafikan tuduhan suaminya.

Li’an perlu dilakukan sekiranya suami yakin bahawa anak yang dilahirkan isterinya itu bukan darah dagingnya. Dengan itu suami perlu bersumpah di hadapan mahkamah dan jika ia berbohong maka Allah akan melaknatnya.

Begitu juga pihak isteri, perlu bersumpah bahawa anak itu adalah anaknya bersama lelaki itu dan jika dia berbohong Allah akan melaknatnya.

Kesan daripada li’an, hubungan mereka sebagai suami isteri akan berakhir dan mereka tidak boleh merujuk semula. Disebabkan ia termasuk dalam kategori bain kubra, ia adalah satu bentuk perceraian tidak boleh dirujuk sampai bila-bila.

Selain itu, anak berkenaan tidak boleh dinasabkan kepada suami dan anak itu hendaklah dinasabkan kepada ibunya. Suami tadi juga tidak diwajibkan membayar nafkah anak itu.

Allah berfirman yang bermaksud:
“Orang yang menuduh isterinya (dengan berzina) tetapi mereka tiada mempunyai saksi kecuali dirinya sendiri maka kesaksiannya ialah empat kali bersumpah dengan Allah bahawa ia seorang yang benar. Dan yang kelima bahawa laknat Allah atas dirinya jika ia dusta. Dan hukuman dapat tertolak dari isteri jika ia bersumpah empat kali dengan Allah bahawa suaminya itu dusta.
Dan yang kelima bahawa kemurkaan Allah atas dirinya jika suaminya yang benar.”

(Surah al-Nur, ayat 6 – 9)

Daripada sudut undang-undang, puan boleh merujuk Seksyen 51 Enakmen Undang-undang Keluarga Islam Selangor 2003 yang memperuntukkan:

“Jika pihak kepada sesuatu perkahwinan sudah mengangkat sumpah dengan cara li’an mengikut hukum syarak di hadapan Hakim Syarie, apabila penghakiman maka Hakim Syarie itu hendaklah memerintahkan mereka difaraqkan dan dipisahkan dan hidup berasingan selama-lamanya.”

Suami membuat penafian nasab bukanlah satu alasan untuk berkahwin lain sebaliknya, suami boleh membuat permohonan poligami di Mahkamah Syariah dan mahkamah akan membenarkan permohonan setelah segala prosedur dipatuhi dan berpuas hati dengan keterangan diberikan oleh pihak berkenaan.

Jawapan disediakan Timbalan Presiden Persatuan Peguam Syarie Malaysia,
Mohamad Isa Abd Ralib.

Sebarang persoalan syariah sila kemukakan ke alamat admin@pgsm.org.my
Sumber: Berita Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *