Destinasi Membeli-belah Terbaik Di Kota Bharu

Destinasi Membeli-belah Terbaik Di Kota Bharu

PASAR BESAR SITI KHADIJAHBazar Tok Guru adalah tempat membeli-belah terbaru di Kelantan yang mula beroperasi pada pertengahan tahun 2011. Bazar Tok Guru bakal Merupakan mercu tanda terkini di Kota Bharu.Bazar ini terletak di Jalan Sultan Ibrahim Kota Bharu iaitu bersebelahan dengan Balai Polis Kota Bharu dan berhampiran UiTM Kampus Kota Bharu. Kewujudan bazar ini adalah menggantikan pasar MPKB dan Arked UDA yang dirobohkan. Sebahagian besar peniaga di pasar MPKB dan UDA telah berpindah ke Bazar Tok Guru ini.Bazar Tok Guru bakal Merupakan mercu tanda terkini di Kota Bharu. Ia dibina dengan konsep bercirikan Islam. Rekabentuk bangunan seperti kubah dan gerbang masuk diambil dari rekabentuk masjid di Mekah dan Madinah.Pelbagai kemudahan yang disediakan di Bazar Tok Guru ini.&0;Antaranya adalah:

 • Tingkat Bawah &2013; Lot-lot perniagaan.
 • Tingkat 1 & 2 &2013; Lot-lot Bazar berjumlah lebih 400 unit.
 • Kemudahan tempat letak kereta di tingkat semi basemen.
 • 4 pintu masuk utama.
 • Tempat letak bas pelancong.
 • Perhentian pengangkutan awam seperti bas, teksi dan beca.
 • Kaunter Penerangan Pelancong.
 • Kemudahan bank dan mesin ATM.

Jika anda sedang bercuti di Kelantan, wajib singgah di Bazar Tok Guru untuk membeli pelbagai jenis pakaian seperti tudung bawal asli, kain sembahyang, kain batik dan sebagainya kerana harga di sini antara yang termurah di Kelantan.&0;Pendek kata, semua ada. Malah sesetengah dari penduduk tempatan mengatakan Bazar Tok Guru adalah syurga membeli-belah terbaru di Kelantan dengan tawaran harga yang murah.
Tip shopping di Bazar Tok Guru:

 • Terdapat perbezaan harga antara kedai-kedai di sini. Oleh itu, survey terlebih dahulu harga di setiap kedai sebelum membeli dan jangan lupa tawar menawar. Kebanyakan peniaga di sini sangat ramah dan mudah untuk berurusniaga.
 • Jika berpuas hati dengan penjual dan harganya, minta sahaja kad perniagaan mereka atau dapatkan nombor kedai supaya mudah untuk anda kembali membeli di kedai tersebut di kemudian hari.
 • Tudung bawal asli boleh dibeli dengan harga borong jika dibeli dalam kuantiti yang banyak. Jadi sedikit sebanyak anda boleh menjana keuntungan jika dijual kepada rakan pejabat atau kenalan dengan harga pasaran terutamanya kepada orang luar Kelantan.
 • Di sini, pengunjung dapat memperoleh barangan kraf seperti kasut buatan tangan, replika alat muzik miniatur, wau yang berwarna-warni, beg-beg, barangan perak yang cantik, aksesori dan pelbagai jenis barangan yang lain. Harga yang berpatutan di sini menjadikan bazar ini amat popular dikalangan penduduk tempatan dan juga pelancong luar.

BAZAR BULUH KUBUWakaf Che Yeh adalah sebuah pasar malam terbuka yang terletak kira-kira 4km di luar bandar Kota Bharu. Mempunyai keluasan suku ekar, ia adalah tempat untuk membeli makanan ringan tempatan, buah-buahan dan sayur-sayuran segar serta makanan laut. Terdapat juga deretan warung peniaga yang menjual aneka pakaian lelaki dan juga pakaian wanita.
Wakaf Che Yeh beroperasi sepanjang masa dengan fungsi yang berbeza-beza ia Merupakan pasar borong di waktu pagi, pasar basah/barngan asas diwaktu siang dan berubah menjadi pasar malam yang menjual pelbagai jenis barangan pula setelah matahari terbenam.
Pasar malam Wakaf Che Yeh ini adalah sebenarnya sebuah pasar malam biasa. Ya, pasar malam yang boleh dikatakan sangat meriah kerana terlalu ramai yang datang ke sini dan ia dibuka sehingga lewat malam. Pada hujung minggu pasar ini dibuka sehingga jam 2-3 pagi dan pada musim menjelang Hari Raya, ia dibuka sehingga subuh. Pada waktu inilah, ramai penduduk tempatan yang sanggup menunggu harga runtuh yang ditawarkan peniaga yang hendak menghabiskan stok barangan menjelang pagi raya. Saksikanlah situasi tawar-menawar dan teriakan peniaga-peniaga mempromosikan barangan jualan mereka sembil berbual mesra sesama sendiri.
Sebagai simbol pelancongan, pihak Kerajaan Negeri telah melakukan banyak pembangunan prasarana di kawasan pasar ini seperti penambahbaikan kawasan pasar, pembukaan hotel-hotel baru, bangunan-bangunan perniagaan dan kedai-kedai makan. Malah Restoran McDonald dan stesen minyak yang berdekatan juga turut diwujudkan.
Jika masuk melalui pintu gerbang dengan kenderaan, pihak Sensatimur akan mengenakan bayaran RM2 untuk setiap kali masuk. Pada waktu malam, anda dinasihatkan tidak masuk melalui pintu gerbang untuk mengelakkan kesesakan. Seeloknya parking di luar jika jem teruk, ataupun alternatif adalah parking di seberang jalan. Tetapi pastikan kereta dikunci sebaiknya dan mempunyai steering lock kerana banyak juga kes kecurian kenderaan di sini.
Tips di Pasar Malam Wakaf Che Yeh

 • Jika ingin merasai pemandangan pasar malam yang sangat meriah, memang disyorkan ke sini.
 • Pelbagai ragam penjual dan pembeli boleh dilihat. Barangan yang dibeli biasanya konsep &201C;see and buy&201D; dan tiada barangan spesifik yang boleh didapati di pasar ini memandangkan ia berkonsep pasar malam.
 • Purata harga di pasar ini tidaklah terlalu murah, malah ada juga barangan yang boleh dikatakan lebih mahal berbanding ditempat lain seperti jersi bola, tudung bawal asli dan toto.&0;Tetapi anda boleh membeli belah di sini jika tidak ke tempat lain. Contohnya jika anda tidak ke Rantau Panjang atau ke Pengkalan kubor untuk membeli barangan seperti toto, boleh lah dapatkan di sini.
 • Jika ingin membeli tudung bawal asli atau pelbagai jenis kain, selain di pasar malam ini, tempat yang terbaik adalah di butik tudung yang beroperasi di lot bangunan di kawasan pasar malam ini serta di Bazar Tok Guru, atau Pasar Siti Khadijah kerana lebih banyak pilihan dan lebih selesa untuk tawar menawar berbanding di pasar malam.

ZON BEBAS CUKAI RANTAU PANJANG


Nama Rantau Panjang memang tidak asing lagi memandangkan ia adalah tempat membeli belah yang tersohor di Kelantan.Dibuka seawal jam 8 pagi hingga 6 petang. Pada waktu cuti sekolah, pekan Rantau Panjang adalah antara yang paling sibuk dan paling sesak di Kelantan. Waktu puncak adalah antara jam 11 tengahari hingga 4 petang. Pasar inilah yang paling popular dan paling sesuai jika anda ingin membeli barangan yang murah dari negara jiran, Thailand.
Bersesuaian dengan lokasinya yang bersempadan dengan Thailand, maka barang-barang yang dijual di sini adalah sinonim dengan barangan keluaran Negera Gajah Putih tersebut. Dari Toto, seluar Levi's, kasut, beg tangan, tikar, periuk, pinggan mangkuk, kain tudung dan bermacam-macam lagi termasuk la makanan dan buah-buahan.
Rantau Panjang juga Merupakan pintu keluar masuk ke Thailand yang menghubungkanya dengan pekan Sg. Golok. Jadi tidak hairanlah pekan ini dipenuhi dengan kedatangan pengunjung dari Thailand yang berurusan dan membeli barang keperluan setiap hari. Pada musim cuti am atau cuti persekolahan pekan ini juga penuh sesak dengan kunjungan pelbagai lapisan masyarakat seluruh negara/pelancong asing membeli belah.
Pengisytiharan sebagai Zon Bebas Cukai pada 2002, telah menjadikanya sebagai pusat membeli-belah yang paling kerap dikunjungi pelancong setiap tahun di Kelantan. Peralatan dapur dan buah-buahan boleh dibeli dengan harga yang murah dan berpatutan. Dilengkapi dengan pelbagai kemudahan membeli belah seperti Bank komersil utama, mesin ATM, money changer dan sebagainya.
Barangan yang terdapat di sini adalah sama dengan barangan yang dijual di satu lagi tempat membeli belah lain iaitu di Pengkalan Kubor. Tetapi, di Rantau Panjang terdapat lebih banyak pilihan dan sesetengah barang lebih murah dari Pengkalan Kubor.
Tips membeli belah di Rantau Panjang

 • Bawa orang Kelantan supaya lebih mudah dan senang untuk tawar menawar, ataupun mereka yang boleh &2018;kecek kelate&2019; (cakap loghat Kelantan). Kalau tiada pun tidak mengapa, anda boleh praktikkan beberapa tip yang disediakan untuk mendapatkan harga yang istimewa dan mengelakkan dari dikenakan harga tidak masuk akal.
 • Tawar menawar terus dengan tauke kedai.
 • Pergi ke kedai tumpuan yang ramai pembeli dari kalangan penduduk tempatan. Jika tidak mahu membuang masa survey harga di Rantau Panjang, cari sahaja keDIYang mana ramai pembelinya dari kalangan warga tempatan. Peluang anda berjumpa kedai paling murah sangat cerah.
 • Elakkan datang ke sini pada hari Jumaat dan Sabtu terutamanya pada waktu petang kerana pada waktu inilah waktu yang paling sesak dan sukar untuk tawar menawar, membeli pun tidak tenang dengan orang ramai, ditambah pula terik panas.
 • Masa sesuai untuk membeli-belah adalah jam 8 pagi hingga 12 tengah hari. Pada waktu ini pengunjung belum ramai, jadi pekedai biasanya akan melayan anda jika anda ingin Merunding harga sesuatu barang. Datang lebih awal lebih baik kerana lebih banyak masa dapat diperuntukkan untuk survey segenap kedai di Rantau Panjang bagi mendapatkan harga yang terbaik.
 • Perlu diingat, pekedai letih melayan karenah pembeli untuk tawar menawar, berkomunikasilah dengan pekedai dengan berhemah dan beramah mesra lah dengan mereka.
 • Anda penat dan lapar semasa membeli belah di sini? Usah risau. Anda akan dapati kedai makan sangat banyak. Anda disarankan untuk singgah di mana-mana kedai makan di sini. Masakan Kelantan + Siam banyak disediakan oleh kebanyakan kedai makan. Pasti anda berasa teruja untuk mencubanya.

ZON BEBAS CUKAI PENGKALAN KUBOR
Pengkalan Kubor dikenali sebagai pusat membeli-belah dan Merupakan kawasan bebas cukai yang terletak di sempadan Malaysia-thailand. Kawasan ini terletak kira-kira 35 km dari Kota Bharu.
Pelbagai barangan buatan Thailand yang sama seperti dijual di Rantau Panjang. Di sini juga anda boleh mendapat periuk dan kuali berjenama seperti Tefal, Corelle, Corningware dan sebagainya. Harga yang ditawarkan lebih kurang sama dengan harga di&0;Rantau Panjang. Pastikan anda berkunjung ke keDIYang&0;authorized&0;menjual barangan ini untuk mengelak daripada terbeli barang tiruan.
Pada pukul 5.30 petang semua pembeli akan diarahkan keluar oleh pihak Kastam kerana pintu utama akan ditutup pada waktu tersebut. Pihak kastam juga lebih&0;strict&0;kalau anda membeli barang penuh bonet.
Tip membeli-belah di Pengkalan Kubor:&0;

 • Jika ke Pengkalan Kubor, tak perlu ke Rantau Panjang dan begitulah sebaliknya. Ini untuk menjimatkan masa dan wang anda. Walaubagaimanapun, jika mempunya masa yang banyak, boleh sahaja mengunjungi kedua-dua zon bebas cukai ini terutamanya pada mereka yang pertama kali datang.
 • Jika anda menginap di Kota Bharu, jarak ke Pengkalan Kubor lebih dekat berbanding Rantau Panjang. Jadi, rancanglah perjalanan anda dengan bijak.
 • Jangan lupa untuk singgah ke Pantai Genting atau Pantai Sri Tujuh selepas membeli-belah. Pantai Genting lebih meriah dan sesuai untuk berkunjung di waktu petang.

credit: come2Kelantan, cutiKelantan,&0;Kelantan.gov,&0;.

Hubungi Kami

Homestay di KB

Telefon
012 202 0967

E-mail

Alamat
Lot 644, Jalan Persiaran Husna 5, Kampung Cherang,
Kota Bharu, Kota Bahru,
Kelantan

Web
Lihat Pertanyaan
Tiada pertanyaan setakat ini.
Kongsi ke Media Sosial
Statistik

598

Page Hits

15

Website Hits

0

Bilangan Pertanyaan

0

Kongsi ke Media Sosial