Login / Daftar ke Pengantin.com.my
Lupa kata laluan?

Daftar sekarang

Iklan kahwin - iklankan butik perkahwinan anda
 
Zyda Bridal Collections
Pelamin akan digubah mengikut tema warna yang dipilih. Rekaan yang simple tapi menarik dan tidak terlalu berserabut menj... >> lagi
Pelamin akan digubah mengikut tema warna yang dipilih. Rekaan yang simple tapi menarik dan tidak terlalu berserabut menjadi pelamin pilihan masa kini.  Pakej pelamin yang ditawarkan antara RM500 ke RM800.

Jatuh Cinta kerana Allah atau Nafsu

Attention, open in a new window. | Print | E-mail

User Rating: / 43
PoorBest 
Jatuh yang tidak ada orang simpati ialah jatuh cinta. Sebab jatuh cinta indah, tidak macam jatuh tangga atau jatuh pokok, sakit. Cinta banyak perkara cinta. Tidak ada siapa pun yang dapat larikan diri daripada mencintai dan dicintai. Kemuncak cinta, ada orang masuk syurga kerana cinta dan tidak kurang ramai orang yang akan dihumbankan ke neraka gara-gara cinta. Cinta yang begaimana boleh bawa seseorang ke syurga dan kenapa ada yang masuk neraka lantaran kerana cinta?

Cinta, rasa yang ada dalam hati yang tidak boleh disukat-sukat. hati yang merasainya, sehingga boleh terhibur atau terseksa kerananya. Datangnya dari dua sumber yakni dari nafsu dan dari Allah.

Cinta yang diilhamkan oleh nafsu berlaku bila hati kotor, sering melakukan dosa dan tidak pula bertaubat. Sifat-sifat keji seperti sombong, ujub, riak, gila puji, hasad dengki dan lain-lain sifat jahat bersarang dalam hati tidak dikikis, maka ketika itu nafsulah yang akan jadi Tuhan dalam diri sehingga apa saja yang dilakukan mengikut arahan nafsu. termasuk dalam meletakkan cinta, ukuran yang diberi dan sebab jatuh cinta pun ikut selera nafsu.

Lelaki akan jatuh cinta pada perempuan yang mendedahkan kecantikannya hingga tubuh badan perempuan itu sudah tidak terlindung lagi pada pandangan nafsunya. Cinta diberi ialah untuk mengisi keinginan nafsu seks lelaki kepada perempuan. begitu juga wanita, jatuh cinta sebab lelaki kaya, handsome bergaya, ada jawatan dan lain-lain keistimewaan yang disenangi oleh nafsu. lantas cinta diberi dengan harapan mereka dapat tumpang kemewahan dan kesenangan hidup lelaki tersebut. Jelasnya, cinta yang datang dari nafsu ditujukan untuk kesenangan nafsu semata-mata.

Bila bertaut dua cinta yang dilahirkan oleh nafsu yang punya kepentingan masing-masing maka berlangsunglah babak-babak melahirkan rasa cinta. Dari surat menyurat, telefon, ziarah, keluar makan-makan, berdua-duaan di taman bunga, dalam keadaan saling rindu merindukan.. Ketika itu tak ada lain dalam ingatan melainkan orang yang dicintai. Sehari tak jumpa atau tidak telefon rasa berpisah setahun. Sudah tidak malu pada orang sekeliling, apa lagi pada Allah yang Maha Melihat. Lagi mereka tidak ingat dan takut. Lantaran itu mereka sanggup buat apa saja untuk membuktikan kecintaan pada pasangan masing-masing.

Hatta yang perempuan sanggup serah maruah diri konon untuk buktikan cinta pada lelaki. Yang lelaki pula rela bergolok bergadai untuk memberikan kemewahan pada perempuan sebagai bukti cinta. Akhirnya bila yang perempuan telah berbadan dua, lelaki serta merta hilang cintanya. habis manis sepah dibuang. Kalau pada lelaki pula, ada duit abang sayang, tak ada duit abang melayang. Kalau pada suami pula, isteri seorang suami disayang, bila hidup bermadu kasih pada suami

Itulah falsafah cinta nafsu yang melulu. Cintanya hanya selagi nafsu ada kepentingan. Cinta inilah yang banyak melanda orang muda yang dilambung asmara. Hingga sanggup buat apa saja, sekalipun bunuh diri, kalau kecewa dalam bercinta. Walhal sedap dan indahnya sekejap. Sakitnya lama, sakit yang paling dahsyat ialah di neraka kelak. Inilah kemuncak cinta yang paling malang dan memalukan.

Cinta nafsu kalau pun boleh bersambung sampai membina rumahtangga ia tetap akan menyeksa. Kerana suami akan cinta pada isteri selagi isteri masih muda, seksi dan manja. Yakni selagi nafsu dapat disenangkan. Bila isteri tua, kulit berkedut, tampal make-up lagi hodoh, rambut putih dan gigi pun sudah banyak gugur seperti opah, badan pun sudah kendur, maka cinta suami akan beralih pada gadis muda yang menarik. Sekaligus hilanglah cinta suami. Menderitalah isteri yang hilang perhatian suami apalagi kalau terang-terang depan mata suami kepit perempuan lain, lagilah isteri terseksa.

Begitu juga si isteri. Cintakan suami selagi suami boleh membahagiakan dan menunaikan segala keinginan nafsu. Selagi suami kasih dan sayang padanya. Andainya suami hilang kuasa, jatuh miskin, masuk penjara atau suami kahwin lagi seorang maka serta merta hilang cinta pada suami. Sebaliknya berbakul-bakul datang rasa benci pada suami yang dulu dipuja tinggi melangit. Begitu mudah cinta bertukar jadi benci. Akibatnya berlakulah pergaduhan, masam muka, kata-mengata, ungkit mengungkit, suami tidak pedulikan isteri dan isteri pun hilang hormat pada suami. Rumahtangga panas dan menunggu saat untuk ditalqinkan ke kubur perceraian. Ketika itu tak ada lagi pujuk rayu, cumbu mesra sebagaimana waktu cinta tengah membara. Maka doktor yang menulis pun dituduh merendahkan wanita, jangan marah tau.

Itulah gara-gara cinta nafsu yang sudah menyusahkan manusia di dunia lagi.

Sebaliknya cinta yang dialirkan oleh Allah ke dalam hati, itulah cinta yang benar, suci lagi murni. Cinta yang bukan diukur ikut pandangan mata, tapi ikut pandangan Allah. Ia bersebab kerana Allah dan cinta diberi pun untuk dapat keredhaan Allah. Cinta begini tiada batasannya. Tidak pula kenal jantina dan kedudukan. Dan cinta lahir hasil dari sama-sama cinta pada Allah.

Boleh berlaku pada lelaki dengan lelaki, perempuan dengan perempuan, lelaki dengan perempuan, antara murid dengan guru, suami dengan isteri, sahabat dengan sahabat, rakyat dengan pemimpin, antara umat dengan Nabinya dan yang paling tinggi antara hamba dengan Tuhannya.

Kalau berlaku antara lelaki dengan perempuan yang tidak diikat oleh tali perkahwinan, mereka tak akan memerlukan untuk berjumpa, bercakap atau melakukan apa saja yang bertentangan dengan kemahuan Allah. Cinta mereka tidak akan dicelahi oleh nafsu berahi. Sebaliknya cinta itu ialah tautan hati yang berlaku walaupun tak pernah kenal atau baru kenal tapi hati rasa sayang dan rindu. Hati sedih kalau orang yang dicintai ditimpa susah, senang kalau yang dicinta itu senang. Sanggup susah-susahkan dan korbankan diri untuk senangkan orang yang dicintai.

Cinta yang begini ada diceritakan dalam hadis, iaitu seorang lelaki yang bertemu dan berpisah dengan sahabatnya kerana Allah maka mereka akan mendapat perlindungan ‘arasy Allah di padang mahsyar nanti, hari di amana masing-masing orang mengharap sangat lindungan dari matahari yang sejengkal saja dari
kepala.

Kalau berlaku antara suami isteri maka isteri akan letak seluruh ketaatan pada suami, berkhidmat dan melayan suami tanpa jemu-jemu. Sama ada waktu suami tunjukkan sayang atau masa suami marah-marah. Sama ada suami kaya atau miskin, atau suami kahwin lagi, cinta isteri pada suami tidak belah bagi. salah satu contohnya penderitaan mengundang bahagia. Kerana cintanya pada suami datangnya dari Allah hasil dari ketaqwaan isteri. Datanglah ribut taufan, angin putting beliung melanda rumah tangga, isteri tetap memberikan cintanya yang utuh dan teguh.

Begitu juga suami, cinta pada isteri tidak kira isteri itu muda atau tua. Samada pada hatinya. Selagi isteri taat pada Allah, isteri tetap dikasihinya. Kalau dia ada empat isteri, tentulah isteri-isteri akan tertanya-tanya, pada isteri manakah yang suami paling cinta? Kalau cinta itu bersumber dari Allah, tentu isteri yang paling taqwalah yang paling layak dicintai oleh suami lebih dari isteri-isteri lain. Sebagaimana Rasulullah lebih mencintai Aisyah kerana taqwa Aisyah lebih tinggi dari istei-isteri lain. Rasulullah saw akui sendiri hanya bersama Aisyah saja, dalam satu selimut baginda pernah diberi wahyu. Tapi tidak pernah berlaku semasa baginda satu selimut dengan isteri-isteri yang lain.

Sumber cinta yang datang dari Allah akan meletakkan Allah yang paling tinggi dan utama. Bila berlaku pertembungan antara cinta Allah dengan cinta pada makhluk maka cinta Allah dimenangkan. Misalnya seorang isteri yang cinta suaminya. Tiba-tiba suami larang isteri melakukan ketaatan pada Allah dalam hal tutup aurat, walhal tutup aurat itu Allah tuntut. Maka kecintaan pada Allah itu akan mendorongnya untuk laksanakan perintah-Nya walaupun suami tidak suka ataupun terpaksa kehilangan suami. Sanggup dilakukan sebagai pengorbanan cintanya pada Allah. Sebaliknya kalau dia turut kemahuan suami ertinya kata cinta pada Allah hanya pura-pura, cintanya bukan lagi bersumberkan Allah tapi datang dari nafsu.

Cinta yang datang dari Allah menyebabkan seseorang cukup takut untuk melanggar perintah Allah yang kecil, apalagi yang besar, lagi dia gerun. Seorang yang sudah dapat mencintai Allah, cinta yang lain-lain jadi kecil dan rendah padanya.

Sejarah menceritakan kisah cinta Zulaikha terhadap Nabi Yusuf. Sewaktu Zulaikha dibelenggu oleh cinta nafsu yang berkobar-kobar pada Nabi Yusuf, dia sanggup hendak menduakan suaminya, seorang menteri. Bila Nabi Yusuf menolak keinginannya, ditariknya baju Nabi Yusuf hingga terkoyak. Akibat dari peristiwa itu Nabi Yusuf masuk penjara. Tinggallah Zulaikha memendam rindu cintanya kepada Yusuf.

Penderitaan cinta yang ditanggung oleh Zulaikha menyebabkan dia bertukar dari seorang perempuan cantik menjadi perempuan tua yang hodoh. Matanya buta kerana banyak menangis terkenangkan Yusuf, hartanya habis dibahagi-bahagikan kerana Yusuf. Sehingga datanglah belas kasihan dari Allah terhadapnya. Lalu Allah mewahyukan agar Nabi Yusuf mengahwini Zulaikha setelah Allah kembalikan penglihatan, kemudaan dan kecantikannya seperti di zaman gadisnya. Peliknya, bila Zulaikha mengenal Allah, datanglah cintanya pada Allah sehingga masanya dihabiskan untuk bermunajat dengan Allah dalam sembahyang dan zikir wirid sehingga terlupa dia hendak melayan kemahuan suaminya Yusuf yang berhajat kepadanya. terpaksa Nabi Yusuf menunggu Zulaikha menghabiskan sembahyangnya, hingga hampir hilang kesabaran Nabi Yusuf lantas ditariknya baju Zulaikha sehingga koyak; sebagaimana Zilaikha pernah menarik baju Nabi Yusuf seketika dulu.

Begitulah betapa cinta yang dulunya datang dari nafsu dapat dipadamkan bila dia kenal dan cinta pada Allah. Cinta Allah ialah taraf cinta yang tinggi. Kemuncak cinta ini ialah pertemuan yang indah dan penuh rindu di syurga yang dipenuhi dengan kenikmatan.

Cinta pada Allah akan lahir bagi orang sudah cukup kenal akan Allah. Kerana cinta lahir bersebab. kalau wanita cinta pada lelaki kerana kayanya, baiknya, tampan dan sebagainya dan lelaki cinta wanita kerana cantik, baik, lemah lembut dan sebagainya maka bagi mereka yang berakal akan rasa lebih patut dicurahkan rasa cinta pada Allah kerana segala kenikmatan itu datangnya dari Allah.

Ibu bapa, suami, isteri, sahabat handai dan siapa saja yang mengasihi dan mencintai kita, hakikatnya itu semuanya datang dari Allah. Kebaikan, kemewahan dan kecintaan yang diberikan itupun atas rahmat dan kasihan belas Allah pada kita. Sehingga Allah izinkan makhluknya yang lainnya cinta pada kita. Walhal Allah boleh bila-bila masa menarik balik rasa itu dari hati orang-orang tadi kalau Allah mahu.

Allah yang menciptakan kita makhluk-Nya, kemudian diberinya kita berbagai-bagai nikmat seperti sihat, gembira, dan macam-macam lagi. Samada masa kita ingat pada-Nya ataupun masa kita lalai, tetap diberi-Nya nikmat-nikmat itu. Begitulah, kebaikan Allah pada kita terlalu banyak sebagaimana firman-Nya: yang bermaksud:

“Kalau kamu hendak menghitung nikmat-nikmat Allah, nescaya kamu tak terhitung.”

Besar sungguh jasa Allah dari menciptakan, menghidupkan dan memberi rezeki, suami, isteri, rumah dan macam-macam lagi yang dengannya kita boleh lalui kehidupan dengan aman bahagia. Alangkah biadapnya kita kalau segala pemberian Allah itu kita ambil tapi lupa untuk ucapkan terimakasih, lupa pada yang memberi. Walhal, Allah boleh saja menyusah dan menyenangkan kita dengan kehendaknya.

Oleh itu orang yang betul kenal dan beradab, dia malu pada Allah. malah kerana malunya itu dia tidak nampak yang lain lebih hebat dari Allah. Cintanya tertumpu pada Allah, dan penyerahan diri pada Allah sungguh-sungguh. Setiap saat menanggung rindu lalu masanya dihabiskan untuk berbisik-bisik dengan kekasihnya. Sehingga kerana terlalu mendalam cinta pada Tuhan ada hamba Allah yang berkata, “Wahai Tuhan, aku mencintai Engkau bukan kerana takutkan neraka-Mu. tapi kerana Zat-Mu, ya Allah. Aku rela masuk neraka kalau itulah kemahuan-Mu.”

Itulah rintihan hati seorang wali perempuan Rabiatul Adawiyah dalam munajatnya dengan Allah. Dia menyatakan dua cinta tidak boleh duduk dalam satu hati. Bila cinta Allah sudah penuh dalam hatinya, maka tidak ada tempat lagi untuk cinta selain dari itu.

Ada orang mangatakan: “jika kau berikan hatimu ataupun cintamu pada manusia nescaya dia akan merobek-robekkannya . tapi kalau hati yang pecah itu diberikan kepada Allah nescaya dicantum-cantumkan- Nya. Ertinya cinta dengan Allah pasti berbalas. Dan Allah tidak membiarkan orang yang dicintai-Nya menderita di akhirat.”

Jadi seorang yang bijak dan beradab akan meletakkan kecintaan yang besar pada Allah, pada Rasulullah dan barulah pada makhluk-makhluk lain di samping-Nya. Itulah perletakan cinta yang betul dan menguntungkan di dunia dan juga di akhirat. Itulah dia cinta kita pada Allah swt yang patut kita letakkan.

Bookmarks ~ Kongsi ::

Komen
yusrina
yuzz_dr.nakal@yahoo.com
ditulis oleh yusrina pada 2009-07-30 12:52:55
Subhanallah..begitu indah cinta pada Allah.Sangat tenang.suci,membahagiakan. :)
dyah
me_dyah@yahoo.com
ditulis oleh dyah pada 2009-08-06 13:25:16
sgt terkesan dihati.. 
Cinta Allah cinta sejati... 
tersentap bila mngenangkan cinta nafu dan Cinta hakiki..
ida
kidz
ditulis oleh ida pada 2009-08-11 18:33:32
ida
kidz
ditulis oleh ida pada 2009-08-11 18:33:34
ida
kidz_cat@yahoo.co
ditulis oleh ida pada 2009-08-11 18:37:21
syukur kepada allah s.w.t kerana mencintai nya satu yang bergitu berharga.cintanya mewangi dihati..
domi
domi_tezuka@yahoo.com
ditulis oleh domi pada 2009-08-13 01:59:16
betapa nikmatnya bila mngenal cinta ALLAH 
ati sentiasa tenan dn epy 
alangkah btuahnya diri ini  
jika mdpt cinta dr NYA :) nullnull
adilin63
lyn_smndk90@yahoo.com.my
ditulis oleh adilin63 pada 2009-08-25 11:05:40
seandainy aq spt Rabiatul Adawiyah 
seandainy aq spt Aisyah 
seandainy... 
ttpi mustahil bg ku krn hdupku 
pnuh dgn dosa... 
aq brbza... :)
era
eraemi82@yahoo.com.my
ditulis oleh era pada 2009-08-25 14:18:33
asslm,bersama kita berkongsi hikmah.. :) :p
ainah
ainah_khatijah@yahoo.com.my
ditulis oleh ainah pada 2009-08-26 14:11:03
Tersentuh ht q bahawasanya betapa kerdilnya diri ini.. 
Begitu indah cinta ILLAHI..indah..tiada yg terindah melainkan ALLAH.. :sigh  
ini lah yg aku cari selama ini..
ida
hendrayantiida@yahoo.com
ditulis oleh ida pada 2009-09-10 10:52:14
Aku lagi mencari cintaku yg datang krn Allah bukan krn nafsu.....lagi menunggu..... :) :)
zira
zerrae20@rocketmail.com
ditulis oleh zira pada 2009-11-05 22:13:30
Ya Allah aku teringin menjadi sperti Zulaika...aku teringin menjadi sperti khadijah....tapi semua e2 mustahil kerna aku hanya lah manusia biasa....xmampu menjadi wanita terhebat.... :?
shuhada
puterisalju811@yahoo.com
ditulis oleh shuhada pada 2010-02-08 23:53:52
subhanallah..tersentuh ati saya membaca nya..begitu indah makna n pengertian d sebaliknya..br ku tahu makna cinta
munirahtwinmusfirah
wardah_munirah@yahoo.com
ditulis oleh munirahtwinmusfirah pada 2010-02-20 13:07:06
:) sama2 kita ingat ALLAH ye...
berikan aku pertujuk benar
Zaza_gurlz89@yahoo.com
ditulis oleh berikan aku pertujuk benar pada 2010-02-23 16:11:57
:cry ya alllah terima kasi..terharu saya menbacanya,,,berdosa kah kita bila kita mcintai suami orang
azy_yan
laicy89@yahoo.com.my
ditulis oleh azy_yan pada 2010-03-25 17:25:29
Aku menangis membacanya,,,cinta Allah sungguh Agung!! 
Aku nak share cerita skit nie,,aku masih belajar di IPTA,,kini hatiku telah menyukai seseorang,, aku tertarik dengannya kerana imannya,,, aku senang mendengar laungan azan yang dia alunkan pada setiap waktu, ,, aku telah jatuh ati padanya,,,tetapi adakah aku kan memilikinya??? :?
ida lara
idatampin@yahoo.com.my
ditulis oleh ida lara pada 2010-04-03 15:20:49
aku amat tersntuh membacanya bertapa cinta kepada allah lebih agong dari cinta kepada suami. cinta suami selalu 
meyakiti selalu mencurangi tetapi tidak cinta allah
peth
peth_wef@yahoo.com
ditulis oleh peth pada 2010-04-12 15:41:18
emmm sia nak story yang mengisahkan napa pentingnya scandle daripada boyfren.... 
 
saya nak jawapan.....
peth
peth_wef@yahoo.com
ditulis oleh peth pada 2010-04-12 15:47:07
napa hati terasa perit bila jatu cinta dengan kekasi simpanan.... 
adakah kerana kita terus bersamanya,karana bf kita tidak punya masa yang banyak untuk bersama kita.... 
:cry :cry
yan
laicy89@yahoo.com.my
ditulis oleh yan pada 2010-04-12 21:16:16
hargailah orang yang syagkan kite,,,,kita akan bhagia bila menyintai orang yang syagkan kte,,,scandle k atau bfren ke ape pn pgkat dlm dri kte,,,smua 2 xpentg,,, yang pnting sape yang lbih sygkan kte????i2 peth sendri yang leh jwb kan???? :) :)
dayang
watriya90@yahoo.com
ditulis oleh dayang pada 2010-04-12 21:44:51
Assalammualaikum.... 
Indahnya cinta itu andainya sekiranya kita memberikan cinta itu kepada Allah....seperti mana saya memberikan sepenuh hati saya untuk mencintai Allah...saya berdoa moga memperoleh cinta dari Allah.....
hazym
success2010@yahoo.com
ditulis oleh hazym pada 2010-05-19 00:44:24
cinta sejati adalah cinta yang mempunyai pengorbanan...tidak mudah give up utk solve kan prob. :)
idalara
idatampin@yahoo.com.my
ditulis oleh idalara pada 2010-05-26 15:36:25
ida nak undang semua bekas classmate smk pasir besar gemas tahun 1976 hingga 1978 datangramai-ramai ya ke smk p.besar gemas pada 12 june 2010 jam 8 pagi hingga 2 petang bagi meraikan majlis alumni hubungi ida di talian 0147165128 bagi mendapatkan no penganjur kawan kita normala md.nnor.jom datang ramai2 kita eratkan semula tali siratulrahim yang terputus sekian lama.
islahdahlia
islahdahlia@yahoo.com
ditulis oleh islahdahlia pada 2010-06-24 13:14:08
subhanallah..
shieda
iedafida@yahoo.com.my
ditulis oleh shieda pada 2010-07-25 20:48:30
aku berase trharu ble mmbace artikel ini.ht menngis mngenang dosa yg tlh aku lkukn.skrg bru aku sdr bhwa cnta kepada Allah dpt mmberi kebahgiaan kpd aku.aku brharap smga Allah dpt mgmpunkn doseku slme ini.skrg aku ingin brubh.smoga Allah dpt mmberi Hidayah kpd aku. :cry
Byah
SaLbiyah92@yahoo.com
ditulis oleh Byah pada 2010-08-23 16:06:34
Cinta kpada Allah lebih bsar dri pd cinta ssma insan
org kmpg
edie81140@yahoo.co.uk
ditulis oleh org kmpg pada 2010-11-16 04:45:22
hubungn aku dgan si dia terputus 2minggu sblm majlis berlangsung....bagi aku si dia terlalu mudah berubah..
iemanor
iemanor@yahoo.com
ditulis oleh iemanor pada 2010-11-26 10:01:58
Salam..tersentuh hati membaca nya...walaupun tidak mampu menjadi seperti Aishah r.a atau Adawaiyah moga kita blh mencontohi akhlak terpujinya..amin..aku sedar diri ini tidak pernah terlepas dari dosa..moga Allah sudi mengampunkan kita..AMIn
misssecreat
ani88_is@yahoo.com.my
ditulis oleh misssecreat pada 2011-01-08 11:50:43
subhanallah..betapa agong n besarnya kuasa sang pencipta ini..alangkag indahnya klu sy dpt merasai cinta kpd sang pencipta dgn lbh mndlm..ble agknya sy akn merasai sprt itu.. :?
cha
bull6962ymail.com
ditulis oleh cha pada 2012-04-06 10:31:21
YA ALLAH.. temukan lah aku dengan cinta yang berlandaskan cinta ALLAH bkn cinta kerana nafsu.. :cry :cry
sya
syasyuk95@yahoo.com
ditulis oleh sya pada 2012-06-02 00:38:39
salam.. terhAru membacAnyA !! kalau la dapat jadi maCam aiShah,alhamdulillah.. semOga sesiapA yG mmBaca arTikel nie, dapat kiTa jaDikan cOntOh atAu tauLaDan dEmi keBahgIaan beRsamA :)

Berikan Komen
Nickname:
Email:
Telefon:
:Untuk mendapat pemberitahuan email jika ada komen terbaru.
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Komen:This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Taip huruf atau nombor yang anda nampak dalam gambar (5 character). Anda boleh taip huruf besar atau kecil (not case sensitive)

Jika anda menyukai artikel ini. Sila klik "Like" :

 
 

Iklan

Azzalynn's Bridal
Baju tunang fesyen terkini untuk tahun 2011 penuh labuci dari kain lace. Sesuai untuk mereka yang sukakan penampilan ang... >> lagi
Baju tunang fesyen terkini untuk tahun 2011 penuh labuci dari kain lace. Sesuai untuk mereka yang sukakan penampilan anggun dan bergaya. Pilihan warna baju tunang kebiasaannya warna pastel seperti pink dan fuchsia ini sering memberikan penampilan yang manis.Dapatkan baju tunang fesyen terkini dari kami di AzzaLynn Bridal dengan kos sewa yang murah dan mampu menjimatkan perbelanjaan pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga. ********  Azzalynn Bridal, Aromatherapie & Beauty Parlour  D RAZ Enterprise - Wedding Planner & Event OrganizeTel :: 012-2399629  - Lynnda Butik (2ptg-9mlm shj) :: 03-80601544  Email :: nlynnda@yahoo.co.uk  Blogl :: http://azzalynnbridal.blogspot.comGambar2 bengkel dan wedding package di: http://pengantin.fotopages.com  Informasi bengkel kecantikan, bengkel solekan, bengkel andaman di: http://d-raz.fotopages.com 

Shout it!

Nick:

Message:

Peti Undi

Adakah anda berbulan madu selepas berkahwin?
 

Kisah Cinta Pilihan

Cinta Ke Hujung Nyawa
Kisah cinta kami bermula 5 tahun lepas, iaitu pada akhir Disember 2003. Kami bersahabat setahun sebelum tahun tersebut melalui email dan telefon. Kami tidak pernah berjumpa selama setahun, dan pada akhir tahun 2003 kami berdua mengagahkan diri untuk mengatur s
>>lagi mengenai kisah cinta mereka

Himpunan Koleksi Kisah Cinta

Who's Online

We have 48 guests online

Facebook