Login / Daftar ke Pengantin.com.my




Lupa kata laluan?

Daftar sekarang

Iklan kahwin - iklankan butik perkahwinan anda
 
SERI MAHKOTA
Pelamin pengantin terkini dari Seri Mahkota yang bersesuaian dengan warna baju pengantin. Kami menyediakan pelbagai reka... >> lagi
Pelamin pengantin terkini dari Seri Mahkota yang bersesuaian dengan warna baju pengantin. Kami menyediakan pelbagai rekaan pelamin pengantin mengikut citarasa anda.

Mak Andam ~ Panduan Memilih Mak Andam

Attention, open in a new window. | Print | E-mail

User Rating: / 11
PoorBest 

Nak kawin ni bukan senang untuk membuat keputusan. Banyak perkara perlu diambil tahu. Banyak pertimbangan perlu dibuat. Pemilihan Mak Andam merupakan sebahagian dari kesukaran yang perlu dihadapi.

Majlis perkahwinan tidak akan menjadi tanpa kehadiran Mak Andam. Mak Andam atau juga dikenali sebagai Jurusolek merupakan sebahagian dari tunjang utama dalam memastikan agar sesebuah majlis perkahwinan berhasil dengan jayanya. Ini adalah kerana Mak Andam memainkan peranan untuk memastikan penampilan pengantin sempurna dan sesuai dengan majlis.

Pemilihan Mak Andam perlulah dilakukan seawal 6 bulan sebelum majlis. Lebih-lebih lagi jika inginkan Mak Andam tertentu dan yang sudah terkenal. Ini adalah kerana, kebiasaannya mereka telah ditempah lebih awal oleh bakal pengantin. Terutama sekali jika majlis dibuat pada musim cuti persekolahan. Jika tempahan dibuat di saat-saat akhir menjelang hari majlis, sudah pasti bakal pengantin akan mendapat Mak Andam yang kurang berkenan di hati.

 

Mak Andam - Set Berus Mak Andam - Set Mekap

Selain memerlukan waktu tempahan seawal 6 bulan, pemilihan Mak Andam juga perlu dibuat dengan teliti. Sila pastikan agar Mak Andam anda tidak menerima tempahan selain diri anda seorang pada tarikh majlis yang sama. Ini adalah kerana, terdapat ramai Mak Andam yang suka mengambil kesempatan dengan menerima tempahan pelanggan sehingga 4 orang dalam satu masa. Apabila ini berlaku, bakal pengantin juga yang menerima padahnya. Kerana apabila Mak Andam tergesa-gesa dan terkejar-kejar melaksanakan tugas, sudah pasti ada banyak perkara yang dibuat secara sambil lewa dan tidak teliti. Bukan sahaja anda tidak berpuas hati, malah sudah pasti penampilan anda tidak kena gaya.

 

Teknik Tudung Mak Andam - Dandanan Rambut

 

Bersikap cerewet juga merupakan satu perkara yang baik. Namun, hendaklah cerewet itu kena pada tempatnya. Anda juga hendaklah mempunyai ilmu yang tinggi dalam memastikan kehendak anda dituruti.

Sebagai contoh, anda boleh bersikap cerewet terutama di dalam memilih warna solekan dan juga jenis hiasan sanggul mahupun cara pemakaian tudung. Nyatakan terus terang tentang apa yang anda suka dan apa yang anda tidak suka. Ini amat memudahkan Mak Andam untuk merealisasikan penampilan anda seperti yang dikehendaki. Bukan sahaja anda akan berpuas hati, malah Mak Andam juga pasti gembira apabila melihat anda gembira. Oleh itu, perbincangan yang telus perlu dibuat sepanjang masa.

 

Andaman

 

 

Bagi menambah ilmu kecantikan di dada, anda perlulah banyakkan membaca dan melihat pelbagai contoh gambar samada di internet mahupun di majalah. Ia pastinya akan memudahkan perbincangan antara anda dan Mak Andam anda.

Bidang Andaman kini bukan sahaja dipelopori oleh kaum wanita, malah telah ramai kaum Adam yang menghiasi industri ini. Ramai yang menyangka hanya Mak Andam lelaki mampu memberikan hasil solekan terbaik.

Namun jika itu tanggapan anda, anda sudah melakukan kesilapan besar. Mak Andam wanita kini sememangnya mempunyai kualiti dan kreativiti yang sama hebat malah ada yang jauh lebih hebat dari Mak Andam lelaki.

Oleh itu, bagi anda yang sangat menitikberatkan berkenaan situasi dan status halal haram dalam perhubungan, usah mengeluh lagi kerana Mak Andam wanita tetap ada dan mampu memberikan sentuhan terbaik.

Anda cuma perlu rajin mencari dan membuat perbandingan agar pemilihan anda adalah tepat dan bertepatan dengan kehendak dan sudah semestinya budget anda.

Ada juga yang bertanya kepada saya, Jurusolek/Mekap Artis atau Mak Andam? Apa bezanya? Mana yang lebih bagus?

OK, usah pening kepala memikirkan perkara remeh temeh seperti ini. Mak Andam dan Jurusolek/Mekap Artis hanyalah merupakan panggilan yang berbeza berdasarkan tugasan yang mereka lakukan.

Mak Andam kebiasaannya tidak melakukan tugasan solekan/Andaman selain solekan pengantin. Manakala Jurusolek/Mekap Artis pula lebih memberikan tumpuan kepada solekan di media massa dan lebih-lebih lagi untuk artis. Namun di zaman yang serba moden ini, Mak Andam mahupun mekap artis sudah memikul tanggungjawab yang sama.

Kesilapan besar yang perlu dielakkan semasa memilih Jurusolek/Mekap Artis atau Mak Andam. Pastikan anda tidak dimekapkan seperti Drag Queen. Perlu berhati-hati jika tidak mahu merosakkan hari bahagia anda seterusnya memalukan diri sendiri. Sebaiknya, cubalah melakukan test makeup/pre-wedding makeup dengan Mak Andam atau Jurusolek/Mekap Artis yang bakal menyolekkan anda. Selamat Pengantin Baru!

Artikel ini ditulis oleh Che Yan @ Lynnda dari AzzaLynn Bridal.

Layari http://pengantin.com.my/yarntz/


Bookmarks ~ Kongsi ::

Komen
fiyah_JB
cutealiayah@yahoo.com.my
ditulis oleh fiyah_JB pada 2009-12-10 21:18:29
:)
aymiens
aymiens@hotmail.com
ditulis oleh aymiens pada 2009-12-17 20:50:17
tak kira lah pak andam atau mak andam..yang penting hasil yang diberikan memuaskan hati...yang penting keikhlasan hati semasa menyolek pengantin..jika hati ikhlas nak mencantikkan pengantin..maka cantiklah hasilnyer..jgn terlalu memandang keuntungan sehingga melupakan tujuan asal.
hezilyzahassan
hezilyza@yahoo.uk.co
ditulis oleh hezilyzahassan pada 2010-01-16 01:17:10
yea...saya setuju...keikhlasan hati ketika menyolek pengantin akan menghasilkan solekan yg cantik...ditambah pula dengan layanan pengantin, bukanlah layanan 5 star, tp sekadar mesra akan membuatkan hati si tukang makeup pon ceria...
ct zetty
zetty2891@yahoo.com
ditulis oleh ct zetty pada 2010-03-08 17:31:15
:grin saya setuju sgt dengan artikel di ats. tp... camner ye kite btol2 nak tau mak andam tu ok ke x.
bella
cknur@yahoo.com.my
ditulis oleh bella pada 2010-04-08 15:39:30
cantik tu memang la cantik..sape-sape pon bila brkahwinan nak pakai mak andam...tapi macam mane pulak kalau bakal pengantin tersebut mempunyai masalah kewangan????
aiin
cok_giler@yahoo.com.my
ditulis oleh aiin pada 2010-04-27 22:48:12
mslhnyer leh ke org b"agama islam m'gunakan pak andam sbgai jurusolek p'gantin?namun sy xnafikan bhwa solekan drg kdg2 lbh cntik dr mak andam.....musykil2 :?
cinta
fazz_fazlina@yahoo.com
ditulis oleh cinta pada 2010-07-09 12:56:21
salam
su meto
shimah_su@yahoo.com
ditulis oleh su meto pada 2010-07-20 13:40:03
ok la kalu result yang memuaskan trima je..... :grin
imah25
imahsaleh25@gmail.com
ditulis oleh imah25 pada 2010-08-30 21:10:06
assalamualaikum...cik aiin...maaf la sbb sy ni xpandai sgt bab2 agama ni...tp kte xblh mhalalkn perkara yg jelas & nyata haramnye...dlm islam dh dterangkan bhwa kte xblh bsentuhan dgn bkn muhrim...x terkecuali la pak andam...even mreka nmpk lembut atau sebagainya...yg haram tetap haram...maaf klu sy menyinggung perasaan mn2 pihak...

Berikan Komen
Nickname:
Email:
Telefon:
:Untuk mendapat pemberitahuan email jika ada komen terbaru.
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Komen:



This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Taip huruf atau nombor yang anda nampak dalam gambar (5 character). Anda boleh taip huruf besar atau kecil (not case sensitive)

Jika anda menyukai artikel ini. Sila klik "Like" :

 
 

Iklan

Bridal Make up (Fiza)
Saya menyediakan khidmat andaman atau makeup kepada bakal - bakal pengantin yang ingin melangsungkan perkahwinan. Di sam... >> lagi
Saya menyediakan khidmat andaman atau makeup kepada bakal - bakal pengantin yang ingin melangsungkan perkahwinan. Di samping itu juga saya menyediakan service andaman atau makeup untuk majlis keramaian seperti dinner, photoshoot dan lain-lain. Sekiranya anda berminat untuk menggunakan khidmat saya sila hubungi saya di talian 0196649422 or 0126063006

Shout it!

Nick:

Message:

Peti Undi

Siapakah yang paling mempengaruhi dalam pemilihan pasangan suami isteri anda?
 

Kisah Cinta Pilihan

Cinta Ke Hujung Nyawa
Kisah cinta kami bermula 5 tahun lepas, iaitu pada akhir Disember 2003. Kami bersahabat setahun sebelum tahun tersebut melalui email dan telefon. Kami tidak pernah berjumpa selama setahun, dan pada akhir tahun 2003 kami berdua mengagahkan diri untuk mengatur s
>>lagi mengenai kisah cinta mereka

Himpunan Koleksi Kisah Cinta

Who's Online

We have 152 guests online

Facebook