Hak Isteri : Nafkah Zahir & Batin

Hidup suami isteri kena ada give & take, walau apa pun, anda kena bincang dengan suami. Kami di sini boleh kasi pendapat saja.

Kebanyakkan kepincangan rumahtangga berpunca dari soal nafkah (zahir & batin). Kena ingat, jika isteri gunakan duit nya untuk perbelajaan keluarga, dapat pahala sedekah tapi tidak bermakna suami boleh lepas tangan kerana nafkah zahir adalah tanggungjawab suami.

PERKARA yg pertaman dihitung bagi sorang lelaki adalah NAFKAH pada isteri. Tanggungjawab suami amat berat. Dia sepatutnya menyediakan nafkah zahir & batin. Jika dia gagal, itu dah jatuh berdosa. Tapi sebagai isteri yang dizinkan bekerja, tak salah meringankan beban suami.

Jika rasa tak puas hati, baik bawak berbincang. Jangan pendam & jangan ungkit. Biar selesaikan sekarang. PERLU DIINGATKAN walau pun isteri bekerja, suami WAJIB beri nafkah pada isteri. Walau cuma RM50 sebulan untuk kegunaan isteri (bukan beli barang dapur yek) dan isteri berhak menuntutnya.

Jika suami ingkar, isteri buleh mengadu atau buat laporan (bukan untuk bercerai yek) tapi mengadu yg suami gagal beri nafkah pada isteri. Bukan niat saya nak memporak perandakan rumahtangga, tapi ini adalah HAK-HAK wanita dalam perundanga ISLAM & PERKAHWINAN dan ramai wanita kurang sedar akan hak-hak mereka.

Wanita hanya akan sedar/ungkit & tuntut jika berlaku pergaduhan/perceraian. Dalam nafkah batin (maaf kalau terlari topik tapi ini masuk soal nafkah juga). Tanggungjawab suami untuk memuaskan tuntutan batin isteri. Jika suami gagal, sudah jatuh berdosa (ramai yg tak sedar hal ini).

si isteri jika melayan suami (samada suami puas atau tidak) tetap dikira pahala sedekah. Jadik para suami kena renungkan. Perlu diingatkan, suami TIDAK berhak atas duit isteri. Jika dia menggunakan tanpa izin isteri atau takpa rela isteri, HARAM hukumnya.

Dan kalau masa berbelanja barangan dapur atau keperluan lain, jika suami cakap “guna duit awak dululah nanti abang ganti”.

Suami WAJIB ganti sebab itu dikira hutang kecuali si isteri menghalalkan. Jadi jangan pandang remeh soal nafkah kerana ia melibatkan dosa. Pada yang belum bernikah, bincang soal nafkah awal-awal, seperti siapa bayar kereta, rumah, bil-bil, barang dapur etc. Moga kemudian hari tidak diungkit dan demi kebaikan bersama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *