4 Tips Nak Belanja Baju Raya 2016!

4 Tips Nak Belanja Baju Raya 2016!

Persediaan raya 2016 korang macam mana? Mesti sangat terkesan di musim gawat macamni. Jadi pandai-pandailah ibu-ibu dan bapak-bapak menyesuaikan perbelanjaan dengan kemampuan masing-masing. Kalau tahun lepas dapat 5 pasang persalinan, apakata tahun ni kurangkan jadi 3 pasang sahaja. Tapi berbeza pula untuk pasangan baru yang tahun ni meraikan hari raya secara berdua atau bertiga dengan ahli keluarga baru, persediaan pastinya sangat luar biasa kan. Apa pun berjimat-cermat adalah yang terbaik!

Jom kita lihat TIP RAYA untuk tahun 2016

4 Tip Utama Persediaan Baju Raya.

1) Bajet (Kualiti VS Kuantiti)
Peruntukan bajet untuk setiap ahli keluarga anda.
Anak kecil mungkin boleh beli 1 pasang yang berkualiti dan lebihkan beberapa pasang untuk kualiti biasa-biasa memandangkan masih dalam proses membesar yang memerlukan lebih banyak persalinan.
Untuk yang dewasa pula kualiti yang mampu dengan harga kerana lepas raya boleh buat baju ke tempat kerja pula.

2) Tema Warna (Trend 2016)
Untuk tahun 2016, PANTONE mengatakan warna-warna di bawah ini akan menjadi warna popular untuk tahun ini. Jom tengok :


Bentuk tubuh hourglass/jam pasir

  • Bentuk hour glass ni di katakan tubuh yang sempurna sebab ia sesuai mengenakan banyak jenis pakaian.
  • Contoh:&0;
  • Blaus(semua jenis)
  • Skirt pula jenis pencil skirt (potongan lurus atas ke bawah-untuk impak tinggi).
  • Seluar (straight cut &0;atau boot cut).

Bentuk tubuh segiempat/pisang

  • Untuk impak lebarkan bahu – tudung beropol/lace/juntai manik/bercorak.
  • Ilusi Volume – Rantai /Aksesori yang panjang di dada.
  • Elakkan bunga terlalu besar. Baju (warna terang, bercorak , berjalur , peplum dan sebagainya) adalah sesuai.
  • Untuk timbulkan pinggang dan pinggul pakailah Seluar @ skirt jenis boot cut dan skirt kembang.

Tubuh Pear/Segitiga

  • Aksesori untuk lebarkan bahu seperti (shoulder pad/span bahu)
  • Top separas potongan pinggag. Top/ blouse/tudung (warna terang dan bercorak besar)
  • Toe (skirt A Line/ seluar/jeans warna gelap.)&0;
  • Seluar pula pilih dari jenis boot cut -&0; lebar bahagian bawah.&0; supaya kelihatan kurang lebar di pinggul.

Bentuk tubuh apple/segitiga terbalik

  • Shoulder pad yang nipis atau tak perlu.&0;
  • Blouse (gelap/plain/corak2 kecil )
    Material yang lembut.Tudung dari kain chiffon, bawal atau kain yang lembut sesuai di gunakan kerana kainnya berjenis lembut dan beralun, jadi tidak kelihatan berat di bahagian atas. Pinkan tudung pd bahu supaya lebih kemas dan membawa perhatian pada bahagian bahu. &0;
  • Tudung ( bermanik/berbunga pada bahagian atas kepala/elak tudung corak penuh didada/elak ropol dikeliling tudung)&0; menarik tumpuan ke bahagian muka bukan ke bahagian badan dan memberi ilusi badan kecil.
  • Seluar/ jeans jenis boot cut atau straight cut./Skirt A line (Warna2 terang dan bercorak juga sesuai).

<<Jenis Fesyen Rujuk; Cikgu's Blog>>

4) Masa
Buatlah persediaan awal sedikit, beli secara berperingkat. Kalau semua masa tu juga nak beli terasa sangat bebanannya mak oiii. Jangan lupa banyak Mall akan membuat promosi sebelum raya dan dekat-dekat nak raya. Masa tu dapatlah berjimat sedikit.

Kalau ada masa meh ler lawat Butik Fauzan Bling Bling di Kg, Chempaka Kota Bharu ni.
Tempahan baju raya dan baju pengantin perempuan jua di terima. Jahitan tudung pukal juga dibuka untuk Raya Haji dan seterusnya. Hubungi/wasap 0169216619.


FB KOLEKSI PAKAIAN : https://www.Facebook.com/fauzanrichapparel/
FB KELAS JAHIT : https://www.Facebook.com/Fbb-Sewing-Classes-and-Collection-590950057635872/.

Hubungi Kami

Fauzan Bling Bling Bridal

Telefon
016 765 6386
016 921 6619

E-mail

Alamat
No 260 - A, Kampung Cempaka, Jalan Panji. 16100,
Kota Bharu, Kelantan

Web
Lihat Pertanyaan
Tiada pertanyaan setakat ini.
Kongsi ke Media Sosial
Statistik

331

Page Hits

25

Website Hits

0

Bilangan Pertanyaan

0

Kongsi ke Media Sosial