Hadiah di Hari Perkahwinan

Hari perkahwinan adalah satu ‘tarikh keramat’ bagi sepasang suami isteri yang ‘wajib’ diraikan oleh pasangan tersebut dalam apa keadaan sekalipun. Tidak semestinya mengadakan jamuan atau melancong ke mana-mana, memadai dengan sembahyang sunat kesyukuran berjemaah suami isteri (maaf, seperti yang Pak lakukan setiap tahun sehinggalah ke hari..00 okt 2008 yang ke 28 beberapa hari yang lalu, berserta tarikh lahir yang ke 00 – memang dirancang dulu lagi sebelum berumahtangga, tarikh perkahwinan & tarikh lahir selang beberapa hari je..).

Kalau nak beli, belilah sesuatu itu mengikut kemampuan kita dan yang disukai, walau pun sekeping kad ucapan, (poskan). Insyaallah, mudah-mudahan rukun dan damai rumah tangga kita.

Sebagai seorang suami, apa-apa pun kita boleh berikan kepada isteri kesayangan kita contoh: walau pun dari sepasang jarum dan benang hinggalah kepada kereta mewah atau kapal layar mahu pun sebuah istana kalau mampulah)

Cadangan ~ sekiranya boleh diterima dan dilakukan seperti Pak :-

Pertama: Sekiranya, semasa hari pernikahan sang suami mungkin tidak menyediakan senaskah Al-Quran beserta terjemahan, sepasang telekong serta sejadah maka inilah masanya utk dihadiahkan, begitu juga kpd sang isteri hadiahkan juga sepasang baju melayu, songkok atau ketayap serta sejadah dan surah-surah Yassin serta terjemahan atau buku-buki agama, motivasi berumahtangga dan kalau ada lagi cuba dapatkan buku-buku berkaitan rumahtangga cetakan tahun 70’an & 80’an. (semasa Pak masih sunti lagi hehehe.)

Kedua: semasa hari perkahwinan yang lalu tentunya ada hadiah sebentuk cincin atau seulas rantai (Pak hadiahkan kedua2nya) maka JANGAN lah dijual atau digadai walau sempit macam mana sekalipun, demi kasih sayang kita dunia akhirat. Ikhtiarlah cara lain utk melunaskan hutang piutang.

Ketiga: setiap ulangtahun hari perkahwinan kita, WAJIB lah ambil cuti rehat samada kita berkerja atau berniaga sendiri

Keempat: di tengah malam hari ulangtahun perkahwinan tersebut, adalah disarankan kita suami isteri bersembahyang sunat kesyukuran berjemaah serta membaca surah Yassin dan doa-doa utk kerukunan rumah tangga kita, agar dijauhi dari ‘anasir-anasir’ yang berniat jahat yang nyata mahupun yang ghaib, sila rujuk kepada pihak-pihak yang berkaitan)

Kelima: diawal perkahwinan, kita serba kekurangan dari segi kebendaan, bila telah beranak pinak hidup kita suami isteri agak selesa, rezeki bertambah, JANGAN abaikan ibubapa kita dan kedua mertua kita kerana kalau kita tak kenal ‘mertua’ kita, mana datangnya isteri mahu pun suami kita, justeru itu sentiasa lah jaga hati mereka.

Orang sekarang mudah.., kebanyakannya bercinta memadai dengan SMS, emel atau telefon je….. zaman Pak pulak. ‘abang posman’ yang menjadi mangsa…. sekadar ingin bertanya, adakah anda (yang membaca emel ini) yang seangkatan dengan Pak… masih menyimpan lagi surat surat cinta dari yang pertama hingga berumahtangga? seperti yang Pak failkan….

Wassallam,Pak As

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *