Bagaimana Menghargai Isteri Yang Bekerja

1) Bantulah isteri dalam kerja-kerja rumah
Seperti mengemas rumah, membuang sampah dan menyiapkan bahan-bahan untuk memasak,basuh baju, gosok baju,sidai dan angkat baju,

2) Bantulah isteri menjaga anak
Membuat susu anak pada waktu malam jika anak masih kecil, memandikan anak, mencuci berak kencing anak dan sebagainya

3) Kita mohon agar Allah swt mengampunkan dosa isteri kita, memurahkan
Rezeki kita, memberikan kesabaran dan kekuatan kepada isteri kita untuk menjadi isteri yang solehah.

4) Mudah maafkan kesalahan dan kesilapan dia
Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau untuk satu jam sekali pun apatah lagi berhari-hari.Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras menyara keluarga.

5) Kita ucapkan kata-kata syukur pada Allah swt dan terima kasih pada Isteri
Isteri kita dan ucapan sayang pada dia. Beritahu isteri kita yang kitaTak mampu nak membalas pemberian dia dan hanya Allah swt yang akan membalasnya namun ingatkan isteri kita, jangan jadi isteri yangnusyuk. Ingatkan dia bahawa dengan mengungkit segala pemberian, maka sedekah jariahnya sia sia sahaja.

6) Layan isteri kita dengan penuh kasih sayang dan tanggungjawab
Cium dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

7) Sentiasa berkongsi masalah dan aktiviti harian
Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.Laungkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

8) Sentiasa bertekad untuk menjadi Suami yang baik
Jika bertekad dan fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

9) Merancang kewangan bersama Isteri
Mempunyai bajet untuk perbelanjaan bulanan dan siapa yang bertanggungjawap menanggung perbelanjaan tersebut. Ini untuk mengelakkan rasa tidak puas hatimengenai kewangan. Pastikan kewangan rumahtangga terurus dan tidak berhutang. Kebanyakan perceraian berlaku kerana masalah kewangan.

10) Berkongsi tanggungjawap
Berbincang dengan isteri mengenai tanggungjawap masing dalam rumahtangga. Pastikan tanggungjawap dikongsi dengan adil. Sentiasa ingat-mengingatidengan cara baik jika pasangan terlupa akan tanggungjawab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *