Login / Daftar ke Pengantin.com.my
Lupa kata laluan?

Daftar sekarang

Iklan kahwin - iklankan butik perkahwinan anda
 
Butik Tradisi
Cantik walaupun mengenakan gaun bertudung.... >> lagi
Cantik walaupun mengenakan gaun bertudung.

Solat Istikharah - Mengapa tunggu mimpi?

Attention, open in a new window. | Print | E-mail

User Rating: / 112
PoorBest 
  
Baru-baru ini seorang duda datang mengadu. Dengan nada kecewa beliau menjelaskan bahawa pinangannya baru sahaja ditolak. Menurutnya, wanita yang ingin dijadikan pasangan hidupnya itu agak berusia tetapi masih lagi cantik, berpendidikan agama dan masih lagi dalam kategori `anak dara'.


Walau bagaimanapun perangainya agak sedikit pelik. Sebelum ini, bukannya tidak ada rombongan yang cuba untuk meminangnya, tetapi kesemuanya ditolak.


Alasannya mudah sahaja, tidak mendapat petunjuk Allah katanya. Beliau sudah mengerjakan solat istikharah, namun tidak mendapat alamat dalam mimpinya itu.


Persoalan yang ingin diperbincangkan di sini, apakah mimpi manusia biasa boleh dijadikan sandaran atau boleh menjadi isyarat kepada jawapan yang dicari? Benarkah solat sunat istikharah boleh menjadi medium atau pengantara untuk menentukan sesuatu keputusan seperti menentukan jodoh seseorang atau baik buruk takdirnya?


Istikharah sebenarnya berasal daripada perkataan Arab yang bermaksud meminta pilihan yang baik. Biasanya solat istikharah dilakukan apabila seseorang itu ingin melakukan sesuatu perkara tetapi dia tidak pasti apakah perbuatan atau tindakannya itu membawa kebaikan ataupun tidak kepada dirinya.


Maka untuk itu, dituntut baginya supaya melakukan solat sunat istikharah. Pelaksanaannya sama dengan solat-solat sunat yang lain. Dalam sebuah hadis daripada Jabir bin Abdullah berkata, Rasulullah s.a.w. pernah mengajar kami cara untuk meminta petunjuk Allah Taala dalam beberapa urusan yang penting.


Baginda bersabda, Apabila salah seorang di antara kamu menghendaki pekerjaan, maka hendaklah ia solat dua rakaat, kemudian ia berdoa: Ya Allah, sesungguhnya aku minta petunjuk yang baik dengan pengetahuan-Mu, dan aku minta diberi kekuatan dengan kekuatan-Mu. Aku minta kemurahan-Mu yang luas, kerana sesungguhnya Engkau yang Maha Kuasa sedang aku tiada berkuasa. Engkau mengetahui sedang aku tidak tahu, dan Engkau Maha Mengetahui yang ghaib.

Sesungguhnya manusia diciptakan oleh Allah Taala dalam keadaan lemah. Kelemahan yang ada pada manusia itu menyebabkan apa jua rancangan dan tindakan yang kita lakukan kadang-kadang sudah diyakini baiknya, tetapi belum tentu baik bagi Allah Taala. Begitu juga apa yang kita rancang dan kita lakukan sudah diyakini kesan buruknya, tetapi belum tentu buruk menurut penilaian Allah. Dalam hal ini kita harus mengakui bahawa daya fikir dan akal manusia sangat terbatas. Untuk itu kita dianjurkan beristikharah.


Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud: Kamu diwajibkan berperang, sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi (pula) kamu suka kepada sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah jualah yang mengetahui, sedang kamu tidak mengetahuinya. (Al-Baqarah: 216)

Sebenarnya amal ibadah yang mengandungi unsur-unsur tilikan dan bergantung kepada mimpi semata-mata bukanlah daripada ajaran Islam. Malah Nabi s.a.w. tidak pernah mengajar umatnya agar mencerap petunjuk Allah menerusi mimpi. Fenomena menilik nasib atau jodoh melalui mimpi di kalangan masyarakat kita, lebih-lebih lagi bagi sesetengah wanita perlu diperbetulkan semula. Amalan ini dikhuatiri boleh menyebabkan berlakunya dosa syirik kepada Allah s.w.t.


Hal ini kerana manusia bukanlah tuhan yang boleh meramal apa yang berlaku. Perbuatan meramal atau menilik mimpi adalah amalan dan budaya jahiliah yang sangat ditegah oleh Islam. Firman Allah s.w.t. yang bermaksud:

Wahai orang yang beriman, bahawa sesungguhnya arak dan judi dan pemujaan berhala dan mengundi nasib adalah semata-mata amalan kotor daripada perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya. (Al-Maidah: 90)


Perlu dijelaskan di sini bahawa tidak semua mimpi manusia itu benar. Mimpi manusia biasa pada kebiasaannya adalah mainan tidur yang berpunca daripada pengaruh iblis dan syaitan yang datang mengganggu.


Kita tidak boleh menyamakan antara mimpi manusia biasa dengan mimpi para nabi dan rasul-rasul. Mimpi bagi nabi dan para rasul adalah wahyu dari Allah Taala. Kisah Nabi Ibrahim a.s. sebagai contoh, telah diperintah oleh Allah untuk menyembelih anaknya, Ismail a.s. yang datang melalui mimpi baginda. Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud:

Maka apabila anak itu sampai (kepada peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: Wahai anak kesayanganku, sesungguhnya aku melihat dalam mimpi, bahawa aku akan menyembelihmu, maka fikirkanlah apa pendapatmu? Anaknya menjawab: Wahai bapaku, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu, Insya-Allah ayah akan mendapatiku daripada orang-orang yang sabar. (Al-Soffat: 102)


Kesimpulannya mimpi kita itu tidak mengandungi kebenaran mutlak. Kemungkinan kebenaran yang terlihat itu lebih berdasarkan kepada kebetulan sahaja atau unsur-unsur daripada mainan syaitan yang bertujuan untuk menyesatkan manusia. Itulah sebabnya, jangan menyandarkan segala keputusan kepada mimpi. Sebaliknya berfikirlah dengan lebih rasional.


Dalam kes di atas, seandainya pertimbangan akal diletakkan pada tempat yang sewajarnya, maka memadai dengan sedikit soal selidik dan mengkaji latar belakangnya sudah dapat menentukan ciri-ciri pasangan yang menepati kehendak Islam. Maka ketika itu, dia tidak perlu lagi beristikharah dan terus menerus menunggu mimpi. Atau sekiranya beliau berada dalam situasi antara dua pilihan, yang satu berakhlak mulia sedang yang kedua kurang baik agama dan akhlaknya, maka pilihannya ketika itu sewajarnya kepada yang pertama. Kaedah pertimbangan dan penilaian seperti itu tidak perlu melalui solat sunat istikharah.


Mimpi itu bukanlah satu-satunya jalan yang memimpin manusia kepada petunjuk Allah s.w.t. Kadang-kadang petunjuk Allah Taala datang melalui buah-buah iman yang masuk menyerap ke dalam hati sehingga menerbitkan keyakinan dan rasa hati yang kuat melalui keyakinan untuk memilih salah satu di antara beberapa pilihan.

Jika kita mempunyai kecenderungan untuk memilih salah satunya, maka itu merupakan isyarat kuat daripada Allah. Pilihlah dulu terimalah seadanya, kemudian solatlah istikharah dan ketika itu pohonlah kepada Allah Taala moga pilihan kita tersebut tepat dan terbaik yang boleh membawa kebaikan dunia dan akhirat. Hal ini diperjelaskan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dalam sebuah doa yang bermaksud:


Ya Allah, jika Engkau mengetahui bahawa pekerjaan ini, baik bagi agama dan kehidupanku dan hari kemudianku, maka berikanlah ia kepadaku, dan mudahkanlah ia bagiku, dan berkatilah ia kepadaku. Jika Engkau mengetahui bahawa pekerjaan ini buruk bagiku, buruk bagi agamaku, penghidupanku dan hari kemudianku, maka jauhkanlah aku daripadanya, dan berikanlah bagiku kebaikan di mana pun juga adanya, kemudian jadikanlah aku orang yang redha dengan pemberian itu. - (Riwayat Bukhari)


Bookmarks ~ Kongsi ::

Komen
nana23
firna2005@yahoo.com
ditulis oleh nana23 pada 2005-11-16 08:33:22
:grin
msireus
ms@ms.com
ditulis oleh msireus pada 2005-11-17 11:08:16
:)
aniesya_sofia
odyzar_2@yahoo.com
ditulis oleh aniesya_sofia pada 2005-11-25 17:19:32
:grin
MYRA
hamkha_idah@yahoo.com
ditulis oleh MYRA pada 2005-12-01 15:06:57
yup..susah jugak nak buat keputusan..insyaAllah dgn solat ini dpt membantu meleraikn yg t'kusut di hati.
bob
azib9@yahoo.com
ditulis oleh bob pada 2005-12-19 16:52:42
alhamdulillah..sangat membantu :)
bob
azib9@yahoo.com
ditulis oleh bob pada 2005-12-19 16:58:08
alhamdulillah..sangat membantu :)
sakura
hamizah_Absamad@yahoo.com
ditulis oleh sakura pada 2006-01-01 01:06:07
:) insyaALLAH..tuhan tunjukkan kebenaran..
izatul
ann76_fe80@hotmail.com
ditulis oleh izatul pada 2006-01-12 14:04:11
ermmmm....wallahualam.
izatul
ann76_fe80@hotmail.com
ditulis oleh izatul pada 2006-01-12 14:04:17
ermmmm....wallahualam.
Puteri_eina
eina_tnttwu@yahoo.com
ditulis oleh Puteri_eina pada 2006-01-13 14:26:54
;) Jodoh adlah kehendak allah s.w.t
yung
ketinie@yahoo.com
ditulis oleh yung pada 2006-01-25 12:24:08
jodoh di tangan tuhan.kalo sampai seru mana ble tolak.. :)
shiera
ditulis oleh shiera pada 2006-02-20 15:45:16
alhamdulillah..sangat membantu,masalahnye saya telah bertemu jodoh yang sesuai untuk saya tetapi hubungan kami untuk meneruskan ke jinjang pelamin tidak direstui oleh keluarga saya..kata mereka pasangan saya tak sesuai untuk saya disebabkan mereka telah menilik nasib saya (bomoh)..saya tak percaya perkara yang berkaitan dengan syirik kerana ia telah menyekutu Allah S.W.T..saya tak sangka keluarga saya mempercayai perkara syirik.. Adakah saya berdosa jika saya berkahwin dengan pilihan hati saya jika tidak mendapat restu keluarga??saya tahu latar belakang keluarga pilihan hati saya mereka dari golongan yang baik2 dan beriman kepada Allah..Saya telah mencuba pelbagai cara untuk meminta izin dari keluarga..saya cuba bertanya kenapa mereka tidak boleh menerima pasangaan saya??tetapi mereka tidak memberikan jawapan yang munasabah... :cry :cry
atie
hdfh@njnk.com
ditulis oleh atie pada 2006-02-27 12:59:16
saya juga mengalami masalah yang sama dgn awak shiera....hubungan saya dgn bf saya tak direstui keluaraga...memang sakit hati sebab kita tau pilihan kita tu baik utk kita tapi keluaraga tak restu...saya faham perasaan awak.. 
tapi sekarang saya cuba utk berkawan dgn org lain dan walaupun perkenalan kami singkat tapi keluarga saya merestuinya...kalau difikirkan memang pelik..tapi Alhamdulillah setelah cuba berkawan dengannya saya perhatikan dia lebih baik dari bf saya...lebih menyayagi dan kami tak selalu bergaduh dan sekiranya bergaduh memang dia akan menyelesaikan nya dengan cara yang cool...mungkin keluarga lebih mengetahui dari kita... 
atie
hdfh@njnk.com
ditulis oleh atie pada 2006-02-27 13:01:39
saya juga mengalami masalah yang sama dgn awak shiera....hubungan saya dgn bf saya tak direstui keluaraga...memang sakit hati sebab kita tau pilihan kita tu baik utk kita tapi keluaraga tak restu...saya faham perasaan awak.. 
tapi sekarang saya cuba utk berkawan dgn org lain dan walaupun perkenalan kami singkat tapi keluarga saya merestuinya...kalau difikirkan memang pelik..tapi Alhamdulillah setelah cuba berkawan dengannya saya perhatikan dia lebih baik dari bf saya...lebih menyayagi dan kami tak selalu bergaduh dan sekiranya bergaduh memang dia akan menyelesaikan nya dengan cara yang cool...mungkin keluarga lebih mengetahui dari kita... 
nor
nsmns82@yahoo.com
ditulis oleh nor pada 2006-03-09 11:06:06
saya prnh mengalami mslh yg sama dgn shiera & atie. Mulanya saya tetap berkeras dgn pilihan hati saya walaupun saya tahu kedua ibu bapa saya tidak suka kan ex-bf saya tu.Saya & ex-bf saya tu tak sekufu dan setaraf kata mereka. Ya! Tapi saya tak pndg itu semua kerna pd saya hati yang ikhlas & jujur yg lbh penting. Hampir 3 tahun saya & ex-bf saya bercinta. Pelbagai cara & pujukan saya lakukan tapi ibu bapa saya tetap dengan keputusan mereka. Tapi satu hari, tergerak hati saya untuk membuat istikharah dan kebetulan pada masa yang sama ada seorang lelaki yang boleh dikatakan setaraf dan sekufu dgn saya menyatakan minatnya pada saya. Selepas itu, saya rasa satu ketenangan yang tak pernah saya rasa. Hati saya tergerak untuk mengatakan ya pada lelaki tersebut. Dalam pada itu jugak, mmg saya sedang menghadapi mslh dgn ex-bf saya dan akhirnya dia minta putuskan hbgn. Saya kecewa tetapi kali ni kecewa saya masih boleh dikawal. Kemudian saya dgr cite, dia ada org baru dan kini telah pun berkahwin. Saya doakan kebahagiaannya. Ya, kami takde jodoh. Setelah beberapa lama selepas tu, saya telah membuat keputusan yang saya memilih lelaki yang meminati saya itu kerna saya rasa sesuatu yang tak pernah saya rasa iaitu ketenangan. Dia bukanlah lelaki berharta, ada rupa,tetapi yang lebih penting agamanya. Mungkin itu adalah hidayah dari Tuhan. saya amat bersyukur padaNya kerna menemukan saya dgn tunang saya skrg ini.Pesanan saya, pilihlah lelaki yang bakal menjadi suami kita berdasarkan didikan agamanya terlebih dahulu. Yang kedua pinta restu kedua ibu bapa kerna doa mereka sentiasa dikabulkan Tuhan. Lgpun mereka yang lebih mengenali kita... Selalu lah memohon doa dan petunjuk drpdNYA kerna DIA Yang Lebih Mengetahui
ila
baila206@yahoo.com
ditulis oleh ila pada 2006-04-07 10:13:24
apabila membaca artikel dari anda semua, tergerak hati ini untuk berkongsi sama dengan masalah yang saya hadapi sekarang ini. Tapi kisah saya direstui oleh keluarga kedua belah pihak tetapi si dia pula yang telah tawar hati dengan saya kerana saya tidak pandai menjaga dan layannya dengan baik.Semuanya kerana dia tidak menyatakan perkara sebenar.Kami berkenalan selama 6 bulan tapi masa tu saya dapat tahu yang dia ada makwe. Jadi saya tak menghiraukan dia kerana saya tahu dia telahpun mempunyai teman. Akan tetapi baru-baru ini, dia memberitahu bahawa dia telah berpisah dengan temannya, dan kini saya ingin menjalinkan hubungan dengannya.Dengan erti kata lain, buang yang keruh, ambil yang jernih. Saya ingin sesangat meminta pendapat anda semua, adakah saya harus meneruskan hubungan ini sedangkan dia telah tawar hati untuk menerima saya kembali.... :?
opo\
ojioln
ditulis oleh opo pada 2006-04-07 12:18:03
:upset
ira
shirah_241@yahoo.com
ditulis oleh ira pada 2006-04-12 14:53:39
saya juga punya masalah,saya ada teman lelaki yang sudah setahun lebih kami menjalinkan hubungan!pengenalan ini di rancang kawan sekerja saya.hubungan kami direstui keluarga kedua belah pihak,tapi yg menjadi masalahnya teman lelaki saya tidak berkerja tetap hampir setahun,paling lama kejanya sebulan dan die berhenti dengan berbagai alasan.Hinggakan pertunangan yang sudah kami rancang dari hujung tahun 2005 sudah 3 kali tertangguh, mak saya sudah macam kurang percaya dengan hubungan kami ini.Dia anak lelaki tunggal yg agak dimanjakan keluarga dan terlalu mengikut kata keluarga walau dalam hal memilih keja.kami selalu bertengkar atas sebab-sebab yang remeh,dia panas baran dan selalu keluarkan kata-kata yang kurang sopan pada saya bila terlalu marah.Tapi bila marahnya sudah hilang dia akan pujuk saya dan mohon maaf serta terangkan sebab dia marah, selalunya dia akan katakan saya sebagai punca kemarahan dia.mungkin kerana amat menyayanginye saya mudah maafkan dia,namun perkara yang sama terus berulang bila dia marah.Dia begitu mengambil berat pasal diri saya kadang hingga cara dia buat saya rasa amat tengkongkong.Saya sudah pun membuat solat istikhrah tapi saya belum dapat apa2 petunjuk lagi.Saya dah mintak tangguhkan lagi pertunangan kami dari bulan bulan 6 yang di rancang ke bulan 11.Saya takut bila pikir masa depan yang entah bagaimana nanti, panas baran dan tidak tentu kerjanya.adakah betul tindakan saya ini.. 
tolong lah bantu saya bagi pendangan yang dapat membantu masalah saya ini. :? :?
aker
nashik_86@yahoo.com
ditulis oleh aker pada 2006-04-15 19:06:37
as'kum...saya nak minta pendapat kengkawan...saya dan gf saya dah berkenalan selama 6 tahun setengah(2006)..kami pda mulanaya berkenalan semasa kami dibangku sekolah lagi..yang saya pelik kami dah brake sekalai..namun kami jumnpa balik selepas hampir setahun...dan saya dan gf saya telah byk kali untuk brake..namun mcm ada kuasa yang menghalang kami dari brake...bila nak brake hati jadi lemah dan rasa sayang terhadapnya kembali kuat...dan banyak tanda2 jodoh yang kami lalui...kami sentiasa akan sama dlm semua aspek...asyik same je...serasi kalah ajai n nurul...lapar skali..habis solat skali..sentiasa berfikiran benda yang sama...sekarang kami bahagia..tanpa sebarang masalah yang berat...semuanya remeh je...family saya dan familynya mcm dah restui kami...any one can give comment....allahuakhbar!!!
Red Planet
randomwicca@yahoo.com
ditulis oleh Red Planet pada 2006-04-16 19:45:00
susah kalau family tak restu..hidup tak dalam keberkatan.jangan sesekali cuba main bomoh..itu sudah syirik 
harap semuanya bahagia..
bagus
whole_lotta_love53@yahoo.com
ditulis oleh bagus pada 2006-04-22 11:45:34
1.redha 
2.sabar 
3.qanaah 
4.happy 
tuhan tak jadikan waktu pukul 8.00 pg semata-mata untuk pukul 9.00pg sajer....tetapi untuk ke waktu pukul 8.00pg seterusnya... 
seiap detik semuanya disertai dengan kebaikan..bg org2 redha... :grin
lin
iza_fazlina83@yahoo.com
ditulis oleh lin pada 2006-04-26 12:14:31
mmg susah nak buat keputusan utk masa depan...lagi2 kitanya future...mcm saya alaminya gak..berdasarkan solat istiharah..banyak2 berdoa..doa sahaja tak ckup tp kita kena usaha..ap pn kita kena yakin bila buat keputusan sesuatu tu..
syafiqah
nurishqa_jc1288@yahoo.com
ditulis oleh syafiqah pada 2006-05-06 14:30:27
ingat...setiap yang berlaku ini ada hikmahnya......dan perlu sentiasa mensyukuri nikmat yang diberi..insyaallah..hidup kita akan diberkati oleh ALLAH,,,,(=';'=) :) :grin ;) 8) :p :roll :eek :upset :zzz :sigh :? :cry :( :x
annel82
annel82@yahoo.com
ditulis oleh annel82 pada 2006-05-10 00:29:19
Assalamualaikum... :)  
 
Saya pun ingin berkongsi cerita tapi cerita ini sensitif sikit cos ada kaitan agama. So if admin rasa tak patut disiarkan then just delete la k... 
 
So saya telah berkawan dgn seorang perempuan. Dia non-muslim but before kita decide nak ada komitmen punya relationship, kita dah bincang yang bila dah tiba masanya utk diijab kabul, dia akan bersetuju untuk mempelajari & memeluk agama saya, Islam & dia faham kenapa. So pada masa yg sama, saya juga tidaklah menghalangnya untuk sembahyang dengan caranya sendiri cos dia pun perlu pegangan agamanya cuma bila tiba masanya, dia akan berubah. 
 
So masa beredar, dan yg sedihnya dia berubah dari segi yg tidak diinginkan... kini dia tidak sanggup meninggalkan agamanya kerana tidak sanggup & family reason... Tapi dia pula tidak sanggup untuk membuat keputusan tentang perhubungan kami ini sekarang dan membiarkan saja & bila tiba masanya dia akan membuat keputusan tersebut & dia yakin keputusannya adalah... saya bukan pilihannya... Itu kata dia... 
 
So saya sendiri tidak berani untuk membuat keputusan cos bukan saya mahu semua ini terjadi.. Selama beberapa bulan saya dirundung kemurungan... Segala impian ibaratnya berkecai... tiada lagi sinar harapan... kalau ada pun amatlah malap... Bersama bagaikan tiada makna lagi cos kelak seperti telah jelas apa yg bakal berlaku... 
 
So saya telah mengambil keputusan... biarlah saya yang membuat keputusan. Baik utk saya dari segi... saya tidak terus bergantung tanpa tali, tidak perlu menunggu utk dikecewakan & berharap dia sedar apa yg bakal menunggu... Baik utk dia pula dari segi, dia tidak perlu membuat keputusan & rasa bersalah... Mungkin kerana walaupun begini, saya still ingin lindungi dia... cos saya sayangkan dia... 
 
So keputusan telah dibuat... cukup menyedihkan terutama sekali saya yg membuat keputusan awal ini... So saya masih bertanya-tanya... adakah keputusan saya ini betul? Atau saya yg terburu-buru? Kalau saya tidak membuat keputusan ini, adakah kami ada peluang bersama? 
 
So saya bingung... semakin saya bingung kerana saya tiada solat Istikharah sebelum membuat keputusan... So adakah keputusan saya itu diberkati? Tapi saya ada solat hajat, agar kami tetap bersama...  
 
Adakah keputusan yang saya buat seawal ini satu kesilapan? Dengan berbekalkan nasihat & petunjuk Allah & Rasulnya, tolonglah nasihatkan saya... :cry  
 
Terima kasih... Wassalam... 
 
Dari hamba Allah yang teramatlah lemahnya...
annel82
annel82@yahoo.com
ditulis oleh annel82 pada 2006-05-10 00:29:55
Assalamualaikum... :)  
 
Saya pun ingin berkongsi cerita tapi cerita ini sensitif sikit cos ada kaitan agama. So if admin rasa tak patut disiarkan then just delete la k... 
 
So saya telah berkawan dgn seorang perempuan. Dia non-muslim but before kita decide nak ada komitmen punya relationship, kita dah bincang yang bila dah tiba masanya utk diijab kabul, dia akan bersetuju untuk mempelajari & memeluk agama saya, Islam & dia faham kenapa. So pada masa yg sama, saya juga tidaklah menghalangnya untuk sembahyang dengan caranya sendiri cos dia pun perlu pegangan agamanya cuma bila tiba masanya, dia akan berubah. 
 
So masa beredar, dan yg sedihnya dia berubah dari segi yg tidak diinginkan... kini dia tidak sanggup meninggalkan agamanya kerana tidak sanggup & family reason... Tapi dia pula tidak sanggup untuk membuat keputusan tentang perhubungan kami ini sekarang dan membiarkan saja & bila tiba masanya dia akan membuat keputusan tersebut & dia yakin keputusannya adalah... saya bukan pilihannya... Itu kata dia... 
 
So saya sendiri tidak berani untuk membuat keputusan cos bukan saya mahu semua ini terjadi.. Selama beberapa bulan saya dirundung kemurungan... Segala impian ibaratnya berkecai... tiada lagi sinar harapan... kalau ada pun amatlah malap... Bersama bagaikan tiada makna lagi cos kelak seperti telah jelas apa yg bakal berlaku... 
 
So saya telah mengambil keputusan... biarlah saya yang membuat keputusan. Baik utk saya dari segi... saya tidak terus bergantung tanpa tali, tidak perlu menunggu utk dikecewakan & berharap dia sedar apa yg bakal menunggu... Baik utk dia pula dari segi, dia tidak perlu membuat keputusan & rasa bersalah... Mungkin kerana walaupun begini, saya still ingin lindungi dia... cos saya sayangkan dia... 
 
So keputusan telah dibuat... cukup menyedihkan terutama sekali saya yg membuat keputusan awal ini... So saya masih bertanya-tanya... adakah keputusan saya ini betul? Atau saya yg terburu-buru? Kalau saya tidak membuat keputusan ini, adakah kami ada peluang bersama? 
 
So saya bingung... semakin saya bingung kerana saya tiada solat Istikharah sebelum membuat keputusan... So adakah keputusan saya itu diberkati? Tapi saya ada solat hajat, agar kami tetap bersama...  
 
Adakah keputusan yang saya buat seawal ini satu kesilapan? Dengan berbekalkan nasihat & petunjuk Allah & Rasulnya, tolonglah nasihatkan saya... :cry  
 
Terima kasih... Wassalam... 
 
Dari hamba Allah yang teramatlah lemahnya...
akasia
nakata_akasia@yahoo.com
ditulis oleh akasia pada 2006-05-16 23:20:10
akum...saya nak minta pendapat...saya telah menjalinkan hubungan dengan bf saya selama 6thn.sejak dari mula masuk u hingga kini dia sudah bekerja.saya pulak asik keje lompat2 sbb tak der rezeki lagi.then since tahun kedua di bekerja (januari 2006) dia ditukarkan ke unit baru opis dia.tanpa saya sedari opismate dia cuba menggoda dia.dia tak pernah cerita tentang pompuan tu.sedangkan pompuan tu ader bf di kuantan.setelah saya selidik pompuan tu seorang yang mempunyai cara hidup yang kurang baik.dia pernah meniduri beberapa lelaki sebelum kenal dengan bf saya.budak2 opis ckp dia seorang yang sex adicted.dlm opis tu dah 2 orang yang pernah tido dengan dia.so sekarang dia nak jadikan bf saya mangsa seterusnya sbb bf saya seorang yg berjawatan berbanding orang2 sblm ni.dia nak carik orang yang sanggup nak jadi pak sanggup untuk terima dia.so sekarang yang jadi masalah naper begitu mudah bf saya berpaling cinta.dia ckp dia tak blh syg saya mcm dulu lagi dan anggap saya sbg kawan.dia lebih sayangkan pompuan tu...hmmm...adakah dia dah terkena buatan dari pompuan tu??sbb bf saya tak nak dgr sebarang nasihat saya dan kawan2.malah sering marah2 dan menurut saja kata2 pompuan.sekarang dia seolah2 di control.bf saya dah berubah mcm bkn dia yang saya kenal 6 thn dulu..saya sayangkan bf saya..apa perlu saya buat???dia sering ckp saya patut tunggu dia untuk dia tunaikan janji untuk hidup dengan saya..ape semua ni saya x paham.sampai bila???iyer ker???
nurul
e_ton84@yahoo.com
ditulis oleh nurul pada 2006-05-19 11:39:10
ermmm random....biasela 2,nga couple mmgla sume same,sori 2 say ek..xsemstinye ble kt ngan couple kt same jer anytime d jodoh...2 dnmekn keserasian....cam sy ngan xboy sy dlu,asyek sme jer tp last2 die y tgglkn sy...tp sy xsmekn awk ngn die...elokla 2,& seelok2nye jgnla pk nk brake je,mnela tau kot2 pe y kte slalu pk kn akn jd kenyataan..byk2 b'doa mdh2an d jdh n kekal.. :) doa sy agar awk ngan urhepi n smp ke jinjang pelamin.... 
 
:)  
:)  
:)  
maaf klu pdpt sy ne bt awk mrh.... :grin  
sekian,wassalam.......... ;)  
Nizmi
niza_kassim@yahoo.com
ditulis oleh Nizmi pada 2006-05-22 16:59:41
Hi, saya nak bg sedikit nasihat kat sini. 
1) Untuk mereka yang bercinta dgn non muslim..first of all my advice is you all must have a strong imam and understanding about agama Islam. Bykan apa akan jadi klu iman kita tak kuat silap ari bulan takut kita yg tersimpng..Nauzubillah minta dijauhkan. I think tak yah lah you all nak sedih2 if your partner refuse to convert. Percayalah jika perkawinan itu hya berdasarkan cinta semata-2..ia nya tak kan kemana. Banyakkan bertawakal dgn percayalah there will be a brighter day to us..sooner or later yang penting kita harus bersabar..K, jgn sedih2 
2) For those who are having problem bout they partner who is not sincere in their relationship. Pls..pls forget it bout them. Hey you gurls if before marry diorang ni dah buat perangai dun't expect that they will change after married anyway if they change the percentage is very..very small...So toksah lah nak pening2 kan kepala ingat kat diaorang ni..Forget them and go and look for your new partner...REMEMBER LIFE MUST GO ON.. 
 
Renung2 kan
hanizea
hanizea@yahoo.com
ditulis oleh hanizea pada 2006-05-24 15:20:50
hi ira,pekbr? sy simpati dgn msalah awk.pepun awk sama dgn situasi yg sy alami.klu ikutkn hati buat pe lg kita nk tungu lelaki yg panas baran camtu.kita di maki hamun sesuka hati.tapi kita kena gak pkir mgkn itu slh satu klemahan die.die pun manusia biase.tapi,di sbbkn kta sygkn die kita sanggup gak maafkn die.dahlah xde kejer tetap mcmanalh masa depan kita ngan anak2 kelakkan.yang pasti ira tnyerlah diri ira,samaada ira btul2 yakin masa depan terjamin bersama die.spt ira keluarga masih restu.tp sy keluarga menghalang krn die xde keje tetap,tp sy yakin dgn die sbb kami blh kongsi saat susah & senang.perbelanjaan sy dia tnggung klu sy kesempitan.pengangan agamanye jgak kuat,syg nk tinggalkan org mcm tu.sy takut x dpt jmpa lelaki mcm tu.kelemahan dia sikap panas baran.sy tetap bersabar krn sy cuba fham keadaannya.tp sy ykin dia dpt jaga sy dgn baik.awk cuba fahami dirinya dan awk bleh buat keputusan sndiri.klu awk x yakin baik awk tarik diri.
mat cool
mat_cool2006@yahoo.com.my
ditulis oleh mat cool pada 2006-05-28 18:47:41
Sabar je la kerana jodoh di tangan tuhan.Kalau ada jodoh x kan ke mana..... 8)
aqua
aqua@yahoo.com
ditulis oleh aqua pada 2006-06-15 03:43:46
hello semua...heheh...nak cerita sket..memanglah kalau rata2 kita tgk yg kalau kahwin tak dapat restu keluarga bermasalah bla bla bla but kawin yg dpt restu keluarga pun pasti bermasalah juga sebab sebagai manusia di muka bumi ni kita takkan lari dari masalah..betul tak?baik masalah kat ofis, masalah dgn landlord, developer, masalah nak bayar bil api /air...so kita tak boleh buat assumptions sesuka hati sebab itu semua hanya Allah yg maha mengetahui... 
so kalau kita dah buat solat istikaharah dan berdoa pada Allah , insyaAllah Allah akan bagi kita petunjuk dari segi tergerak hati, mimpi or something good or bad yg terjadi yg kita boleh jadikan panduan...because yg nak kahwin tu diri kita sendiri not our parents, kalau kita ada masalah rumahtangga after kahwin, takkan every 2 seconds nak lari jumpa parents mintak nasihat, nak lari jumpa family tanya apa nak buat? tu dah menjadi masalah kita....so choose your partner wisely,don't let others dictate your life sebab kalau sesuatu yg buruk terjadi pada diri kita sebab apa yg diorang dictate, its still gonna be your problem and not their problem lagipun kalau kita senang semua org suka kita, tapi kalau kita susah semua orang tak suka dahlah tu kutuk pulak tu...tak patut..tak patut...tak suka cukuplah ini kutuk pulak tu..aparaa... 
 
so kalau kita kawin dgn org yg family kita tak suka, tapi Allah suka nak buat camna? maksud Allah suka tu korang jadi kawinla wakaka and korang bahagia...peduli apa org nak kata...org akan tetap mengata walaupun kita berjaya, bagus, dll...sebab mulut org ni takleh tutup...lainlah mulut tempayan... 
 
kalau family tak suka, parents tak suka..pandai2lah klentong ambik hati diorang...buat2 kelakar sket..jgnlah serious je..pujuklah parents dgn apa cara sekali pun..cuba tgk filem Anak Mami The Movie tu...camtulah...parents kan org tua..kalau pandai ambik hati diorang tentu lembut hati..mula2 diorang tak suka atas sebab2 tertentu but then lama2 bila kita sebagai anak selalu mengalah dan pandai ambik hati, pandai layan..lama2 lembut jugak...ala..they are your parents...even if tomm if you do something bad...they will still mengaku u r their kid...cuba tgk Kabhi Kushi Kabhi Gham tu...last2 terima jugak menantu miskin dari Chandi Chawk ( my indian fren kata tempat tu kotor and miskin giler )....tu pun lepas depa lari gi London ( mcm takda tempat lain wakaka)... 
 
oklah whatever you do...never give up ..never say die...if ever in doubt..ask Allah! 
 
p.s i ada jugak buat istikharah ( i buat banyak kali ) and i find it really helpful sebab i mimpi yg mat yg i syok tu family dia got along with my family well in the dream but his family never showed up at the wedding at JW Marriott Putrajaya...it has one clear meaning though...mmg family dia tak suka family aku ponn wakakakaka.. 
 
WALLAHUALAM BIASSAWAB...
leena
leena33@yahoo.com
ditulis oleh leena pada 2006-06-15 03:48:40
aqua, 
betulke u buat istikharah dapat mimpi camtu? 
sebab ayat 'subhanakala illa ma alamtana innaka anta alimul hakim ' tu my mum kata kalau wirid 100 kali or more guna tasbih tu insyaAllah kalau amalkan selalu nanti dpt petunjuk?
aqua
aqua@yahoo.com
ditulis oleh aqua pada 2006-06-15 03:56:41
leena33, 
 
i mmg buat hari2 istikharah..apa salahnya? lagipun tu kan sembahyang sunat... 
then u can see lah whats going on...u tau tak i mmg tahu yg his famly tak suka kat family I sebab tak standard, tak kaya, tak glamer, tak alim dll..kalau nak dishorcut kan..semuanya tak masuk listlah...and kebetulan pulak this guy yg i minat ni id a 'mummys boy' ...muka pon comel macam mummy's boy tapi qualified accountant...sia2-sia je kan..wakaka :cry  
 
tapi tak dapeklah den nak nulung...apasalah aku ni minat org camtu..i am angry with myself :upset  
macam takda org lain kat dunia ni..tapi nak buat camna i like him so much...but now i am so far apart from him i felt better at first sebab dapat lari dari situasi tu but then I miss him :sigh  
 
bodo kan? i donno what to do? i guess betullah pepatah omputih yg 'absence makes the heart grows fonder' :x
farra
farra@gmail.com
ditulis oleh farra pada 2006-06-15 04:07:07
aqua, 
 
why dont u just elope with him to London or Dublin or something...kawin lari lah tapi buat nikah tu secara sah...buat kat Malaysia Hall London ..cut a deal with the ustaz there..janganlah sebab parents tak suka tak kawin sampai mati.. 
 
then explain to both of your parents, then cuba ambik hati they all dgn bawak depa jalan2 kat Trafalgar Square ( beli tiket pergi balik untuk both parents ) sambil bagi burung merpati makan or gi kat Buckingham Palace jumpa Queen..then bagi both of your parents kenal sesama each other...mana tau they all could turn out to be best frens.. 
kalau mereka masih tak suka and bermasan muka bawak diorang jalan2 gi Cayman Islands ke, Bermuda ke, Barbados ke or Bahamas ke? baru kelassssssssss sebab tempat tu mana ada org Malaysia boleh sampai...org kaya Malaysia je boleh gi... 
 
kalau mereka masih tak suka jugak, bawak diorang jalan2 to all 50 states in the US..kira tour US... 
 
kalau mereka masih tak boleh get along, and poket anda semakin bocor...bawaklah diorang sama gi menjalankan ibadat UMRAH ...semoga Allah akan membuka hati mereka menerima kamu berdua di sana di sana di sana di sana.. 
 
tapi mmg biasanya qualified accountant muka mmg macam mummy's boy hahahah...jangan marah...
hana leeza
hanaleeza@yahoo.com
ditulis oleh hana leeza pada 2006-06-15 04:14:09
akum semua, 
 
mmg muka qualified accountant especially CA/ACA/ACCA ( dengar tu semua ) mmg mummy's boy...mmg muka pun comel lote, kiut miut tapi rosak program sebab mummy's boy.. 
 
oh ye..especially yg keje kat Petronas..sorry beb!! i isi minyak kat Chevron Texaco.. 
 
tata
sherry
sherliza@gmail.com
ditulis oleh sherry pada 2006-06-15 06:46:22
amboi.. 
you all ni tak baik la...adeker just becoz dia ACA/CA/ACCA kerja kat Petronas muka semua macam 'mummy's boy'... 
 
tapi kan i pun rasa macam tu sebab Petronas mmg suka employ ACA/CA/ACCA , tu no doubt la sebab diorang ambik pun grads from LSE shortform for London School of Economics ( tu economics betul punye tau bukan home economics yg sains rumahtangga tu )....then dalam borang application Petronas tu kena letak passport photo... 
 
kalau photo tu muka 'jambu' semacam ala2 'mummy's boy' depa sambaq terus...tak dan nak tunggu esok... 
 
wassalam
mummy's boy
mummysboyforever@yahoo.com
ditulis oleh mummy's boy pada 2006-06-15 06:56:44
hai cik adik cik adik semua... 
 
amboi sedap nak mengata 'mummy's boy' yeerr.. 
saya bagi pihak seluruh kaum 'mummy's boy' sedunia dan antarabangsa tak berapa setuju dgn pendapat cik adik cik adik semua... 
 
sila lihat hujah2 saya dibawah; 
 
1. kawin pilihan mak lebih afdhaalll sebab mak pilih yg terbaik utk kami 
 
2. kawin pilihan mak mmg bagus sebab nanti mak milih muka sebijik macam emak 
 
3. kawin pilihan mak excellent sebab mak dah pi check background and frontground also left ground plus right ground to see if any defects available online or offline - if perfect then switch on terus 
 
4. kawin pilihan mak mmg terus masuk syurga 
 
5. kawin pilihan mak akan mendapat anak cepat - mungkin boleh terus conceive malam pertama sebab BERKAT 
 
6. kawin pilihan mak OK sungguh sebab mak bapak akan sponsor merisik, masuk meminang, hantaran & majlis kahwin di hotel 5 star sebab depa suka sangat2 - tapi kalau kawin lari kena sponsor duit sendiri adusss!!! mahal donnggg!! 
 
7. kawin pilihan mak - parents akan belikan rumah banglo 5 bilik berserta kereta mewah like Merc or BMW or paling2 cokia Honda...tak mainlah Kembara DVVT ( apa class ?? ) 
 
8. kawin pilihan mak memanglah best oleh sebab alasan2 di atas 
 
kalau tak setuju...sila beri komen anda NOW!! 
:grin
amira
amira@gmail.com
ditulis oleh amira pada 2006-06-17 04:08:47
mummy's boy, 
 
hang kawin ,mak hang pilih ke, hang pilih sendiri? 
mummy's boy
mummysboyforever@yahoo.com
ditulis oleh mummy's boy pada 2006-06-17 04:13:20
 
pilih sendiri laaa...ayoyo...ini macam amma pilih mana bole pakai, kasik itu amma kawin laaa... 
ini saya mau kawin,saya mau pakai punyaa bukan amma... 
poracittt!!!
amira
amira@gmail.com
ditulis oleh amira pada 2006-06-17 04:16:32
mummy's boy, 
 
hang ni bangsa india ke bangsa melayu...setahu saya kalau set2 bangsa india, pakistan, sri lanka semua amma korang yg pilih... 
 
mana boleh pilih sendiri...macam itu best kaa?
mummy's boy
mummysboyforever@yahoo.com
ditulis oleh mummy's boy pada 2006-06-17 04:21:39
saya sebenaqnya org utara tapi ramai member india muslim yg dok kat penang tu...mmg betoi mak depa yg pilih... 
ada member saya tu, sabit mak dia pilih carik kat kampong dia, lepas tu dah kawin , tak lama tu cerai...aduss...tu la kata tak semestinya mak pilih bahagia... 
 
laaa ni dia dok lari pi overseas nak cari pilihan hati dia sendiri...haru tuu...tu mak dia dia punya aktiviti tu tak habis2 nak carikan jodoh untuk dia... 
 
tapi mak dia suka kalau dpt menantu yg tak kerja..haruu...dok jadi desperate housewife gitu... 
 
kesian kat dia....
amira
amira@gmail.com
ditulis oleh amira pada 2006-06-17 04:24:36
mak kawan hang tu tak serik2 lagi ke? dulu yg mak cari pun dah cerai...ini biak pi la si mmember hang tu carik jodoh dia sendiri... 
 
dah merata ke kawan hang pi overseas? sure dia tu macam serik je kan?
mummy's boy
mummysboyforever@yahoo.com
ditulis oleh mummy's boy pada 2006-06-17 04:30:04
laaa ni mak dia punya aktiviti tu tak habis2 lagi, mak dia dok pasang teropong nak tgk sapa pompuan yg baguih untuk anak dia kat negara oversea tu... 
 
boleh jadi gilaaa... 
 
ini mak dia punya bijak, ada ka dah jumpa sorang pompuan canggih lawa muka macam india tapi slacknya pompuan tu berjawatan tinggi...mak tu sabit suruh pompuan tu berenti kerja...haruuuu.. 
 
rasa pompuan tu tgh dlm proses cha-alif-bot.. 
 
apa punya turrrr...cariklah pompuan kampong yg tak sekolah tinggi kat kampong dia tu...tapi sebab negara overseas tu semua yg kerja kat situ semua jawatan tinggi2...tu laaa
amira
amira@gmail.com
ditulis oleh amira pada 2006-06-17 04:38:47
ada ka nak carik jenis 'desperate housewife' pi carik kat negara org pompuan semua kerja power2... 
 
karut bin ajaib bin aku pun tak reti
aaa
allisabeckham@hotmail.com
ditulis oleh aaa pada 2006-06-23 17:23:35
askum.... 
i pn terasa nk kongsi citer ngn you all. dah penat i pk tp still x jupe jln pnyelesaian gak...i ada kwn ngn this guy.ms mula2 i kenal dia, i x tau pn dia dh ada makwe.lama2 kwn, i dah rs lain dgn dia n dia pun cm ada respon jgk. utk pengetahuan u all, kitaorg kwn dkt ngn 5 bln br dpt jumpa.suatu ari dia tnya i apa perasaan i kt dia so i kt i mmg suka dia even we never meet b4.ms tu la dia bgtau yg sbenarnya dia nk ada makwe.katanye dia x jujur ngn i sblm ni.i sedih sngt ms tu sbb rs cm lps ni i dah x tpt nk mengadu, bermanja n borak. tp yg peliknye, lps i tau dia dah ada gf, hubungan kitaorg makin rapat. kitaorg bagaikan bercinta dlm alam fantasi.ye la jumpa belum lg tp boleh rindu2 plk... 
 
sampai satu ms, i dah x boleh nk tahan sngt sbb i rs selagi i x jumpa dia, i x tau samaada dia ikhlas ke nk kawan.so i paksa dia jumpa n we all pn jumpa la.first time jumpa, I dah leh terima dia even dia x ensem sngt.kwn i pn pelik napa i leh sukakan dia.i suka kan dia sbb dia ada s/thing yg buat i senang dgn dia yg i x tau cm mn nk describe dkt sapa2.. 
 
tp masalahnyer kt cni, dia ngn makwe dia dh duk seumah...i boleh accept keadaan tu klu itu his 'past tense'. dia penah kata ngn i dia akn buat keputusan pada ......(biar la rahsia tp ms yg dia ckp tu pn dah tiba) klu gf dia x mau ada ikatan yg sah. 
 
kitaorg penah gaduh sbb i mintak dia spend masa skit tu kt i sbb bg i klu dia betul2 nak dua2 pandai2 la bg masa tp dia kata i x memahami dia.cuba you pk, cm mn i nk paham??? i pn perlukan perhatian dr dia jgk. at last i x contact dia slma 2 bln lebih....sakitnyer menanggung rindu... 
 
slps dua bulan tu masing2 buat muka x malu contact balik....kitaorg duk citer psal life msg2 slama x contct tp i penah skali pn tnya hal dia ngn gf dia...bg i, i x hak nk tnya semua tu...apa pndapat u all?so skrg we still contact each other.n i x penah ungkitkan apa yg dia kata dulu... 
 
i penah sembahyang istikharah tp i x mimpikan dia...cuma skrg ni i berdoa supaya terbuka pintu ati dia utk kembali ke pangkal jalan. 
 
setakat ni i x jumpa lg lelaki yg menyenagkan ati i selain dia tp keadaan cm ni lak yg berlaku...mintak tlg sngt2 pendapt you all semua...should i 4get him or go on???
lvlaxpt
max_57070@yahoo.com
ditulis oleh lvlaxpt pada 2006-06-23 18:07:48
menjawap persoalan allisabeckham@hotmail.com. saya rasa bahayalah kalo go on ngan dia 
1) sal masa jd kawan dia x ikhlas ngn awak. x bgtau yg dia dah ada makwe sampai awak dua leh tangkap cintan.. 
2) sal dia dok serumah ngn gf dia..bahaya gak ni..susah nak taubat tol2 ni. 
 
cinta ni yg pentng about our future with that person.can we live happily ever after with that person or its only a beautiful romance for a short moment. 
 
raudah83
sharifahraudah@yahoo.com.my
ditulis oleh raudah83 pada 2006-06-29 16:12:37
:? akum. berkenaan hal ni yang sebenarnya ialah menunaikan istikharah tidak semestinya kita didatangkan petunjuk dengan mimpi. seperti dinyatakan diatas bahawa kita menunaikan istikharah untuk memohon petunjuk Allah supaya kita dapat membuat pilihan yang tepat atau baik dan semstinya supaya pilihan yang kita buat tu mendapat restu daripada Allah SWT. ianya (petunjuk) didatangkan secara berlainan terhadap seseoarang tersebut. mungkin mendapat mimpi atau digerakkan Allah untuk melakukan sesuatu atau didatangkan seseoarang yang mungkin bleh menyeselesaikan masalah kita atau didatangkan suasana atau keadaan yang membolehkan kita menbuat keputusan yang baik..... istikharah satu iktiar dan baik buruknya kesudahannya adalah milik Allah dan nyatanya kita telah memohon keredhaanya. akum
farahamira
amira@gmail.com
ditulis oleh farahamira pada 2006-06-30 20:49:05
alisa, 
org lelaki ni mmg style kalau main golf pukul dua tiga kayu golf sekali...depa tgh tgk sapa paling best sekali...so in teh meantime depa sapu semua yg kat depan mata... 
apa jenis lelaki yg tak bertanggung jawab...?? dahlah dok sekali satu umah dgn gf but then tak kawin...tu bukan perangai bertanggungjawab...camna nak jadi ketua keluarga nanti?? 
tak honest pulak tu.... 
 
ni kan perangai lelaki sebenarnya b4 kawin dia kena soft spoken, pijak semut tak mati, baik gila, hormat org tua...tu semua satu lakonan semata2 tetapi kalau b4 kawin pun tak tunjuk satu lakonan yg baik, after kawin nanti lagi jahat.... 
patutnya sebelum kawin, dia pandai gila jaga hati u, takkan buat u menangis, take care of you... 
 
macamana ni? taulah lelaki boleh kawin 4 tapi bila nak bergf dah nak pasang dua..mampu ke??....boleh jalan daaahhh...macam dia tu anak millionaire petronas pakai bodyguard, pakai mercedes slk compressor...rumah banglo ada swimming pool??? 
 
suruh that guy go to HELL!!! i rasa alisa, muka macam u ramai lelaki yg baik & soleh u boleh dapat..its just a matter of time... 
 
kumbang bukan seekor tau!! bunga bukan sekuntum
puteri
suria_invest@yahoo.com
ditulis oleh puteri pada 2006-07-13 17:33:47
assalammualaikum wbt... saya ada masalah yang tidaklah berat sangat namun agak membimbangkan hati... tolong lah... :cry .. macam gini, saya pernah bercinta dengan seorang guy yang berusia 10 thn lebih tua dari saya, namun dia tidak mempunyai ciri2 yang saya perlukan.. Kemudian, takdir ALLAH, saya menemui seorang lelaki yang kebetulan sekampung dengan saya yang bekerja di bandar, dan kebetulan, kami juga terserempak ketika bekerja. Dia pula mempunyai jarak 19 tahun dari umur saya sekarang. Pada mulanya, parents bersetuju setelah famili lelaki datang merisik. Namun, perkara ini menjadi komplikated setelah campurtangan nenek dan makcik saya. Mereka kata umurnya terlalu tua untuk saya.. Pada saya, umur tak mengambarkan apa pun.. Kalau ditakdirkan ajal dah tiba, semua org terpaksa hadapi. Entah apa yang mereka runsingkan.. Saya dalam serba salah kerana saya telah sebulat hati untuk memilih lelaki yang lebih tua 19 thn dari saya ini.. Walau tiada rasa cinta, saya yakin dapat pupuk setelah kami bernikah nanti. Lelaki ini mahu meminang saya dalam bulan 7 ini, tapi tentangan dari nenek dan makcik, sedikit sebanyak mengganggu keputusan parents saya.Dari sudut kehidupan yang lebih baik, agama, lelaki ini memang yang terbaik pada pandangan saya. 
 
minta kawan2 bagi semangat kepada saya
farahamira
amira@gmail.com
ditulis oleh farahamira pada 2006-07-14 04:10:11
Suria, 
Buatle semayang istikarah, you do it not anybody else sebab yg nak kawin hang!!! 
then insyaAllah you will get a sign - but you mesti yakin sungguh2 yg dgn cara sembahyang istikarah ni you akan dpt petunjuk... 
 
Sesungguhnya tiada tempat lain lagi yg TERBAIK untuk mengadu selain ALLAH S.W.T...your makcik & nenek bukannya perfect pun..parents you pun tak perfect, all your nenek, makcik, parents semua tak tau kalu besok diorang hidup lagi ke or mati... 
so memohonlah kepada Allah...jgn dengar cakap org...umur bukan penentu kebahgiaan..duit bukan ukuran kebahagiaan...nothing is GUARANTEED in this world...so tak semestinya umur 19 years older than you tak bagus...cuba tolong bagi bukti why tak boleh bahagia dgn umur camtu? kan takleh jawab dah !!!! hahahhahaha 
 
so memohonlah pada Allah dan yakin sesunguhnya you will get an answer from Allah..sesungguhnya Allah Maha mendengar dan juga Maha Mengasihani!!! 
 
wallahualam
puteri
suria_invest@yahoo.com
ditulis oleh puteri pada 2006-07-14 13:46:40
thanx amira... alhamdulillah, kekuatan solat istikharah telah membuka hati my grandma and my auntie.. saya sangkakan emak akan terpengaruh dgn mereka ( i mean terpengaruh dgn kesusahan hati mereka), entah bagaimana, ketakutan yang saya hadapi, hilang sekelip mata setelah menghubungi emak.. saya memohon maaf kepada emak jika dia tak senang hati disebabkan pilihan hati saya, tapi tak terduga, dia katakan yang dia telah menerangkan segalanya kepada my grandma and auntie. alhamdulillah.. berkat solat yang saya lakukan malam tadi.. terbuka pintu hati mereka menerima pilihan hati saya..  
 
apa yang saya harap, agar hubungan saya dengan pemuda ini akan berkekalan bahagia dunia dan akhirat.. 
 
kepada kawan2 lain, percayalah pada hati yang bukan berunsurkan nafsu.. kadang2 kita terpaksa tinggalkan cinta yang tidak menjamin keikhlasan..  
 
alhamdulillah..
SayangNana
eunsuh83@yahoo.com
ditulis oleh SayangNana pada 2006-08-24 10:53:30
Salam To all , 
 
Frenz dear .. Need ur opinion lar . I ngan bf baru 4 bln bercinta, setakat ni sume ok la.Tapi i harapkan long term relationship so i nak org yg btl blh bimbing i. Dia baik tapi miang skit n jarang solat. I syg dia tapi sejak akhir2 ni hati i cam tawar. I blur la x tau nk watpe.. I selalu doa klu dia yg terbaik utk i dekat kan hati nye dgn ku.. 
any comment ?
cristiano ronaldo
hybridcorpus@yahoo.com
ditulis oleh cristiano ronaldo pada 2006-09-20 19:08:10
macamana kalau apa yang dimimpi hasil dari kita buat istikirah berlainan dengan apa yang jadi di alam realiti?  
 
mana satu petunjuk yang sebenar?  
 
dalam mimpi aku mimpi aku kawin dengan dia..tapi dalam realiti dia lansung tak pernah pedulikan aku pun....dgr cerita baru2 ni tahun depan dia nak kawin..tapi dgn orang lain ler..bukan dengan aku.. 
 
entahla kepala aku pun pening.... 
aku suka juga budak ni..tapi asyik muka dia je keluar dalam mimpi..tapi dia tak muncul2..dah setahun aku tak jumpa dia... 
apa patut aku buat..? 
any comment.. 
thank u very much
awek24
ct_gul1904@yahoo.com.my
ditulis oleh awek24 pada 2006-10-12 09:46:06
assalamualaikum.... 
 
biarlah saya perkenalkn diri saya sbg S..bila membaca sembang mengenai solat istkhirah hati saya terdetik untuk menulis dan bertanya pandangan yang sehigga kini saya tidak jawapannya 
 
begini saya telah pun bertunang dgn pilihan keluarga saya dan direstui oleh semua..sebelum bertunang saya mempunyai kawan lelaki yang baru saya kenali selama 3 bulan..walaupun perkenalan singkat tetapi saya amat menyayanginya...berbalik pada tunang saya dia adalh seorang pensyarah yg mempunyai DR dan berpangkat captain......memang bagus le sebab tu keluarga saya suka berbanding kawan lelaki saya ni sederhana saja..dipendekkan cerita saya memutuskan perhubungan saya dan memilih pilihan keluarga dari segi mase depan memang cerah.itu yg saya pkkan tetapi perkenalan saya dgn tunang saya sekejap seminggu shj dan terus tunang semuanya bukan diatas kerelaan saya tapi saya sedapkan hati mungkin pilihan keluarga dalah terbaik...saya buat solat tapi saya tak menemui apa-apa jawapan.... 
 
dipendekkan cerita saya te;ah pun bertunang dengan pilihan kelurga saya itu...masuk ini 3 bln kami bertunang dan merancang akan kahwin awal tahun depan.selama bertunang mengenali die nampak seorang yang baik,bergama,kewangan semua kukuh.tunang saya ni semua sudah ada kalau saya kahwin cuma bawa badan sahaja...selama saya bertunang dengan die baru lah saya tahu perangai die yang panas baran,tak menghormati org semuanya berubah tak seperti memula dulu.bertambah rumit.keluraga saya tutup mata dengan perangai die disebbkan kemewahan die.die tak kedekut asalkn saya menghomati die....sukar untuk saya ckp mengenai perangai die yang nyata selama bertuanag saya tak pernah gembira setipa hari menangis.die seorang yang cemburu melampau.disebabkan die seorang lecturer dan berpangkat die ingin menjadi ketua dan ingin semua orang mengikut kata die samada perkara itu betul atau tidak.saya diajar seperti seorang murid dan die pensyarah.. 
 
baru-baru inibarulah adek beradek saya tahu perangai sebnar die ni disebabkan perkara remeh temeh die boleh marah...pasal tarikh kawin pun kami boleh bergaduh... yele sebab die lectrer dan adek beradek saya ni biasa jer jadi die nk semua org ikut ckp die.apa yg die buat semua betul..die emmnag dh biasa berdikari dari tingkatan 5 hingga die berjaya sekarang mendapat title kedoktoran dalam usia yg mude...saya harus menghormati kelurga die tapi die tak menghormati kelurga saya.die tak kesah kelurga saya,malah die sellau menghina dan mara saya dalam telefon..ibu tunang saya sendiri mengakui yg tunang saya memang degil orangnya..cm ne nk ckp tunang saya ni ibu bapa die jauh kat sarawak sebab tu die tak dpt sangat kasih sayang selama ini die yg tentukan hidup die..org lain semua tak boleh menbantah termasuk adek beradek die ...memang dulu lagi saya tak menyukai tunang saya ni tapi disebakn kelurga saya ikut... 
sekarang disebkan die kelurga saya bergaduh...mak saya menyokong tunang saya tapi bukannya saya...sebnarya kami ni dh biasa susah jadi mk saya ingin saya senang die tak nk saya susah seperti mane adek beradek yg lain rumahtangga mereka semau susah ...semuanya sebab wang.....memang diakui zaman ini semuanya memerlukan wang. 
 
sekarang saya betul-betul susah hati...tunag saya beri ugutan samada hendak teruskan atau putus. 
 
t_d
f3antd@hotmail.com
ditulis oleh t_d pada 2006-10-16 05:20:54
Salam, 
akan saya lakukan solat istikharah ini kerana mengalami jalan buntu. 
mudah2an Allah memberi jalan terbaik buat saya & anak...Insyaallah
zero
lyan2good@ayhoo.co.uk
ditulis oleh zero pada 2006-10-18 16:53:45
kalau dh tak sesuai dengan kita, kalau dpat jgn teruskan sbb yang kahwin tue kita.bukan mak atau org lain so sendiri jg kena tanggung kalau apa-apa yang terjadi. :) Lagipun bukan nak tinggal sehari dua dengan pasangan kita.jenuh juga kalau hari - hari nak layan karenah orang..
rinzwan
rinzwan_1204@hotmail
ditulis oleh rinzwan pada 2006-11-06 14:14:36
perkara nie pun terjadi atas diri saya..saya dah bertunang hampir setahun setelah mengenal hati budi masing -masing selama 4 tahun. pelbagai masalah telah kami lalui,keluarga saya terutama mak tidak berapa suka tapi nenek dan makcik saya merestui hubungan kami.sebenarnya kami pernah 'terlanjur'.tapi kami telah bertaubat dan akan bertanggungjawab atas apa yang telah kami lakukan.sebelum bertunang kami telah buat solat istikarah, saya tidak dapat sebarang alamat mimpi kecuali tunang saya. 
baru-baru nie sebulan sebelum puasa kami telah bergaduh akibat dari sms dari saya.maklumlah kami berjauhan jd telefon dan sms sahaja jadi perhubungan kami.tunang saya sudah 2 bulan tidak menghubungi lantas saya beri sms ura-ura nak putus dengan dia (tapi itu bukan niat saya ,cuma gertak saja) dengan harapan dia akan pujuk saya lepas baca sms tu.rupanya tidak dia telah terguris hati dengan saya dan terus jadi putus.tergamam saya, keluarga saya tidak tahu perkara nie hanya keluarga tunang saya yang tahu.saya telah pergi menemui dia mintak maaf pada family dia pasal sms tu, tetapi dia tetap keras hati. keluarga dia mintak tempoh 2 bulan untuk kami fikirkan balik sebelum membuat keputusan.sangat saya terkilan tunang saya sebenarnya akan datang untuk tetapkan tarikh kahwin. lepas saya sms, terus dia tawar hati. dari segi pendidikan dan kerja saya lebih dari dia,sejak peristiwa tu saya berasa kecewa dan sedih atas kesilapan saya sendiri. saya jadi buntu dan hilang punca.
lynn
lynn_cahill19@hotmail.com
ditulis oleh lynn pada 2006-11-28 13:40:46
:) :grin ;) 8) :p :roll :eek :upset :zzz :sigh :? :cry :( :x
1221316
ugiug@hotmail.com
ditulis oleh 1221316 pada 2006-11-28 16:19:08
:) :grin ;) 8) :p :sigh :zzz :upset :roll :? :cry :( :x null
umno
umno
ditulis oleh umno pada 2006-12-06 16:54:49
yuhuu..,to all my frienzz, nape tension sangat..mcm la susah sangat nak cari lelaki. kita sebagai seorang perempuan mesti lah ada kekuatan seperti ubah penampilan ke..jangan terlalu lembut n mengada-ngada apabila berbicara dengan lelaki, itu yg lelaki naik menyampah.mmg sesetengah lelaki suka dengan kelembutan.tp pandai² la..jgn over... 
 
wanita sekarang ada kaliberliti yang kuat. so harus utamakan kerjaya dan penampilan (bukan yg menjolok mata), pada masa yang sama tunjukkan kekuatan kita apabila dalam urusan kerja yang baik. berkawan dengan lelaki jangan memilih. pastikan ia tidak tersalah arah...k..gue chow dulu.. 
 
kuatkan semangat mu wahai wanita..!! :p
Budak Samseng
apa tu email???
ditulis oleh Budak Samseng pada 2006-12-11 22:03:45
AGAR HIDUP DI BERKATI OLEH ALLAH SWT.... :)
naila
yahoo.com
ditulis oleh naila pada 2006-12-20 19:28:03
istikharoh memang sangat membantu saya dalam mengambil setiap keputusan hidup tidak hanya masalah pernikahan tapi juga masalah kehidupan saya yang lainnya, seperti saat ini saya diajak ta'aruf dengan seorang ikhwan tapi seiring berjalannya waktu dan sholat istikharoh yg saya lakukan saya merasa tidak mantap dengan "beliaunya" dan mungkin keputusan yang saya buat adalah sesuai dengan ketetapan hati saya,mudah2an Allah memberikan yang terbaik buat saya, Amin.......... dan saya yakin Allah tidak akan menyia-nyiakan saya. :)
NORA
aalong_noral@yahoo.com.my
ditulis oleh NORA pada 2006-12-21 12:49:53
semoga mendapat petunjukNYA
apek
zero_zerth@yahoo.com
ditulis oleh apek pada 2006-12-29 01:27:35
akum..sy br jer jmp dgn family awek sy 29dec06 sbb nk bincang pkara nie...sy br je pts 16dec06.Kt si wanita nie..dia takut hpd susah...memandangkan sy anak sulung..sy byk komitmen pd keluarga dan sy amt syg pd si dia....apkah slh sy hingga dia minta pts kerna sy membantu kluarga sy...adkh kaya miskin tentukan kebahgiaan...bila sy tny pd dia kenapa tggl kan sy...dia nangis dan..dia takut dia akan ssh nanti...sy tlh bckp pd fmily dia yg sy nk hpd bsmnya tp memakan masa...sbb mslh sy skang nie...ayh dia dh cr calon dgn bgtu cepat...apakh slh sy...hingga sy dihina.. :sigh  
dh sthun lbh bsm dia...mcm2 dugaan tlh sy lalui...akhrnya mcm nie blsan sy...sy amt cintakan dia...ya Allah...
isya
batrisyah_lovely@yahoo.com
ditulis oleh isya pada 2007-01-08 17:10:56
Assalamualaikum..... 
 
saya nak minta pandangan dari semua.. 
saya dah bertunang, usia pertunangan dah setahun. masalah saya sekarang ni, dia tak ada pun simpan duit untuk hantaran kami.. 
dia hanya mengharap bantuan dari kakaknya. apabila ibunya bertanya berapa jumlah simpanan nya, dia akan membohongi ibunya dengan mengatakan saya yang menyimpan duit simpanannya. sekarang saya sudah mula bosan.satu lagi dia tak pernah membin
isya
batrisyah_lovely@yahoo
ditulis oleh isya pada 2007-01-08 17:16:40
Assalamualaikum.....  
 
saya nak minta pandangan dari semua..  
saya dah bertunang, usia pertunangan dah setahun. masalah saya sekarang ni, dia tak ada pun simpan duit untuk hantaran kami..  
dia hanya mengharap bantuan dari kakaknya. apabila ibunya bertanya berapa jumlah simpanan nya, dia akan membohongi ibunya dengan mengatakan saya yang menyimpan duit simpanannya. sekarang saya sudah mula bosan.satu lagi dia tak pernah membimbing saya kearah keagamaan. Dia tidak pernah ambil tahu sama ada saya solat atau tidak... 
 
baru-baru ini saya telah berkenalan dengan seorang lelaki yang saya namakan sebagai A. A berbeza dengan tunang saya . A selalu mengingatkan saya tentang solat. dalam tempoh berkenalan dengan A , saya telah jatuh cinta dengan A. ternyata saya tidak bertepuk sebelah tangan . A juga menyintai saya. dalam diam saya bercinta dengan A tanpa pengetahuan tunang saya.. 
dan cinta saya kepada tunang saya juga semakin pudar. sekarang ni saya tak tahu nak buat keputusan. pernah tunang saya mengugut, katanya dia takkan lepaskan saya jika dia tahu saya ada lelaki lain. A pula tidak tahu saya ni tunangan orang...
cinta_ILAHI
RUHRAJAHATI@YAHOO.COM.MY
ditulis oleh cinta_ILAHI pada 2007-02-08 12:20:05
alhamdulillah....... 
segala puji allah yang menjadikan kami org beriman... 
:) :) :) :) :)
cinta_ILAHI
RUHRAJAHATI@YAHOO.COM.MY
ditulis oleh cinta_ILAHI pada 2007-02-08 12:20:06
alhamdulillah....... 
segala puji allah yang menjadikan kami org beriman... 
:) :) :) :) :)
lala
lala.com
ditulis oleh lala pada 2007-02-13 10:54:55
:? akum smua..ttiba I terpandangan ruangan nih..kebetulan mmg I tgh buntu skang nih..I dgn mybf da 5bln bkwn.bf i nih baik n bertanggunjawab.coz ms i baru2 knal mybf..parents i ader big prob..coz mydad kawin 2..truk gak time tue coz...i xtau pd sape i nak mengadu...i buntu gile ms tue..tp dier dtg btul2 tpt pd masanyer...i tau dier syg kan i sgt2..coz dier ader gak plan nak btunang dlm masa terdekat..tp masalahnyer ktorg masih sama2 lg bljar.tp dlm masa yg sama skang saya n mybf bkerja di office mydad.hmmmm..kebelakangan nie ex-gf dier slalu kacau on phone n sms...kdg2 tue i melenting gak..tp i bkn type yg suka mara2..i tanye dier elok2...jujur dier ckp kt i yg ex-gf dier now ader plan nak bkak studio for dj...n ex-gf dier tue suh mybf jd sifu kat c2...mybf nampak btul2 bminat dgn offer tuh..coz gaji yg d'tawarkan bley tahan.tp mcm mn dgn ati i..bile i tanye dier...dier ckp yg still pertimbangkan offer tuh.. 
 
i syg kat dier sgt2..i tak tau nak wat camner..mmg setiap org ader cita2 utk jd snang..ex-gf dier skang nih..i tgk da melebey2...mcm nak rampas dier dr i...tlg la kwn2 smua..bg advice kt i yg sdg buntu...tq smua :sigh
bb
arabella_bibiey@yahoo.com
ditulis oleh bb pada 2007-03-03 15:43:32
jdh tukan d tgn Tuhan..
ana
ana_cun82@yahoo.com
ditulis oleh ana pada 2007-03-07 14:11:28
Insya-Allah, kalau dah di tetapkan jodoh ngan org tu...akan bersatu juga...sabar ek... :)
duji
sahar_06smc@yahoo.com.my
ditulis oleh duji pada 2007-03-17 04:15:45
saya, baru2 ni ada masalah dgn pasangan hidup saya, agak serius juga,sekarang saya nak pastikan pasangan saya ni masih setia dgn sya lg atau x,saya mulakan dgn solat taubat & solat istikharah utk mpastikan masih setia sbg  
isteri sya :)
ida
saidah_md@yahoo.com.my
ditulis oleh ida pada 2007-03-21 09:08:27
aku ni tempat member2 luahkan perasaan & bantu selesaikan masalah theyall. Tapi masalah satu ni aku dah jadi buntu nak tolong bagi nasihat....member baik aku ni ada big problem sebab dia bercinta ngan suami orang (mat masjid/surau)anak 6 dan isteri that guy pun memang dah tau. Biasale pompuan kejap restu kejap macam tak. The big problemnya mak bapak dan family kawan baik aku ni menentang habis-habisan.Couple ni dah banyak kali buat solat istikharah dan hati theyall makin sayang (yakin) dan ambik keputusan nak nikah tapi tak dapat restu mak bapak girl. So, girl ni tengah susah hati dan tak tau nak buat camana. Aku pun dok pening sebab dia nangis2 kat aku..tertekan katanya sebab melawan perasaan yang Allah bagi dan kehendak parentsnya. Camana ek?
kikie
kikie_imoets@yahoo.co.id
ditulis oleh kikie pada 2007-03-21 10:37:57
kie skr lg jalanin sholat istikharah...alhamdulillah setelah melakukan sholat istikharah hati kie jd tenang dan semakin hari merasa semakin mantap dengan pilihan kie..kie tahu sholat istikharat bukan untuk manusia yang peragu dan bimbang,namun buat manusia yang selalu menyerahkan pilihan hidupnya ke depan pada ALLAH SWT...dan kie yakin ALLAH akan memberikan yang terbaik buat kie...amin amin ya robbal alamin... :)
EQIEN
nurasyikin@twinshell.com
ditulis oleh EQIEN pada 2007-03-23 10:50:19
hi.dulu pun aku pun penah kawan dgn laki org tp aku x tau yg dia tu laki org..memang cinta sakan aku ngan dia,lbih kurang hmpir sethn la kiteorg couple at last dia bgtau yg dia tu sbnrnya dh ade isteri,mak ai ms tu tuhan je tau betapa hancurnya ati aku.. 
korang tau x aku berabis hampir rm3000 kat dia..keta wira tukar gen 2 mkn dia aku support..minyak kete.. 
mula2 aku x dpt trima dia tp dia pujuk2 aku,dia ckp dia nk gak kawin dgn aku..dia sanggup lepaskan isteri. 
ms tu la aku buat solat istikarah... 
soknya aku ckp kat dia aku nak ptus.. 
x lama tu aku jumpa sorang laki,aku tgk dia sama mcm muka laki yg aku mimpi ms solat istikarah tu.. 
4/5/2007 ni aku ngan dia akan nikah.. 
kesimpulannya solat istikarah memang dapat menyelesaikan mslh.. 
ucup
yusuf.email@gmail.com
ditulis oleh ucup pada 2007-03-26 15:15:03
Permudahlah urusan dalam hal nikah karena Allah.
boy jb
jem70900@gmail.com
ditulis oleh boy jb pada 2007-03-27 13:02:38
Assalamulaikum semua, 
Nie i nak cerita my problem. i dah lama xda gf but baru2 nie masuk club cari kawan dptler 
awan dgn 3 awekz nie so skg x tahu nak pilih yg mana satu. i jenis x suka main2 coz ingat kalau dpt yg ok terus nak kawin. nak jadikan cite yg satu nie ok keja pun bagus but muka tak berapa ok n yg nie ler yg kerap contact i. 
so at this moment i conpius apa yg nak buat.i pun ada buat sembahyang tu sama dgn yg lain2 xda mimpi2 pun tu yg jadi lagi bingung. 
so my question utk kekawan lelaki ok ke kalau 
dpt gf yg x lawa nie. coz 4 me kekadang tu rasa ok kekadang rasa x ok. 
 
need help 
wasalam
sakura
sakura_autumn@yahoo.com
ditulis oleh sakura pada 2007-03-28 13:53:46
assalamualaikum. 
sy tergerak ingin menulis dlm blog ini. 
solat istikharah..sy pnh buat semasa nk memilih 3 lelaki yg hadir dlm hidup sy serentak. sy pilih si D sebab dia muncul 2kali dlm mimpi sy. namun, akhirnya dia tiba2 sj meninggalkan sy dn berkwin dgn org lain. hancurnye hati sy masa tu. sy tabahkan hati. 
setelah lama memujuk hati yg luka, hadir seorang kenalan pakcik sy ingin melamar. Si A, dia ni duda takde anak tp usianye 40an. saya akhir 20an. mula2 sy bertemu dgn dia, memang tak jatuh hati. kali kedua pertemuan kami, masa itu sy memang penat dn asyik nk marah2 jek sebab kendalikan kenduri kwin kakak sy. dia dtg lewat, kerana sesat. pd mulanye sy nk marah, tp bila lihat si A, hati yg panas jd sejuk sgt.sy jatuh hati padanye.sy tak buat solat istikharah kali ini.sy cuma tahu dia serasi dgn sy, bole membimbing ke arah kebaikan. insya ALLAH, kami akan disatukan tidak lama lagi. :)
EQIEN
Nurasyikin@twinshell.com
ditulis oleh EQIEN pada 2007-04-03 13:53:42
to boy..w,pun boy knal 100 pompuan pun sekali pun biar lah sekadar kwn..jgn cpat meluahkan perasaan.boy kena anggap diaorg sume kwn dlm ms yg sama boy uji diaorg...boy kene kreatif utk b,kwn dgn pompuan ni.niat boy memang sy puji x nak main2 dgn pompuan tp slalunya pepatah mengatakan cepat dpt cepat hilang.boy faham kan.actually sy girl n sy dh knal rmai lelaki.sy fhm sgt dgn karenah lelaki..tp memang x dpt dinafikan sume lelaki x sama cuma yg buat perangai munkin dia blum matang..sy ckp berpandukan pengalaman sy.boy jgn marah ye.just 4 advice.sy pun awal bln 5 akan mendirikan masjid dgn pilihan hati sy.memang sume org inginkan kebahagiaan..bg yg beragama islam byk2 berdoa selain berusaha.k gud luck...
tomboi
www.sahid.com.my
ditulis oleh tomboi pada 2007-05-03 21:20:24
saya sangat gembira kerana akhirnya anda mendapat jodoh.saya pun minat kat cristiano ronaldo.
tomboi
www.sahid.com.mu
ditulis oleh tomboi pada 2007-05-03 21:27:34
hello.sorry ckit.saye ni pompuan,bukan lelaki.saya guna komputer ayah saye.baiklah,saya tengah boring ni.bleh tolong saya?saya tengah fokus UPSR tetapi ade budak lelaki yang handsome.saya tak berniat pu nak bercinta semasa di bangku sekolah tetapi saya dah jatuh cinta.tolong saya... :cry :?
syamila
www.sahid.com.my
ditulis oleh syamila pada 2007-05-03 21:30:51
baguslah.anda mendapat jodoh.saye ni takde sape pun.
senyum tue sedekah
ugly13girls@yahoo
ditulis oleh senyum tue sedekah pada 2007-05-04 14:03:20
:) :p lambat atau cepat jodoh tue bergantung pada diri kita juga...
cristiano ronaldo
www.sahid.com.my
ditulis oleh cristiano ronaldo pada 2007-05-04 21:29:36
what up.saya budak semalam tu.sape dapat jodoh baguslah...... :) :grin ;) 8) :p :roll :eek :upset :zzz :sigh :? :cry :( :x
Ms Fida
missfyeda@yahoo.co.uk
ditulis oleh Ms Fida pada 2007-05-10 14:24:04
jodah dan pertemuan telah ditetapkan oleh Allas S.W.T. walaupun kekadang saja saya sembahyang sunat istikharah tetapi percaya akan ketentuanNYA. tiada apa yang nak dikenang pada yang tiada jodoh antara kita. yang penting sekali kita hendaklah merapatkan hubungan sesama saudara walaupun hanya kawan. x salah
wan
furqaani_82@yahooo.com.my
ditulis oleh wan pada 2007-05-11 12:42:34
askum....kengkawan klau hati kita ni ikhlas semata2 kerana allah pasti akn dapat.sbb tiada siapa yang mengetahui jodoh kita hanya allah sahaja....tp inggt DOA boleh mengubah nasib kita walu pn dari azali lg....justeru iyu,sembahyang lah istikharah,hajat,dan taubat bnyak2....waullah hu alam...
wan
furqaani_82@yahooo.com.my
ditulis oleh wan pada 2007-05-11 12:48:06
askum....kengkawan klau hati kita ni ikhlas semata2 kerana allah pasti akn dapat.sbb tiada siapa yang mengetahui jodoh kita hanya allah sahaja....tp inggt DOA boleh mengubah nasib kita walu pn dari azali lg....justeru iyu,sembahyang lah istikharah,hajat,dan taubat bnyak2....waullah hu alam...
ema
ema_pam@yahoo.com.sg
ditulis oleh ema pada 2007-05-15 15:41:22
assalammualukum... saya amat tertarik dengan komen2 anda semua, yg sebenarnya saya sekarang ni sdg dilanda masaalah tapi belum bersedia utk cerita.  
 
Terima kasih semua tentang solat sunat istiharah insyaallah saya akan mecubanya,mungkin ia dpt meringankan beban fikiran saya. 
:cry :cry
- Fasha -
Fasha_23@yahoo.com.my
ditulis oleh - Fasha - pada 2007-06-05 23:45:22
a'kum... hi sy br 1st masuk forum nie .... tergerak hati nak citer masalah nie kat suma n dlm ms yg sm nak mintak pendapat...... ms sy umur 22 tahun dah dpt keje,1st jh dr family... sy pun kenal ngan st boy ni duda umur pn lewat 30an tp dia ok still nampak bergaya.... mula2 tue xsuka sgt la,lm2 kwn dh kenal ht bru tau dia nie ok gak.... ada st ms bwk la dia g jumpa family untuk mintak restu tp lain lak hal jd... my auntie st tempat keje citer yg bukan2 pasal dia kat my parent.... jd dpt la masalah besar. ktorg baru jer nak mimpi2 dirikan rumah tangga. mmg la boy sy nie ligat ckt ms muda n dh kawin 2x tp kt kena tahu apa masalah dia.... nie tak pasal2 terus reject, frust btl la. pastu kami sm2 kena tkar duk jh... fmly sy sanggup g bwk jumpa bomoh mana ntah, ckp la nie dah kena ayat... tp pastue sy still syg g kat dia... ktorg jalinkan hubungan tanpa pengetahuan fmly. lg skali fmly tau bwk g jumpa bmoh lain. tp ht dan perasan sy tak pernah berubah pdnyer. sy terima dia kerana pd sy setiap manusia lakukan keslahan,bl org nk baik kt kena bg peluang....pena x sy citer kt my boy, dia nangis kenapa lah org tak nak percya kat dia.... so skang kami wat kepeutusan nak kawin senyap2,so apa pendapat u all.... :grin
nimiahum
fiz267@yahoo.com
ditulis oleh nimiahum pada 2007-06-07 14:50:31
a'kum.. 
ni baru first time sy masuk forum ni. 
sbnarnya cari pasal solat istikharh.tmasuk sini..masing2 ada masalah masing2.. saya pn berada dlm satu situasi yg rumit skrg. sapa2 yg nk bg cadangn,blehlah.. 
masalah saya bermula bila ayah saya carikn jodoh utk sy dgn kaum kerabat dia yg jauh. 
sy dah ada temn lelaki,dh 5 thn kami bercinta.sejak matrik.sy sekarg dh bekerja,sambil2 smbg master. pakwe sy plak,baru abis belajar,ijazah pendidikan.dia skrg,sedg tunggu posting utk mengajar kt mana2. sy dh bagitau ayah ngn mak sy pasal kami.dh lama.tapi parent sy kurg suka sbb kami sama umur.kata mereka,pakwe sy kurg matang.xdpt keje lagi,dpt mengajar nnt pn xtau lg kt ne.mgkn kat sabah atau sarawak. so,nk tunggu dia,mmg lama lagilah kami bleh kawin. lelaki yg ayah saya jodohkn ni plak,dah keje.dia pn tinggal dekat ngn tmpat saya keje skrg.tua 6 thn dari saya. kalau ikutkn,sy dgn lelaki tu,bersaudara jauhlah.. 
nenek sy ngn atuk dia,sepupu. sy ada buat smayg istikharah,sy ada terdengar suara sebut nama lelaki tu.mimpi pn ada.sejak sy buat smayg istikharah,dah byk kali,sy xpenah mimpi pasal pakwe sy.sy pn terfikir jugak.mimpi2 tu,petunjuk dari Allah atau gangguan syaitan je.. sy jd confuse sgt... 
dulu,sy ada jugak sms2 ngn lelaki tu,tp skrg dia dh berenti.xcontact sy lgsg.mgkn sbb dia xnk kacau awek org.sbb sy dah bagtau dia,sy dah ada pakwe. tp parent sy tetap suruh sy sms ke,call ke,lelaki tu.diaorg nk jugak sy dgn lelaki tu. sy pn xtau nk wt keputusan... pening sgt.. :cry  
shima2604
shima2604@yahoo.com
ditulis oleh shima2604 pada 2007-06-23 17:24:04
:sigh saya pun ader problem mcm shira_241 
tunggu masa jer nak lari..rasa cam nak lari kat umah kebajikan jer
shima2604
shima2604@yahoo.com
ditulis oleh shima2604 pada 2007-06-23 17:31:54
makin lama semakin tawar hati sy kat dia..so dlm fikiran sy baik sy tinggalkan jer dia.. 
drpada masa depan sy hancur.ader jer peluang baik utk lari dr dia,sy akan pergi shira.sayang mcmana pun kita kat seseorang,kita kena berhati2 dalam hidup ni. 
lg2 llaki mcm 2 manis mulut pijak semut pun xmati... 
klu ader jodoh dengan sesiapa pun boleh... 
tapi kita kena pilih la jodoh tu yg terbaik utk masa depan,dunia dan akhirat.. 
cintai diri sendiri sebelum mencintai seseorang..
bunga lily
bungalily@gmail.com
ditulis oleh bunga lily pada 2007-06-26 17:39:28
well, isthikarah for me is good.saya dr dulu bnyk bercinta dgn lelaki nih, tapi sya tak buat lah isthikarah lagi, coz i'm prefer more to solat hajat.then now sebulan ada 2 kali buat isthikarah w'pun saya takde steady bf, means minta dipermudahkan Allah soal kehidupan sya. minta di dahulukan mana2 yg penting buat diri saya, kerjaya saya ke, study atau jodoh sya.. either lah, smbyg 5 waktu pun minta Allah cepatkan jodoh sya juga sbb sometimes i motty2 juga ngan lelaki nih tapi setakat nih i can control myself takde lah sampai melampui batas2. anyway. jgn sampai putus asa..doa itu senjata mukmin. Allah tidak akan menduga hambanya dengan masalah yg tidak dapat tertanggung oleh hambanya. kan.. good luck to u all..
vee
widdellia@yahoo.com
ditulis oleh vee pada 2007-06-29 15:53:00
salam... 
erm...sy nk mtak pendapat korg seme,...actually i juz break off wif my bf last month..mmg seksa giler rase.sbenarnyer kami kenal ms thn 2001 lg.then lost contact after 4 year ktorg jupe blk,continue la blk hbgang tu.tp mmg ms tu byk prob, tp krn syg, thn jgk sapa la ptghan 2005,sy mtak break off coz sy tahu dlm hati dia, dia juga mencintai sorg popuan lain, sy berkorban utk kbhgian dia...after dat sy x penah contact dia,tp dia slalu gaks contact sy merayu sy semoga dia maafkan dia..sy dah lame maafkan dia mlh x penah mmbenci dia.sampai la bln pose thn lps, dia mtak nak jupe sy, sy ckp klu nak jupe dtg shah alam, sy x sgka dia betol2 dtg, dan kami bertemu tanpa dijangka...mlm tu kami berbincang, dan sy tau dia still syg kekasih dia tu,tp dah x leh go on, so sy suh dia kembali dan pujuk gurl dia, tp dia ckp dia dah x nak gurl dia tuh, dia dah serik...pendekkn citer, kami smbg blk.kwn2 mmg x restu krn dia pernah lukakan sy, tp sy redah sbb terlalu syg..then sapa la last month, dia mtak break sbb dia x ckp x leh lupe x gurl dia...mmg hancur hati tuhan sj yg tahu...hdp sy terumbang-ambing,klu x dak iman agaknyer, dah jd arwah...nauzubillah....dlm ms sy susah ada la sorg mamat ni, dia kwn sy sjk skolah rendah lagi,dia jugak kwn pd xbf sy...dia tol2 bersungguh sukakan sy, then siap ajak bertunang dis year, tp hati sy tol2 tertutup utk org lain,sy pom tatau knp...even dia terlalu baik..terlalu penyayang dan pnyabar...dlm ms yg same sorg mamat kat opis sy sukakan sy jgk, tp dia ni muda 2 thn dr sy....sy ader buat istikharah...tp x ada mendpt apa2 ptnjuk lagi...dan skrg hati sy msh mencintai xbf sy...tlg la bg pndapat wahai kwn2.... :sigh :cry :?
JJ
JJ@YAHOO.COM
ditulis oleh JJ pada 2007-07-02 21:26:40
HI WIDDELLIA. 
 
I Tertarik dgn cite u. well at the end u ada tulis dah buat  
sembahyang istikharah but tak dpt apa2 pertunjuk kan? 
dari pengalaman saya, saya tak pernah dpt pertunjuk terus dari Allah tapi dia membantu saya dalam membuat setiap keputusan. dan sehingga kini keputusan yg saya buat adalah baik utk diri saya dan org yg terlibat dlm hidup saya. 
so apa yg nak saya katakan kita kena yakin dengan apa yg kita lakukan kan sentiasa juga yakin apa yg berlaku adalah yg terbaik utk kita.PLS jangan tutup hati saudari kerana yg rugi saudari dan laki2 yg mencintai anda. 
dont lose hope keep pray and usaha.pasti Allah akan tolong. 
 
about ur xbf tu ,i pernah baca org kata cinta pertama nie susah nak lupakan. but first u kena tanya diri sendiri apa yg saudari nak dalam hidup anda baik sekarang,bila kawin,bila ada anak, bila tua? 
kalau ada jawapan tu, so u tahu lelaki cammana yg baik utk anda. 
sebab kalau kita cinta semata2 tapi hanya sebelah pihak je, 
macam2 yg akan tidak menjadi. 
so banyak2 bersabar. jangan putus asa utk bercinta, cuma skg saudari ada pengalaman yg berharga utuk memilih siapa yg patut saudari dampingi. 
 
saya doakan saudari berjaya dan dirahmati Allah. 
bagi semua kenalan dlm ruang nie saya berdoa utk saya dan semua semoga kita akan bertemu dengan teman hidup yg memberi kebahagian dunia dan akhirat.amin 
wasalam
aishahumaira
vg_balqisuffiey@yahoo.com
ditulis oleh aishahumaira pada 2007-07-05 10:28:52
salam... 
ni saya nak tanya pendapat kawan.... 
saya dah ada steady bf...dan dia ni amat2la baik ngan saya...xpernah pun buat perkara2 yang menunjukkan dia x ikhlas dengan saya.saya pun dah sayangkan dia sangat2 dan xboleh lepaskan dia...insyaAllah kami merancang akan mendirikan rumahtangga lepas abis blaja dan dapat keje nanti.family kami dah tau pasal kitorang dan dua2 family merestui kami.hubungan kami pun berjalan baik selama 2thn dan kalo ada masalah besar mcm mn pun...kami tetap bersama..saya terlalu sayangkan dia...dan saya ada buat solat istikharah...sbnrnya saya takut nak buat solat tu..hehe.tapi lepas buat, saya jgk rasa takut2 dia diambil orang walhal jauh disudut hati saya mmg percaya dan yakin dengan keikhlasan hati dia...masalahnya sekarang, hati saya memang cenderung nakkan dia, cuma kenapa saya selalu didatangi bisikan2 yang membuatkan saya rasa takut dan tidak senang...padahal melalui pemikiran yang rasional dan ikutkan hati, mmg ati saya lebih cenderung untuk bersamanya...adakah ini sekadar bisikan syaitan yang cuba mewas2kan saya?? sbb saya pernah terbaca dalam satu artikel agama, kita kena yakin dengan pertolongan Allah, kalo x syaitan akan meniupkan perasaan ragu2 kat dalam hati kita..dan sebenarnya dia dah buat solat tu dr awl2 lagi dan dia cakap nampak saya...alhamdulillah. cuma sekarang ni saya bercelaru sebab terlalu fikirkan benda yang bukan2...padahal xda apa pun yang terjadi...perjalanan hubungan kami berjalan baik seperti biasa...adakah ini hanya mainan syaitan terhadap perasaan saya??
markona
zaliashanaz@yahoo.com
ditulis oleh markona pada 2007-07-13 01:32:41
:) Saya juga nak berkongsi pengalaman saya mengenai solat istikharah ini. Sebagai seorang pompuan memang wajar kita memilih solat ini sbg jalan petunjuk samada dari segi jodoh. 
kadang2 dari mata kasar kita kekasih kita tiada cacat cela nya, baik akhlaknya tetapi Allah maha Kaya untuk menciptakan yg terbaik utk hamba nya. Saya syorkan buat solat ini dgn bersungguh2 tanpa mempertikaikan nya. DIA tidak akan menghampakan kepada hambanya yg dtg memohon dan meminta. Tetapi kita yg amat tidak sabar utk menerima keputusannya.. 
Pengalaman saya 7 tahun yg lalu, saya telah brkenalan dgn sorang jejaka swiss yg kami kenal melalui bos..orgnya amat baik sekali dan pernah mendalami islam di indonesia selama 10 tahun..sekian lama dia menyimpan hasrat utk melamar saya. 
dan dia telah bersungguh menyatakan hasratnya pada kedua ibubapa saya.dan mrk juga bersetuju. Tetapi dlm hati saya masih ragu2 biarpun dia sorang yg baik. Jadi saya telah membuat solat istikharah atas nama beliau Frank Van Paschen utk memohon petunjuk jika benar dia adalah jodoh yg terbaik utk saya. Saya buat selama 3 bulan.Alhamdulilah, sedikit demi sedikit petunjuk dah nampak. Yg pertama, dia hilang khabar berita selama 3 bln sejak balik ke Zurich, mendapat sakit slama 3 bulan dan yg ketiga saya mendapat berita yg dia telah convert dlm agama buddha. Saya rasa amat bersyukur sgt atas apa yg Allah berikan pada saya. Hati saya tidak merasa sakit sekalipun..malah amat tenang sekali..Oleh itu saya meminta pd semua wanita buatlah solat istikharah sbg jalan penunjuk..belum tentu boyfriend yg kita kasihi itu adalah yg terbaik. Oleh itu mintalah petunjuk dariNYA agar kita tak menempuh kebinasaan hidup nanti. Wassalam  
aniey
kefly_aranie@yahoo.com
ditulis oleh aniey pada 2007-07-26 10:48:28
Sy dlu pun pnah gak almi pkr mcm ni...sy mmg syg gila2 kt mamat ni..bygkn dh 7 thn..tapi, mak xbrp bkenan cz katanya dia x nmpk yg mamat 2 ikhlas dgn sy..sy bkeras krn sy syg kt dia...kmi rncg nk b2nang...n kedua-dua stuju..ttp yg myedihkan pd hr kmi spatutnya b2nang, dia xdtg..apatah lg rombongannya..bygkanlah prsn sy n fmly sy ms 2...last 3 bln lepas 2 sy dpt th dia dh kwin...nanar sy..hari2 sy ngis..sedih hanya tuhan y tahu...tapi akhirnya saya sedar dh bukan jodoh sy, nak buat cne...baru-baru ni sy jmp dgn ssorg, ia btul2 buat hati sy bdebar..dia pn agk rpt dgn sy..sy buat smbhyg istikharah, mlm 2 sy mnagis dlm tidur bl tmimpikn dia, dlm mimpi 2 sy dkhbarkan dia dh bpunya...tpi hga hari ni hati sy masih kuat myatakn dia adalh jodoh sy..mkin sy cuba nk lupakn dia mkin sy rs tseksa...sdya upaya say cuba hapuskan ingtn sy pa dia..sy xnk hdup dlm kdaan ni....hati sy ni tlalu ykin dia ada jodoh dgn sy..pyah btul...
nurheart
nurul6239_30@yahoo.com
ditulis oleh nurheart pada 2007-08-10 16:35:32
assalamualaikum,  
sy nk tnpng tnya pndpt kalian sume,  
sy nk cr kwn lm sy yg terpisah 6 thn lalu, dl dia mmg ada ht dgn sy, cm sy je x lyn sgt coz ms 2 mude lg, tp skrg sy teringin sgt nk jmpa dgn dier, blhke sy by solat istikharah mntk ptnjk untk cr dier,
yana
swan9121@yahoo.com.my
ditulis oleh yana pada 2007-08-20 16:18:54
saya sudah mempunyai bf yg dah 7tahun saya berkawan. sebulan yg lepas saya ketemu bf yg baru selepas saya sembahyang hajat agar dipercepatkan jodoh saya. apakah ini kebetulan @ niat saya dimakbulkan? saya x tahu n x pasti. bukan niat berlaku curang, tetapi hubungan saya n bf lama saya langsung x diterima oleh keluarga saya dan kerana itu saya menerima teman baru dalam hidup saya. kemudian saya jadi keliru n kerana itu saya buat solat istikarah n solat hajat siapakah pemuda yg bakal menjadi jodoh saya n direstui keluarga saya. apa yang saya dpt, saya makin menyayangi bf baru saya. buat pengetahuan bf lama saya seorang yg teramat baik n menyayangi saya sepertimana bf baru saya. yg menjadi masalah saya x tahu adakah perlu mengikut 'alamat' solat istikarah n solat hajat saya @ teruskan sahaja hubungan dgn bf lame walaupun mendpt tentangan dr keluarga???
Handzalah
hydra_gariff@yahoo.com
ditulis oleh Handzalah pada 2007-08-20 23:16:58
Assalamualaikum... Ana rasa terpanggil untuk menberikan sedikit nasihat setelah membaca berberapa komen dalam ruangan ini... Rasa cinta itu adalah fitrah... Sama seperti halnya Nabi Adam a.s yang sukakan Siti Hawa'... Akan tetapi, baginda menahan dirinya daripada mendekati Hawa' setelah ditegah Allah s.w.t.. Allah berfirman menyatakan Hawa' belum halal untuk Adam... Adam akur... Baginda menanyakan bagaimana caranya untuk menghalalkan Hawa' baginya... Allah memerintahkan Adam supaya menyediakan mahar dan sebagainya, yakni menikahi Hawa'... Disini kita boleh melihat bahawa Allah telah menggariskan peraturan dan hukum bagaimana pergaulan seorang lelaki dan perempuan dihalalkan... Jadi, merujuk kepada komen-komen dalam ruangan ini, ana rasa kita semua patut kembali kepada Allah terlebih dahulu... Bagaimana solat kita hendak diterima Allah sedangkan kita melanggar hukumNya? Apakah kita menyangka apabila kita mengerjakan solat sunat istikharah, sedangkan perhubungan yang kita jalinkan itu salah disisi hukum, Allah akan memberikan kita petunjuk?... Seperti yang kita ketahui, solat sunat ini tujuannya adalah untuk meminta petunjuk baik... Jadi sama-samalah kita hindarkan dosa.. Jauhilah sebarang hubungan yang ditegah agama... Hubungan tanpa nikah adalah HARAM... Islahkan diri... Kembali kepangkal jalan... Kemudian mohon bantuan Allah... InsyaAllah, DIA akan makbulkan...
sinyataya
sinyataya7@yahoo.co.uk
ditulis oleh sinyataya pada 2007-08-22 17:46:42
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.  
 
Berkenaan dgn sembahyang istikarah ni, spt yg dimaklumkan adalah untuk memilih yang terbaik antara 2 pilihan dengan pertolongan Allah. Saya juga memohon pertolongan Allah dlm urusan memilih jodoh, cuma dalam cara yang agak berbeza sbb saya xada pilihan dan inginkan Allah carikan utk saya.  
 
Tips utk sesiapa yg berminat:) umumnya, apa yg saya amalkan ialah berusaha semampu kita, minta pertolongan Allah dlm hal yang diusahakan dan redha/tawakkal dgn hasil/pilihan yang Allah berikan.  
 
Apa yang saya buat, saya solat hajat, minta Allah bukakan hati lelaki yang sepadan dgn saya dr segi agama. tidak kesah langsung tentang dunia (rupa, kerjaya, keluarga), asalkan Allah pilihkan seseorg yang terbaik utk saya dunia akhirat, yang sesuai dgn kehendak saya, yg dpt bimbing dan pelihara saya dan yg plg penting,kehidupan kami diredhai.  
 
situasi yg saya minta ialah: lelaki pertama yang approach saya dlm tempoh 3 bulan dr hari saya solat. saya juga berikrar utk redha dgn apa sahaja sifat 'keduniaan' lelaki pilihan Allah tu. 
 
mulanya, saya risau juga jika pilihan Allah tu kurang sempurna fizikalnya.manalah tau, jika Allah uji saya dgn ciri2 yg saya kurang berkenan ke, thehe. tp Alhamdulillah, pilihan Allah ternyata terbaik. bila saya redha dgn pilihan Allah, saya dpt yg plg terbaik yg pernah saya kenal, sekufu, plg memahami, bagus agamanya (pd pndgan saya) serta memenuhi kehendak2 cerewet saya. 
 
Antara kehendak cerewet saya: inginkan lelaki yg bagus didikan agama, ada genetik kembar, merupakan gabungan anak sulung & bongsu, sgt2 matured, keluarga yg sederhana, lebih tinggi dan agak berisi orgnya dll.. thehe. tp semasa sya solat tu, saya xteringat semua ini. sya betul2 redha dgn pilihan Allah.  
 
seperti yg pernah Allah janjikan, jika kita kejar dunia, dunia akan lari dr kita (xpernah cukup) tp jika kita kejar akhirat, dunia akan sujud kpd kita. bila saya minta kelebihan akhirat, saya dapat segala kehendak dunia saya, Alhamdulillah. Dia adalah anugerah utk saya. Insya Allah, kami akan melangsungkan perkahwinan 26 oktober ini. Doakan kami bahagia dunia akhirat.
tuah
killo_14@yahoo.com
ditulis oleh tuah pada 2007-09-03 02:47:48
salam sejahtera utk semua,kanape jauhkn diri dari yg maha kuasa...?bknkh Allah itu bersama kite..pintalah-pintalah pembuka pintu segala kemudahan, mudah-mudahn kite dipertemukn jodoh sebenar dsisiNya..jodoh kiri wallahualam?jodoh kanan kamu yg benar..carilah persamaan..sameade tingkah laku,hobi,mknan,mungkin juga raup wajahnye..kerna perempuan itu dijadikan dari rusuk kiri sisuaminya..kira suaminya suka pasti isterinya suka......isteri sebahagian diri suami dam suami pula sebaliknya...catumkan telapak tangan antara kamu dan dia..disitu ade kebenaran..kiranye benarlah jodoh kamu nescaya hasil camtuman itu sama seperti kamu catumkan kanan dan kiri tangan kamu sendiri...lelaki tangan kanan dan wanita sebelah kiri pula....kate para arifin muka syariat tapak tangan hakikat,laut hakikat bumi dikate syariat,depan syariat belakang pula dikatekan hakikat..insyaAllah kamu semua sejahtera...kawin bukan permainan...kebahagian bknnya mudah..andainya kamu megerti hakikat perkawinan...pasti kamu berbahagia...amin..keris mestilah sepadam dengan sarungnya..kiranye tidak..tiadalah eloknye..pantang ditempuh sudahlah jatuh...maka hancur sebuah istana....
eila
eilapisces83@yahoo.com
ditulis oleh eila pada 2007-09-11 13:31:59
Assalamualikum....... 
sye ada masalah,umur sye 24 thn.... tapi sudah bercerai dgn suami sye.... coz perkahwinan sye dgn bekas suami sye ia adalah jodoh org tua rancang,sye tx berape kenal sgt gan suami sye... tapi kerna ibu sye suka akn bekas suami sye.. kami berkahwin.... tx sampi setahun perkahwinan... just perkahwinan sye hanye bertahan hanye 6 bulan,... kini sye bergelar janda dlm usia muda.... tx sye tx mempunyai anak lg..dlm keadaan sye yg keseorangan ni ramai yg nk berkenalan gan sye... semua dah tahu status sye,,,,, tapi sye tkt nk berkenalan coz sy e pikir mungkin diorang nk kenal sye kerna nk ambil kesempatan coz dgn status sye... sye tx tahu adakah diaorg tu ikhlas atau sebaliknye... tp 2,3 org yg lain sye dapati sudaph b'kahwin.. tapi mengaku masih bujuang.. sye minta tolong sgt2... berilah saye pendapat agar sye dpt tangani masalah ni... ibu sye serah pd sye untuk buat keputusan....haruskah sye keluar gan semua2 lelaki yg nk mengenali diri sye? :(
sizuka87
zaliya87@yahoo.com
ditulis oleh sizuka87 pada 2007-09-14 11:59:58
Saya x der nk komen pape pn kat blog nie cme bg sy bercinta,berkahwin dan berpisah sumer fitrah kehidupan yg mesti ditempuhi oleh semua manusia.Bg yang kecewa dalam bercinta anggapla allah s.w.t hendak menguji kt dahulu sebelum kt bertemu dengan insan yang sebenar-benar jodoh kt.Jangan cepat melatah jika ditimpa masalah,kembalilah pd allah....itu lebih bk dr menangisi nasib dr yang kecewa dalam perhubungan.
hazel
-
ditulis oleh hazel pada 2007-09-17 09:32:10
Assalamualaikum semua, 
Buat peringatan semua, jangan hanya mengamalkan solat istikharah bila ada susah saja...Seperti pendapat-pendapat sebelum ini, solat istikharah boleh dijadikan panduan dalam setiap perkara di dalam hidup kita.Jadikan amalan agar Allah memudahkan segala urusan seharian kita.
me_your81
me_your81@yahoo.com
ditulis oleh me_your81 pada 2007-09-17 22:02:27
As'kum..mengenai masalah cinta ini amat rumit untuk diperkatakan.Setelah mengenali cinta saya banyak pengalaman pahit dan manis termasuk perbezaan antara cinta dan sayang. Kadang-kadang keliru apa itu cinta apa itu sayang.Memang saya pernah dikecewakan oleh insan tersayang dengan alasan dia kata dia telah solat istikharah dan keputusannya dia dapat petunjuk dari Allah untuk meninggalkan saya kata nya. Apapun, saya terima perkara ini dengan hati yang sedih dan ambil masa untuk pulih. Selepas itu, saya mula rapatkan diri pada Allah s.w.t. dan alhamdulillah saya dapat ketenangan. Disini kita boleh lihat setiap yang berlaku ada hikmah. Kahadiran kepahitan sesungguhnya akan diikuti dengan kemanisan kerana Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang serta Bijaksana.
eila
eila_amy24@yahoo.com
ditulis oleh eila pada 2007-09-26 13:08:34
:grin  
askum....abg saya ada wat sembhyg istikarah,dia kata petujuk yg tuhan bagi 2 betol wanita yg bakal dia kawinkan.... 
saya dan family mbantah hasrat abag nk kawin dgn pompan 2.. tapi dia tetap gak nk pompan 2... 
saya tahu solat ni bagi kita petnjuk tapi restu dari family penting sgt2....tul x! 
eila
eila_amy24@yahoo.com
ditulis oleh eila pada 2007-09-26 13:08:54
:grin  
askum....abg saya ada wat sembhyg istikarah,dia kata petujuk yg tuhan bagi 2 betol wanita yg bakal dia kawinkan.... 
saya dan family mbantah hasrat abag nk kawin dgn pompan 2.. tapi dia tetap gak nk pompan 2... 
saya tahu solat ni bagi kita petnjuk tapi restu dari family penting sgt2....tul x! 
eila
eila_amy24@yahoo.com
ditulis oleh eila pada 2007-09-26 13:09:04
:grin  
askum....abg saya ada wat sembhyg istikarah,dia kata petujuk yg tuhan bagi 2 betol wanita yg bakal dia kawinkan.... 
saya dan family mbantah hasrat abag nk kawin dgn pompan 2.. tapi dia tetap gak nk pompan 2... 
saya tahu solat ni bagi kita petnjuk tapi restu dari family penting sgt2....tul x! 
norril
norril2005@yahoo.com
ditulis oleh norril pada 2007-09-26 19:15:13
salam.. 
erm..sy blom pernh lg cuba sembahyang istikharah. tp insyallah sy akan cuba.dilema sy pon same cam yg len2. perhubungan kami tidak direstui oleh ibu dia...dan sy sebenarnya agk terkilan krn puncanya dia org pntai timur dan sy org pantai brt. kenape mesti ader perbezaan antara dua...bukankah kalau kawen, si isteri akn ikut jejak suami walau di mana pon dia duduk? erm.. setakat ini sy hanya mampu berdoa sj. sy harap bila sy dpt menunaikan solat ini sy akn mendpt petunjuk dariNya samada sy akn lupekan dia atau menunggu restu dr ibunya.
gadis malang
girl@yahoo.com
ditulis oleh gadis malang pada 2007-10-02 14:13:14
salam....  
sy teringin nak kongsi masalah sy kat sini. sy sebenarnya dah bertunang, tapi yg menjadi masalahnya, keluarga sy tak bagi kahwin lagi.. sy jadi pening sedangkan keluarga sebelah lelaki nak langsungkan perkahwinan ni cepat & cakap tak elok bertunang lama2 kan, tapi keluarga sy tetap dengan pendirian diorang yg tak nak bagi sy kahwin.. sy & tunang sy dah binggung, tersepit antara keluarga, keluarga tunang nak cepat, keluarga sy tak nak lagi sy kahwin....sy jadi keliru. dah macam2 cara sy & tunang guna untuk pujuk keluarga sy, tapi tak berhasil. sy tak tahu kenapa diorang tak izinkan sy kahwin sedangkan izinkan sy bertunang.. sy betul2 binggung...ayah sy tak nak jadi wali andai sy tetap nak kahwin juga.. pada alasan diorang, sy terlalu muda. tapi bila difikirkan balik, semua ni dah takdir kan jodoh sy awal, diorang sepatutnya redha dan cepat lepaskan sy agar diorang tak lagi menanggung dosa2 sy jika berterusan macam ni kan.. mana elok hidup kami macam ni, tanpa ikatan yg sah kan... apa2 boleh jadi.andai dah takdir, tak siapa boleh halang kan? sy terfikir, andai takdir sy umur pendek dan akan mati pada usia muda, adakah diorang akn halang juga sy drpd mati? kenapa diorang nak halang takdir? kenapa diorang halang sy nak buat sesuatu yg baik... kami nak kahwin supaya kami dapat mengelakkan drpd terlanjur buat dosa. lebih2 lagi kami dah bertunang, macam2 dugaan yg pasti akan datang kan... sy keliru dengan sikap keluarga sy... sy pernah dapatkan nasihat kaunselor di pejabat agama untuk dapatkan wali hakim, tapi jawapan kaunselor 2, betul2 menghampakan... dia suruh kami sabar, tpi andai sesuatu nak jadi, boleh ke perkara yg nak terjadi bersabar drpd terjadi? sy tak lah bodoh sangat, sy tahu syarat2 nak guna wali hakim BOLEH jika situasi macam sy ni, wali yg sepaututnya ENGGAN kan, tp dia cakap tak boleh. kaunselor jenis apa ntah lah dia 2... sakit hati ni!!! pernah juga sy terfikir nak kahwin lari, tapi tak nak lah belakang kan keluarga kan...tolong lah, sy dah buntu sekarang ni... sy nak kahwin, sy nak elakkan dari perkara yg tak diingini... sy nak buat sesuatu yang elok, salah ke???? sape2 yg ada kenal dengan penasihat2 yg ok, tolong bagitahu sy, sy perlukan sangat2 seseorang yg berpengalaman untuk bercakap & menasihati keluarga sy... :? :? :? :cry :cry
yana
shaufina@yahoo.com.my
ditulis oleh yana pada 2007-10-10 07:40:56
A"kum,stlh baca feedback dr smua...kini sy berasa takut utk tempuhi alam rmh tg..sy akan bernikah pd 3feb2008,tp,sy belum lelakukan satu pun solat ini utk dptkan petunjuk dr Allah,,tp...hati sy tdk brt utk menerimanya sbg suami sy kelak..tp,sy akan ambil masa dlm satu drpd mlm jumaat yg ada utk melakukannya..harap Allah dpt beri petunjuk agar ianya jodoh yg baik..sbb ini dah kali ke-2 sy bertunang...sy dh tak mahu mencari2 lg krn jodoh pertemuan di tgn Tuhan...HARAP SEMUA DPT MENDOAKAN AGAR INILAH YG TERAKHIR BUAT DIRI SY..DAN AGAR HBGN INI DIBERKATI ALLAH S.W.T,,AGAR HBGN INI KEKAL SELAMANYA..AMIN....
ieyda
faraieyda@yahoo.co.uk
ditulis oleh ieyda pada 2007-10-25 16:14:16
salam..saya telah bertunang setahun yang lalu. sebenarnya pd awal perkenalan ibu saya tidak sukakan tunang saya dan ibunya. ibu mahu saya cari yang sekufu. saya mengikut kata-kata ibu tetapi dua tahun kemudian saya bertemu semula dengannya dan ibunya menelefon utk masuk meminang tapi ibu saya menolak dengan alasan saya masih belajar. kemudian, kami tidak berhubung lagi. Setahun sebelum bertunang, kami berhubung..tapi dia memujuk saya agar bertunang dengannya. saya x tahu kenapa saya bersetuju. saya menelefon ayah dan menyetakan keluarga tunang saya (sekarang ni) mahu datang merisik, ayah bersetuju. minggu depannya saya pulang ke rumah, dan keluarganya pun datang. 3 bulan kemudian kami bertunang dan kami menjalani hidup seperti biasa.  
 
hari raya tahun ni, keluarganya datang untuk menetapkan tarikh perkahwinan tetapi mereka mahu adakan majlis tersebut pada jamadilakhir ttp pada masa itu saya sedang menjalani latihan mengajar (bakal guru)..ayah meminta agar majlis perkehwinan diadakan pada bulan 10 tahun hadapan. keluarganya berkeras, tetap tidak mahu kerana mereka (keturunan jawa) menganggap tidak baik mengadakan majlis perkahwinan pada bulan yang bersuka-ria iaitu bln raya, takut nnt bila dah berkahwin boros dan tak tahu berjimat. mereka menetapkan jamadilakhir thn berikutnya. ayah dan emak kecewa dan tersinggung dengan kata2 tunang saya supaya genapkan sahaja 10 tahun perkenalan kami. mak dia juga ada mengeluarkan kata2 yang menyakitkan hati.  
 
kemudian, saya berjumpa dengan tunang sy, dia mengatakan kalau salah pilih tarikh akan membawa kepada kecelakaan dan ada saudara-mara mereka yang kemalangan. saya tak percaya. bagi saya itu semua syirik dan khurafat.. dia kata, dia telah bersusah payah nak mendapatkan tarikh tersebut dan malas nak mencari tarikh lagi..saya kecewa dengan sikapnya. 
 
pada hari raya, saya dan keluarga pergi ke rumahnya. ayahnya tak dapat tunggu kami kerana ada hal.. yang ada dia dan ibunya...saya rasa sedih bila terdengar dia bercakap besar di hadapan ayah saya.. dan lebih banyak bercakap tentang dirinya dan ayah banyak mendengar. dia sedikit pun tak bertanya tentang ayah. saya lihat muka ayah berubah dan nampak tak berminat.. 
 
lepas semua peristiwa ini, mak tak henti2 bercakap yang mak tak sukakan dia dan mak ceritakan pada saya tentang ibunya. memang benar, ibunya pandai bercakap bohong..saya perasan ttg itu tapi saya sorok dari ibu semata-mata nak menjaga hubungan dengan tunang. ayah pula banyak diam dan tidak ceria seperti selalu..saya sedih lihat ayah..mesti dia tak tahu nak buat apa tentang hubungan saya.. 
 
saya tertekan dengan sikap tunang yang selama ni tidak suka berkongsi apa yang dia buat..jarang kami berbual dan berbincang..saya kecewa dengan sikap dia terutamanya ibunya..saya rasa tawar hati dan tak tahu apa nak buat... 
 
semua perkara yang saya ceritakan ni berlaku setelah saya mendirikan solat istiharah pada bulan Ramadhan yang lalu kerana sebelum itu saya rasa tidak sedap hati untuk hidup menjalani hidup bersama dia. saya ragu2 dengan perangai dia... 
 
saya minta pendapat dari semua tentang masalah saya. saya mohon sangat2. saya ucapkan terima kasih kepada sesiapa yang sudi memberikan pendapat mereka. 
 
wassalam
hayatie
hayatiey010686@yahoo.com.my
ditulis oleh hayatie pada 2007-11-14 15:43:47
:cry hati stelah saye dapat tahu berita ni hati mane tak sedih sagat bla dapat thu pak we kita ade pompuan lain;ape yg saye blh cakap pak we sayet sebelum ni dia ade cakap pomuan tu cuma adk ankat dia je.....tapi bla saye baca mesej tu bukan main sayang abang..rindu abang lah,,,e...geram saye tau;;geram nak cekit -cekit saye tahu...tolon lah saye'ade kah saya masih mermelu kan dia lagi'Sye tanye pompuan tu..dia ckap dia sayang pak we saye tu///tlg lah selesai masalah saye ni
hayatie
hayatiey010686@yahoo.com.my
ditulis oleh hayatie pada 2007-11-14 15:43:52
:cry hati stelah saye dapat tahu berita ni hati mane tak sedih sagat bla dapat thu pak we kita ade pompuan lain;ape yg saye blh cakap pak we sayet sebelum ni dia ade cakap pomuan tu cuma adk ankat dia je.....tapi bla saye baca mesej tu bukan main sayang abang..rindu abang lah,,,e...geram saye tau;;geram nak cekit -cekit saye tahu...tolon lah saye'ade kah saya masih mermelu kan dia lagi'Sye tanye pompuan tu..dia ckap dia sayang pak we saye tu///tlg lah selesai masalah saye ni
zul husm
Jdt_7682@yahoo.co.my
ditulis oleh zul husm pada 2007-11-14 15:47:02
:( sabar je lah....yag tu tuhan yang tentu kan k..
mz
mariahtul_qibtiah@yahoo.com
ditulis oleh mz pada 2007-11-21 17:42:13
salam 
seronok jg baca posting kat sini...for me,sy tak akan perform iskitharah accept jika nak buat pilihan..klu hati dah kat dia,solat iskiharah mcm manapun,mmgla nampak dia or hati kat dia...sy selalu perform solat hajat minta Allah berikan saya petunjuk,..Alhamdulilah Allah berikan saya petunjuk.saya pun dulu ada masalah mcm korang.dulu nak kawin mak takbagi sbb dua2 masih belajar.akhirnya dia kawin lain..4tahun hati tertutup utk lelaki,,,jumpa plk dgn satu guy ini tp dia tak pernah care dgn saya.suruh saya abiskan study n then baru buat keputusan.Buat masa ini, mmg makan hati tp sy letakan pengantungan pada Allah...insyaAllah klu dia jodoh kita tak ke mana....
myll81
nor_myll81@yahoo.com
ditulis oleh myll81 pada 2007-11-27 09:21:46
Alhamdulillah...Wa!..byk cerita n info blh dijadikan utk saye kat sini..bg pendapat saye la..solat pilihan ni bukan semata-mata utk memilih jodoh shj tp utk membuat sebrang keputusan dlm hidup kita kn ;) klu btl2 kita mo kan pentunjuk dr Allah..kita patut bersihkan hati dahulu..itu yg ptg..sebab t la perlu melakukan solat sunat taubat, kemudian solat sunat hajat kemudian baru la solat istikharah baru la di tutupi dgn solat witir.. semoga kita suma selalu mendapat pentunjuk yg benar dr Allah ...Amin
anas
naseranta4346@yahoo.com.my
ditulis oleh anas pada 2007-11-28 14:43:10
Salam.. 
 
saya tetarik dengan ruangan ni.. dlm masa yang sama saya pun mmpunyai masalah yg samasaya telah bertunang nak masuk 2thn dah dijangka kawin awal thn depan..masalah saya, tunang saya masih x mempunyai saving utk kawin..dari hati rasa excited nk kawin sekarang rasa macam tawar ati je nak kawin coz tengok dia mcm x de kesungguhan dlm hal nie pastu saya pun rasa mcm x yakin nak kawin dgn dia....sekarang kebetulan saya mengenali seseorang yg menyukai saya dan dia tahu yg saya nie dh bertunang.. dlm masa yg sama kami dh jatuh cinta.. dan dia bersedia utk mengawini saya.. saya pun yakin coz perkejaan dia pun ok. tunang sy dapat tau saya ada seseorg kami bertentang 6 mata..berbincang cara matang.. keputusan pada saya tapi sy takut sy buat keputusan yg salah ... so sekarang saya minta petunjuk dgn buat sembahyang istikarah.. mula2 mcm cian ngan tunang saya nie masa sy kata nk ucap putus ngan dia.tapi lepas saya buat sbyg nie.. hati saya betul2 kuat dan yakin utk memutuskan pertunanan nie.sekarang tunggu masa je. adakah nie salah satu pertunjuk yg Allah berikan pd sy utk buat keputusan yg terbaik. :roll
anas
naseranta4346@yahoo.com.my
ditulis oleh anas pada 2007-11-28 14:43:20
Salam.. 
 
saya tetarik dengan ruangan ni.. dlm masa yang sama saya pun mmpunyai masalah yg samasaya telah bertunang nak masuk 2thn dah dijangka kawin awal thn depan..masalah saya, tunang saya masih x mempunyai saving utk kawin..dari hati rasa excited nk kawin sekarang rasa macam tawar ati je nak kawin coz tengok dia mcm x de kesungguhan dlm hal nie pastu saya pun rasa mcm x yakin nak kawin dgn dia....sekarang kebetulan saya mengenali seseorang yg menyukai saya dan dia tahu yg saya nie dh bertunang.. dlm masa yg sama kami dh jatuh cinta.. dan dia bersedia utk mengawini saya.. saya pun yakin coz perkejaan dia pun ok. tunang sy dapat tau saya ada seseorg kami bertentang 6 mata..berbincang cara matang.. keputusan pada saya tapi sy takut sy buat keputusan yg salah ... so sekarang saya minta petunjuk dgn buat sembahyang istikarah.. mula2 mcm cian ngan tunang saya nie masa sy kata nk ucap putus ngan dia.tapi lepas saya buat sbyg nie.. hati saya betul2 kuat dan yakin utk memutuskan pertunanan nie.sekarang tunggu masa je. adakah nie salah satu pertunjuk yg Allah berikan pd sy utk buat keputusan yg terbaik. :roll
lydia
puteri.fiza@gmail.com
ditulis oleh lydia pada 2007-11-29 12:48:44
Assalamualaikum, 
 
lepas sy baca semua yg atas di atas,hati sy kadang2 rasa kuat, kadang2 bergetar, kadng2 rasanak menangis. Sbnrnya sy baru je putus.2 hari sebelum besday plak tu. 2 hari jugak mata bengkak.. nak dijadikan cerita, sy kenal dia melalui kawan jugak, masa tu sy mmg xnak layan dia, tp sy trima jugak pekenalan tu, cuba slow talk dgn dia..sy sbnrnya dh anti lelaki, kawan ramai la, nak couple, dh x minat.. dah setahun solo, rasanya niat nak kawin tu dh terkubur.. sbb thn lps, kecewa teruk 4 kali.. sedih tul, niat sy, klu couple lg pasni, nak kekal smp akhir hayat, kira smp kawin la.. dah letih nak mencari..erm, ttg lelaki yg sy citer tu td, kami x penah jmp sbb kami kenal melalui phone.. sejak kenal, kami selalu sms, call.. bulan puasa aritu, rasanya kami dh makin syg antara satu sama lain..kitorg dh rancang, jmp, tunang, beli umah, kawin, anak.. dh jauh, dh nak lengkap perancangan tu..dlm masa tu, raya pertama thn ni, kami gaduh teruk..kami mcm nak putus, walau puas sy pujuk dia, dia kata dh tawar hati.. sy pun xnak la paksa dia lagi..so, sy terima je kehendak dia, tp tgh mlm tu dia call blk, dia ckp x sngp tglkan sy..so, sy terima dia blk seadanya, gembira pun ada, yelah dh nangis teruk...masa tu x jmp lagi..so satu aritu, kami jmp.. masa tu ok lagi.. selang semgu pastu, dia mcm berubah.. bila sy tanya..dia ckp org yg dia syg dtg blk.. so sy tanya samada dia nak blk pada ppuan tu, yg sy xleh trima, dulu dia ckp dia xkan blk pada ppuan tu, tp skrg, dia kata dua2 dia syg.. bila sy ckp, pergilah pada ppuan tu, dia plak xnak.. ntahlah, sy buntu.. sy xleh trima kenyataan, so pujuk dia gak, walaupun pada besday sy, sy nangis2 kenangkan dia.. skrg, bila sy call, dia dh xnak angkat lg.. sy sedih sgt, dia tglkan sy mcm tu je.. sedangkan dulu klu dia ada masalah, sy lah yg tolong dia, lindungi dia, setiap saat sy bersama dia, tp dia leh lupekan,tglkan sy mcm tu je??dulu, masa sy sakit dia sgt cari sy kat ppum, bila sy sedih, dia sgp kuar cr sy kat luar, tp skrg dia dh xde!! dia tau sy nangis kecewa dgn dia tp skrg dia lupekan sy!!sy cuba buat solat sunat tu, tp sy masih xtau camne.. sy rindukan dia sgt2.. sy cuba kuar dgn org lain, kwn2 sy, tp dia masih kekal dlm ingatan sy.. sy perlukan pertolongan dr korg, jalan keluar apa yg sy patut lakukan??
lea
manda_maharani@yahoo.com
ditulis oleh lea pada 2007-12-03 12:29:12
assalamualaikum 
 
saya nak mntak pandangan orang lain tntg mslh saya ni..sy ni dlm dilema..sy ade bf tp spti biase kluarga sy xrestu dgn hubungan kami..kami dah berkenalan sjk sekolah lagi..kire2 dh 4thn..kluarga sy dah ade plihan diorg sndiri..diorg xmemaksa dlm hal ni tp dr cara mak sy pjuk sy,cr dia beri nasihat sy tau yang dia nk sgt sy trima plihan dia..sy sygkn bf sy..brt hati sy nk tgglkn dia..tp sy xnk lukakn hati ibubapa sy..klu blh saya xnk hati sape2 pn terluka..sy msh xdpt buat keptsn lg skang ni.. :?
bee
bee_intrade@yahoo.com
ditulis oleh bee pada 2007-12-25 01:12:23
salam... 
sy ingin tahu jika kita telah dpt jwpn dr solat tersebut ttp x mahu ikut dan membuat keputusan sendiri,adakah berdosa atau melanggar apa yg terbaik utk kita atau bagaimana? :? :? :?
nooruddin
udin852003@yahoo.com
ditulis oleh nooruddin pada 2007-12-28 09:56:13
:) kepada lea yang dalam kebingungan itu..apa kata kamu cuba bawa bf kamu ke rumah sebagai salam perkenalan buat ibubapa kamu..jgn perkenalkan sebagai bf kamu tapi sebagai kawan..biar ibubapa kamu yang melihat dan menilai dia.dari pandangan orang tua,diorang ni lebih memahami dan mengetahui ape kehendak kita sebenarnya...sebab ibubapa kita la yang mendidik kita dari kecik..so dari situ kamu akn tahu segalanya..dan jgn lupa buat solat istikharah dan solat hajat.sebagai pedoman di ati kita agar kita tenang dalam segala mcm hal...i'allah....
najla
azninajla@gmail.com
ditulis oleh najla pada 2007-12-28 15:42:20
askm... 
sy br putus dgn bf sy..sy mintk maaf sbb sy terlalu degil kt die...sejak 2 menjak asik bergaduh je..pastu tbe2 die suruh sy tinggalkan die..die dah pg semula pd xgf die..die ckp die dh tawar hati kat sy..die ckp die syg sy dan xgf die..tbe2 die bgtau die dh couple balik dgn xgf die esok hari slpas mintak ptus dgn sy..mslhnye skrg..sy masih xleh lupekan die sbb sy nak perbetulkan kesilapan sy balik..xgf die seorang yang sgt baik,lembut..skrg sy cb kenal dgn org lain..die mmg baik sgt..n ajak btunang dulu..die btol2 ikhlas dgn sy..die bgtau psl sy pd kluarge die..tp sy xpnh jumpe..sy takot nk kenal family die..sbb family xbf sy dgn sy agak rapat dan dorg xtau ktorang dh ptus..family sy pn xtau.. 
sy keliru sbb ble sy tanye xbf sy msih syg sy atau x dia hanye diam sj..tp ble sy tpon die borak2 @ tanye kabar..die jwp elok2 dan xpenah mengelak dari saye..dan orang yang sy br kenal dah nak ajak sy btunang...tp hati sy masih pada xbf sy.. 
sy keliru.. 
bleh x sesaper tlg sy..
mel
pkwslot@gmail.com
ditulis oleh mel pada 2007-12-29 22:41:15
assalamualaikum, 
 
saya fikir sebaik baiknya semayang istikharah ni ms mula mula couple lagi sbbnya xlah kt abiskan masa,wang dan dosa. 
sbb yg kesannya org pompuan,dr segi harga diri dan pandangan masyarakat sekeliling. 
wallahualam.
raider
farry_tomb@yahoo.com
ditulis oleh raider pada 2007-12-31 15:17:32
Hi azninajla@gmail.com 
 
sy rasa awak patut buat solat istikharah.... sy paham gn hati awk...tk bole lupakan xbf... 
 
Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk awak... minta lah petunjuk dr Allah sungguh2...dan juga moga dpt ketenangan..."Jika dia adalah jodohku, makan dekatkanlah dia dengan ku dan permudahkanlah segala urusan dia dengan ku. Namun jika dia bukan jodohku, maka Kau jauhkanlah dia dariku dan luputkan dia dari hati dan ingatanku. Sesngguhnya Kau Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku"... 
 
minta la sungguh2..Insya'allah ada jalan penyelesaian...walaupun hati sentiasa sedih dan murung sbb asyik ingtkan dia...tp ingatlah...Allah sygkan awk...awk dah berdoa minta petunjuk...Insya'allah Allah takkan sia2 kan hidup awk... :) Awk akan kecapi bahagia esok lusa...kalau bukan hari ni... 
 
 
Kalu jodoh... insya'allah tkder halangan... cepat ja urusan awk dgn jodoh awk tuu...
raider
farry_tomb@yahoo.com
ditulis oleh raider pada 2007-12-31 15:30:41
hi puteri.fiza@gmail.com 
 
it takes time to forget somebody.. sy pn alamimya...mmg susah 
 
tapi berbaloi ke ingtkan orang yg tinggalkan awk macam tu je...sedangkan dia hepi2 gn awek lain...awk sedih2...tk adil la kalu awk wt gtu kt diri awk... 
 
tp bila pk balik... dia lari macam tu jer....bayangkan awk n dia dh kawin...awk sanggup kena tinggal sebelum kawin or dh kawin gn mamat tu? :-/ 
 
apa2 pun...doa la bnyak2 kt Allah...percaya la.. susah mmg susah... tp untuk kebaikan diri awk masa depan....
apikok
apikok@yahoo.co.uk
ditulis oleh apikok pada 2008-01-02 21:34:21
askum... 
sy pnh puts cinta kerana bf sy ada awek lain...wlpn dah lama sy masih sygkan dia. sy tahu di dah ada kekasih lain tp sy masih blm dapat melipakan dia. baru2 ini 3 bln yg lepas sy ada berkwn dgn seorg lelaki yg sy tdk kenali melalui telefon. kami berkenalan secara tak langsung. mula2 tak rapat tp lama kelamaan kami rapat wlpn tak pnh jumpa. 
 
dia pernh meluahkan yg dia sygkan sy. sy penh melakukan solat istikharah untk mndapatkan petunjuk allah sama ada dia jodoh sy atau tdk tp sy tdk mndpt mimmpi ape2. sy hanya berasa selesa berkwn dgn lelaki tu. dia meminta gmbr sy dn sy berikan pd dia melaui pos. dia ada beri gmbr dia melalui mms pd sy. dan dia bk sy iklas dn jujur kwn dgn dia. dia sering tnya sy cintakan dia atau tdk tp sy tdk rasa cinta pdnya.sy cuma suka kwn dulu dgn dia sbb sy takut akn kecewa lg. lgpun dia tak pnh jumpe sy. disebabkan sy takut nk mengaku untk menjadi isteri dia, dia kata sy tak iklas kwn dgn dia stlh dia bg mms kat sy. dia kata kat sy jgn hubungi dia.  
 
sy rasa mgkin dia kata sy tak pilih dia sbb dia tak hensem sedgkn sy tak pnh ckp kat dia mcm tu. pastu bila dia dh kata tk mahu kwn dgn sy lagi, dia kata mms yg dia bg bkn gmbr dia. sdgkn sy bg kat dia gmbr betul sy. dia byk menguji sy dlm hubungan kami. sy sedih sbb dia kata tak nk kwn ngn sy lagi semalam. sy malu nk sms dia lagi...ape patut sy buat. dia tak jujur dgn sy kan sbb dia bg mms gmbr org lain.sy tak tau nak buat ape
zulaikha
eidah_ness@yahoo.com
ditulis oleh zulaikha pada 2008-01-14 12:24:51
Assalamualaikum 
 
Saya kenal dgn bf saya hampir 8 tahun.Dia baik sgt begitu juga family kami takder apa2 probs.Berkali2 kami merancang utk bertunang tapi ada sahaja halangan, yg paling teruk 2 tahun lepas suma dah siap tiba2 saya rasa TAKNAK..maka tak jadik. Hati selalu rasa hubungan kami tak habis..tak tahu kenapa. Bila berbincang dia yakinkan saya suma tu perasan. 
 
Sejak tujuh tahun dahulu saya kerap amalkan istiharah dan tidak pernah "terkena" kat bf saya..tapi selalu tergambar "seseorang" dan saya mengharap sgt "seseorang itu akan muncul"..tapi takder.Dan sekarang lbh kurang tiga bulan untuk berkahwin..dia muncul, yer..dia muncul..seorang yang saya tak berapa kenal lagi..saya teruskan istiharah isyaratnyer menjadi lbh jelas  
 
Kini "seseorang" itu menyatakan hasratnnyer tapi saya terpaksa berdiam diri..tak sanggup nak lukakan hati sesiapa..suma org sekeliling saya dan bf saya terlalu baik..siapa nak percaya citer saya.. 
 
Istiharah tak semestinya kena ikut kan? Sesiapa ada pendapat please forward..  
 
hanizah
sh_hanizah@yahoo.com
ditulis oleh hanizah pada 2008-01-14 13:36:55
istiharah tak semestinya kena ikut..cuma recommendation ajer 
selagi tak ader tanda2 tak baik kalau tak follow sign yang ader kira ok lah.. 
 
mgkin juga ujian untuk hambanyer...sebab dah banyak juga yang terjadi keputusan istiharah lebih berdasarkan perasaan sendiri sahaja..dan banyak jugak terjadi membelakangkan sign dalam istiharah...masih ok jugak 
 
apapun wallahualam
hafizal
zulhafizal@yahoo.com
ditulis oleh hafizal pada 2008-01-14 13:52:56
susah nak cakap sebab istiharah ini alamat dari Allah. 
 
Kadang2 sorang dapat alamat ok..pasangannyer tak ok...takkan nak cerita satu sama lain takut di katakan mempengaruhi keputusan satu sama lain pulak. 
 
mmg ada isyarat jodoh melalui mimpi..contonya kalau tak silap Yusof dan zulaikha yakin bahawa dia dojodohkan bersama..zulaikha dah dapat alamat masih dia anak dara lagi..ada riwayat kata dia kahwin ngan raja mesir yang dah tua tu pun sebab dia yakin perkahwinan itu yang akan menemukan dia dngn org yang dia percaya wujud dan untuk dia. 
Dan Nabi yusof pulak mmg Allah dah bagi tahu zulaikha akan jadi isterinyer. 
 
ini tradisi islam lah..Allah munculkan aisya dua kali dalam mimpi nabi dua kali...then..nabi berkahwin ngan org yang dia dilihat bersama malaikat dalam mimpinyer.  
 
Tapi ini citer nabi2...kita nih org biasa..mimpi kita mgkin silap dan mgkin jugak betul..so, banyakkan doa..ikut jer gerak hati..rasanya aku ada terbaca jugak tafsir mimpi sorang ulama' tuh..kalau kita mimpi org yang kita tak kenal kahwin ngan kita..maknanyer kita nak meninggal..tapi kalau org yang kita kenal..and kita dalam prosess yang ikhlas nak cari pasangan maka itulah besar kemungkinan org itulah takdir kita. 
 
Lastly, Nabi ada pesan mimpi org mukmin akhir zaman ni..kalau kena gayanyer boleh hampir sumanyer tepat..and Nabi pun ada pesan...Mimpi org mukmin itu satu dari 46 cabang wahyu.. 
 
so..hati2 kenalah jugak...takut pelanduk dua serupa..Tak pasal2. 
 
salam
najla
azninajla@gmail.com
ditulis oleh najla pada 2008-01-15 10:24:49
askm.. 
sy takot nak bwat istikharah sbb sy rs sy blum bsedia lg.. 
aritu sy ade anta kt cni jgk.. 
tq smua.. 
sy dh mula bleh trima org br dlm hidup sy.. 
sy dh xkontek lgsung xbf sy.. 
tp tbe2 die msj sy awal muharam aritu.. 
partu die antar email.. 
lps 2 plak die tbe2 tpon selang beberapa ari lps 2 
sy xphm dan sy kliru? 
sbnrner ape yg die nk dr sy? 
dulu sy xbleh lepaskan die, sy xbleh trime kenyataan ktorg putus..tp bler sy dh mule bleh trime kenyataan wlapun pahit.. sy lepaskan sbb itula cinta sejati sy sanggup lepaskan die kalau itu bleh bwat die bhgia.. 
tp knape skrg ble sy dh mule bleh trime org lain die tbe2 kontek sy? 
sbnrnyer sy xbesedia nk bwat solat istikharah sbb sy takot sy mimpi kt xbf sy.. 
sbb sy msih xleh lupekan die 
org ckp kte kn xbleh seblah pd sesaper kan? 
so bleh x sy bwat jugak?tq sume 
insyirah
insyirah_zz@yahoo.com
ditulis oleh insyirah pada 2008-01-18 21:24:43
ingat senang ker nak terima kenyataan putus cinta.... 
perit nyer, tuhan ajer yang tahu.. 
dulu aderlah jgk, kami kawan lima tahun bila putus dua bulan dkt sepuluh kilo turun berat badan...mengalahkan macam org kena demam denggi la pulak..sumanya tak menjadi, nasib baik tak kantul exam 
 
apapun Allah lbh tahu, kadang2 yang kita sayang rasa baik untuk kita tapi yang terbaik adalah sebaliknya. 
 
skarang ni bila buat2 istiharah hati asiklah kat sorang hamba Allah tuh, masalahnya mamat tu buat tak nampak ajer kat aku...ishhh, kecewalah jugak, takper....hidup harus diteruskan....mgkin ada hikmahnya  
 
kepada2 kawan2 suma teruskan usaha dan doa...mudah2han tak tersilap pilih..
insyirah
insyirah_zz@yahoo.com
ditulis oleh insyirah pada 2008-01-18 21:24:53
ingat senang ker nak terima kenyataan putus cinta.... 
perit nyer, tuhan ajer yang tahu.. 
dulu aderlah jgk, kami kawan lima tahun bila putus dua bulan dkt sepuluh kilo turun berat badan...mengalahkan macam org kena demam denggi la pulak..sumanya tak menjadi, nasib baik tak kantul exam 
 
apapun Allah lbh tahu, kadang2 yang kita sayang rasa baik untuk kita tapi yang terbaik adalah sebaliknya. 
 
skarang ni bila buat2 istiharah hati asiklah kat sorang hamba Allah tuh, masalahnya mamat tu buat tak nampak ajer kat aku...ishhh, kecewalah jugak, takper....hidup harus diteruskan....mgkin ada hikmahnya  
 
kepada2 kawan2 suma teruskan usaha dan doa...mudah2han tak tersilap pilih..
insyirah
insyirah_zz@yahoo.com
ditulis oleh insyirah pada 2008-01-18 21:25:07
ingat senang ker nak terima kenyataan putus cinta.... 
perit nyer, tuhan ajer yang tahu.. 
dulu aderlah jgk, kami kawan lima tahun bila putus dua bulan dkt sepuluh kilo turun berat badan...mengalahkan macam org kena demam denggi la pulak..sumanya tak menjadi, nasib baik tak kantul exam 
 
apapun Allah lbh tahu, kadang2 yang kita sayang rasa baik untuk kita tapi yang terbaik adalah sebaliknya. 
 
skarang ni bila buat2 istiharah hati asiklah kat sorang hamba Allah tuh, masalahnya mamat tu buat tak nampak ajer kat aku...ishhh, kecewalah jugak, takper....hidup harus diteruskan....mgkin ada hikmahnya  
 
kepada2 kawan2 suma teruskan usaha dan doa...mudah2han tak tersilap pilih..
Ank Rusa
butter_flies83@yahoo.com.my
ditulis oleh Ank Rusa pada 2008-01-24 19:14:19
Assalamualaikum... 
 
saya t'trik nk kongsi pendapat mengenai topik ni sebb dia ada kaitan dgn solat sunat istikarah... Bagi saya solat sunat ni mmg la amat baik untuk kita umat islam dalam menentukan keputusan yg penting dalam hidup.. Ia bukan hanya b'kaitan jodoh semata2... tp paling diingatkan ialah solat sunat istikarah akan mendapt lebih keberkatannya jika pengamalnya turut tidak lupa menunaikan solat wajib lima waktu... :) wallahualam.. "amal m'aaruf nahi mungkar"...null
baby 5756
achik82_ppg@yahoo.com
ditulis oleh baby 5756 pada 2008-01-30 13:39:41
sy pun tertarik akan solat sunat istikarah..namun sy juga memerlukan nasihat kwn utk mberi nasihat akan prob sy ni..sy dh btunang..nk kwen..tp disebabkan tempat kerja yg berjauhan merentangi lautan,plan nk kwen pun kena tangguh..mk bpk lak nk tunang kerja sm tmpt ngan sy..prob nya dia dh stabil kat sn..kmi berdua plan nk dok d tmpat dia je..tp sy tkut gak jd anak derhaka??tp sy juga pkirkan ms dpan sy gak..tlng bg sy nasihat

prencess sakura@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-02-07 11:38:57
bguslah bt slt 2 sekurang2ny ea blh bntu cri jwapan yg tpat utk mse dpan

ctrl_enter82@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-02-29 18:39:21
Hmmm... nmpknya suma citer psl mslh memilih psgn. Tkde citer psl lain ke?

trah_love@ yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-03-08 21:52:41
Assalamualaikum...... 
dalam hidup ni byk cara y Allah bg petunjuk kepada kita x semesti ny mimpi munkin melalui kehidupan kita in sendiri jd kita mesti fikir2 kn apa y patut.. kita juga harus berusaha utk menjalani hidup di bumi Allah dengan baik.... :) :)

lady_potter85@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-03-10 21:21:05
Assalamualaikum.. 
memang pedih ditinggalkan orang yang kita sayang sgt2 lagi2 kita tahu dia pun sayang kita sgt2..tapi nak wat camne kalo dah terpakse..so,terima je lah seadanye.. 
hidup mesti diteruskan rite?bertawakal dan berserahlah kepada Allah untuk mengubati hati yang kecewa..kerana Dia tahu yang terbaik buat kita..wasalam

tuan_adik@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-03-20 11:21:44
asslammualaikum.. 
sy ingin berkongsi masalah sy dan berikan sy sedikit pendapat tentang tindakan sy ni. 
sy baru je berkahwin dgn seorng lelaki pilihan sy tanpa restu mak sy.ayah saya dah meninggal, insyaAllah kalu ayah saya ada lagi pasti dia merestui hubungan saya.saya nikah berwalikan hakim.memang say mempunyai seorang abg utk dijadikan wali, tapi masalahnya mak dan ayah saya tidak mempunyai dokumen yang sah utk menyatakan mereka suami istri yg sah.cuma mak penah bgtau yg dia khwin kat siam.tapi wali-wali mak sy tak penah selidik.tapiitu bukanlah tajuk utama sy.yang ingin sy kongsikan ialah kahwin tanpa restu.dulu emak sy dan suami sebelum kahwin memang rapat.tapi apabila mak dgn abg sy kenal dgn seorang laki yg kaya ni, mk dgn abg dah berubah.laki itu menjanjikan kereta utk mak, nak bina bengkel utk abg kalu sy kahwin dgn dia.tapi yang paling menyakitkan hati lelaki tu pernah nak naik tgn kat muka sy ni di depan mak dan abg..dialog dia masih sy ingat."kau ingat aku takut nak sepak kau depan mak abg kau?" pastu mak sy siap ckp "ala...sepak je"...bygkan..sy bukan nak mengaibkan tp sy dah terlalu tertekan.hari2 yg sy lalui dgn air mata..sampaikan sy nak jumpa saudara pun tak boleh..kerana saudara sy memang suka pd suami sy.fmly dia pun penah dtg utk merisik tp mak sy ckp mcm2.sepanjang benda ni berterusan selama 2thn, dah masuk 5X pertungan kai saja ditagguhkan.laki tu pulak semakin berani...selalul dtg rumah, tido di rumah, ajak mak g karoeke. sya dah tak tahan...mak pula asyik keluarkan kata2 yg kesat..betina itu la betina ini la...dan penah sy tidur di rumah saudara...kakak mak.bila sy baik umah, mak dgn abg pukul sy.tarik rambut, sepak, terajang, dipijak2.laki tu penah ugut utk simbah asid muka sy. sy buat laporan polis...tp mak mrh pd sy.dia ckp mmg dia yg suruh laki tu msj mcm tu.abg pula keje utk diri sendiri je.sume perbelanjaan rumah sy yg tangggung, duit rumah sy byr.tp mak tak pernah nak hargai sy.sepatutnya kami bertunang bulan 2.mak dah janji.tp sy diberi amaran, mereka tak nak keluar 1 sen pun.sy tak kisah.jd segala duit sy dah kuakan.perabot, cat rumah,langsir, brg hantaran.tiba2 mak ubah fikiran dgn alasan tak ada org tua nak uruskan walhal pakcik2 sume tak diberitahu.last skali brg2 hantaran sy dah dibuang.sy sedih sgt.byk yg berlaku dlm hdup sy krn laki tu.abg pula da byk pakai duit laki tu.sy mungkin jd pertaruhan dia.sy dah tak sanggup, atas nasihat saudara mara yang lagi tua dan nasihat adk bradik mak, sy dan suami nikah.atas perbuatan sy, mak dgn abg berang.mereka halau sy, sebelum sy kluar rumah, sy sempat meminta ampun,cium kaki emak sy.laki still msj sy dgn kata2 yang lucah.tapi alhamdullillah, keluarga suami sy terima dgn baik walaupun pd mulanya agak terkejut.keluarga suami mmg org yg kuat agama. di sini sy di ddik supaya patuh pd suami dan agama.mereka juga ada nasihatkan supaya sy dapatkan mak saya semula jika hati dia dah sejuk.suami pun ada beli rumah dekat dgn umah mak.alasannya, dia nak jaga mak sy bila mak sy dah tua kelak.sy selalu berdoa agar pintu hati mak sy buka utk terima kami semula...

fazd_azie86@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-03-24 01:06:24
salam...saya pernah couple..4 years and he is very nice person..tapi thn lepas dia terlalu bz dgn study n kerja2 kat ipta..kitorg tpts coz sy rasa mcm dia xamik peduli pd sy n mcm da girl lain..mule 2 gertak jer utk pts tp xsangka dia ckp pts btol2...sdh sgt.kitorg kt u dulu kalo org pandang xubah mcm adk beradik or kembar..seiras cuma perangai jer lain...org kata muka seiras ni jodoh kuat..tapi...urm...pas putus, sy wat istikarah 7mlm berturut2...mlm 1st, sy mimpi die exciden kudung kaki n sy jaga dia...pas tjg, sy teringat dia penah bersumpah atas nama Allah kalo dia da gf lain, dia akan exciden...may be tuhan nak tunjuk, after 2 weeks later dia ckp dia dah da gf baru...lepas seminggu sy wat istikarah, sy mimpi dia lagi tapi sy n dia dalam sebuah kereta n kitorng tlalu bahagia...sy xtau pe maksud mimpi 2...n every time sy wat istikarah, sekalipun sy xmimpi dia, tapi hati sy tlalu kuat teringat kat dia...and now after 1 year, sy couple dgn laki lain...urm..seorang ustaz tahfiz..tp hati sy xbahagia..sy bagai xmampu utk terima sesiapa pun..setiap kali pandang wajah sendiri di cermin, sy pasti teringt ex sy..jelingan mata, cara kami yg simple sume sama..bf sy yg br ni plak bkn jenis take care..sy jd geram n terkilan sgt...tp sy xblh lupakan ex sy n sy xtau nape ati sy slalu kate yg jodoh sy adlh dgn ex sy n dia akan blk pd sy...sy xtau naper....mcm mane sy nak hadapi mslh sy ni?????????

jaa1986_nyer@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-03-28 15:10:24
Assalamualaikum..sume 
ermm..sy pun nak shere prob sy gan kowank sume.. 
cam gini,sy de couple gan sowank mamat nie,kami dah knl de la dlm 6 thn.cme sjak akhir2 ni,die sruh sy tgglkan die.sbb nye,die x blh nak pnuhi impian tuk kawen gan sy.pndek kte,family die slalu perlukan kwangan tuk myara adk2 die yg msh sekolah.sy rse sdih sgt gan sume ni.sy sggup tggu die smpai ble pun.Dlm msa yg sme sy de knl gan sowank lg mamak ni, 
die ok.cume mamak ni,terlalu berahsia.kami sonok berkawan.dan kami mcm dah jth ati.cme msing2 ego tuk meluahkan.skrg sy x tau sme ada nak tggu bf sy yg lme @ luahkan sje perasan kat mamat sowank lg 2. isk..tlg le,kengkawan comment le,kess cam sy ni.. 
huh.. 
:roll

skygur85@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-03-29 08:21:34
salam...saya tercari-cari tentang mimpi istikarah..alhamdulillah dah dapat jawapan pada webpage nie, tapi kenapa komen-komen nya banyak yang "lari"?? harap admin asing kan bahagian "bercinta" dengan "mimpi" ini..saya bagi pendapat shj tuan admin... sbgaimana orang lain..sy sentiasa mengharapkan mimpi istikarah, tp kdg2 langsung xde, kdg2 merapu je banyak, and lastly, sy fikir..why should i pray for istikarah, klau niat sy bukan nya serius untuk berumah tangga lagi..betul x admin? mgkin sbb tu Allah xpernah nak menunjukkan petanda dlm solat istikarah, i guess..tp yg bagus solat istikarah menyucikan diri dari perbuatan dosa..apa komen admin?? betul ke solat istikarah jawapan dari Allah s.w.t? tak semua kan admin? 
 
and utk kwn2 yg bnyk mslh dlm bcinta...ingat satu sahaja...INGAT ALLAH SWT LEBIH BAIK DARI MENGINGATI KAWAN LELAKI/PEREMPUAN...RENUNGKANLAH..

azninajla@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-04-04 14:09:30
sy nak tahu ape kesan-kesan atau tanda2 slps solat istikharah itu ... 
apa syarat2 atau ada yg perlu dijaga utk melakukan solat istikharah?

azninajla@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-04-04 14:11:54
adab2 yg perlu dijaga utk melakukan istikharah

lina1210@mig33.com
ditulis oleh pada 2008-04-10 09:54:48
Salam... Apakah pertanda itu hadir lewat mimpi?! saat ini saya sedang bingung karena banyak sekali teman lelaki saya yang ingin menjadi pacar saya. menurut hasil pemikiran rasio aku telah memilih seseorang yang insyaAllah baik budi dan akhlaknya hanya saja untuk lebih meyakinkan hati dan meminta petunjuk NYA apakah pilihan hatiku adalah pilihan terbaik yang telah diberikanNYA?! maka dari itu aku lakukan shalat istiharah tadi malam meski pun agak sedikit malas waktu membuka kelopak mata saat terbangun pada jam 23.00 WIB dan akhirnya dilaksanakan juga pada jam 01.00 WIB hanya saja selepas aku melakan salat istiharah dan meminta petunujukNYA aku diberi mimpi mengenakan pakaian muslim lengkap dan bagus (Saat ini aku belum mengenakan jilbab) dan aku mimpi bertemu dengan Mantan Pacar aku yang pertama. Adakah dia yang diberikan olehNYA?! tapi kami sudah tidak pernah bertemu lagi sejak 7 thn yg lalu saat kamu putuskan untuk tidak melanjutkan hubungan kami. dan untuk memantapkan hati nanti malam aku akan melakukan salat istiharah lagi. semoga Allah memberikan petunjukNYA yang terbaik untukku didunia dan akhirat :)

fieza216@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-04-29 16:52:20
Assalamualaikum... 
Saya ada beberapa soalan untuk dibentangkan.Ada juga yang berkaitan dengan masalah rumahtangga.Pertama,apakah nasihat yang paling baik untuk menyuruh seseorang itu mendirikan semnahyang?Kedua,saya tahu jika lelaki islam meninggalkan solat jumaat sebanyak tiga kali jumaat,maka Allah akan tutup pintu hatinya.Bolehkah saya ingin tahu apa tanda-tanda pintu hati telah ditutup?Adakah salah satunya,orang itu bersifat keras hati.Ketiga,apa yang akan terjadi jika didalam alam rumahtangga,tiada lagi kemesraan,tiada ruang untuk perbincangan,tiada persefahaman & tiada lagi suasana gembira.Apakah salah saya yang selalu mengalah?Suami saya anak bongsu.Kata-kata nasihat,jarang dihiraukan.Apa yang patut saya buat?

noorakmar_nsal@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-04-30 12:20:06
Assalamualaikum...saya juga mengalami maslah yang sama seperti kalian...dua tahun saye mengenali hati budi seorang lelaki..lelaki ini telah banyak memberikan semangat kepada saya selepas saya dikecakan satu masa lalu...tapi saat dia ingin menjadikan hubungan ke alam perkahwinan ibunya tidak merestui kerana tidak mahu bermenantukan orang luar. saya faham saya apabila mencari pasangan yang jauh...jodoh dan pertemuan ditangan tuhan..walau kita sayang macamane pun dengan orang tu tp kita kena redha kalau dia bukan untuk kita...mungkin ade hikmah disebalik semua tu..bagi yang kecewa..ingat balik pada Allah swt..Dia yang berkuasa ke atas segalanya...mudah2an apa yang akan kita lakukan selepas akan diberkati...

sarah_honeyb@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-05-05 15:20:12
assalamualaikum..kdg2 klu nk difikirkan psl jodoh ni, kte pn xtau sb tuhan dh tentukn idup kte.knp ble org dh b'kwin msti akn ckp, "inilah jodoh saya or dh jodoh kami".tp ble dh b'cerai, "bkn jodoh kami or jodoh kami x pnjg"...ap mksud sbnr JODOH ni sbnrnya??dn ap yg dikaitkan dgn p'soaln sy td..sape2 yg leh beri pndpt sy ucapkn jutaan time ksih.. :)

osman_jailani2002@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-05-13 17:46:42
Pekahwinan merupakan institusi kekeluargaan, yg mana harus bagi semua insan melaluinya dgn dasar kesedaran.Keperluan memenohi tuntutan agama disamping meneruskan kesinambungan salasiah keturunan.Perkahwinan tidak samestinya kekal hingga keakhir hayatnya,apa yg mesti dititkberatkan ialah rasa tanggong jawab terhadap apa yg telah diamanahkan pd kita sebagai manusia(perlaksanaan) dlm mengembangkan institusi ini.Sebagai insan biasa, kita tidak lari dari tuntutan nafsu,dimana ia bukan sekadar dari sudut sex, malahan peerluan hidup yg lain2.Lakukan ia dengan secar rasional.

ROSES_CAPRIZ@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-05-25 12:13:30
salam... 
saya ada sedikit permasalahan..saya merupakan seorang gadis berusia 27 tahun.. belum berkahwin..bukan tidak ada yang berkenan tapi hati saya tidak ada aura dengan lelaki yang suka pada saya...jadi saya mengambil keputusan untuk tidak bercinta dan menanam azam untuk bercinta selepas kawin...masalahnya baru2 ini sdaya telah berkawan dengan seorang lelaki dan dengan kehendak ALLAH saya telah jatuh cinta pada dia..dia seorang yang sederhana tapi memenuhi ciri-ciri yang saya suka..misalnya mempunyai pegangan agama yang baik..tidak merokok..penyayang dan penyabar...masalahnya dia berumur amat muda dari saya iaitu perbezaan sebanyak 5 tahun...niat asal saya sekadar berkawan tapi tak sedar bila kami telah jatuh cinta...saya jadi runsing untuk teruskan perhubungan kerana selalu mendenngar tetang badan wanita yang lepas berkahwin dan melahirkan anak akan berubah bentuk dan menjadi lebih berusia dari suami walaupun berkahwin dengan yang sebaya...jadi saya berasa takut untuk menghadapi situasi tersebut...apa yang patut saya lakukan sedangkan saya sayang pada dia..tapi dalam masa yang sama malu pada pandangan orang lain..

wan_chewhere
ditulis oleh pada 2008-05-28 16:04:52
salam..apalah yang cik roses nak pk sgat benda ni.. sesungguhnya,solat,hidup dan mati kita adalah kerana allah..serahkan kepadanya..

wan_chewhere
ditulis oleh pada 2008-05-28 16:05:09
salam..apalah yang cik roses nak pk sgat benda ni.. sesungguhnya,solat,hidup dan mati kita adalah kerana allah..serahkan kepadanya..

norapieces@yahoo,com
ditulis oleh pada 2008-05-30 15:59:29
salam.....k.wan saya rasa tidak ada salahnya lau kita kwn dgn orag yg lbh muda salkan kita sama2 suka dan terima sadanya. jika kita ikhlas menyayangi & mengasihi insyalah hubungan itu akan berkekalan hinnga keakhir hayat. itu hanya perubahan fizikal. tetapi sekarang kita ada pelbagai ubat dipasaran untuk menjaga kesihatan smda sblum n slps bersalin

aida_zarina86@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-06-05 11:22:49
askum hai guy.....aku pun da mslh mcm korang.tp biar la mgkn salah aku pilih pasangan sampai mak aku x suka.........yg aku cb bkawan n bercinta ni la leh ckp kat aku "dia btahan dgn aku coz family dia sayang kat akt" bg korang la pe pandagan korang.aku mmg dah ilang terus rasa sayang kat dia...aku cb bkawan ramai selain dia...yg mamat lg sorg ni..aku mmg sayang dia n nk nikah dgn dia tp yg aku myampah 2 ada ke patut nk nikah ngan aku dia leh swh aku wat loan tok nikah...bla aku swh dia byk lak alasan dia kat aku..aku btl2 tension...skang nie dia jd sensitif..aku lak kuat panas baran yg dah lama aku kawal....tah la aku x tau mcm na skang..idup aku btl2 tetekan..........aku x da tmpat nk luah..aku ank tungal perempuan 2 laki..x kan aku nk syer ngan abg aku..mls aku nt lansung 2-2 laki tu dia x kasi aku berkawan.....emmmmmmmm tolong la aku kwn

aida_zarina86@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-06-05 11:22:56
askum hai guy.....aku pun da mslh mcm korang.tp biar la mgkn salah aku pilih pasangan sampai mak aku x suka.........yg aku cb bkawan n bercinta ni la leh ckp kat aku "dia btahan dgn aku coz family dia sayang kat akt" bg korang la pe pandagan korang.aku mmg dah ilang terus rasa sayang kat dia...aku cb bkawan ramai selain dia...yg mamat lg sorg ni..aku mmg sayang dia n nk nikah dgn dia tp yg aku myampah 2 ada ke patut nk nikah ngan aku dia leh swh aku wat loan tok nikah...bla aku swh dia byk lak alasan dia kat aku..aku btl2 tension...skang nie dia jd sensitif..aku lak kuat panas baran yg dah lama aku kawal....tah la aku x tau mcm na skang..idup aku btl2 tetekan..........aku x da tmpat nk luah..aku ank tungal perempuan 2 laki..x kan aku nk syer ngan abg aku..mls aku nt lansung 2-2 laki tu dia x kasi aku berkawan.....emmmmmmmm tolong la aku kwn

q_balqish
ditulis oleh pada 2008-06-13 11:48:57
askum guy....aku nk kongsi ckitla pandangan aku kat kowg...dalam soal nk cari bakal suami nilakan aku rasa lebih elok klu kowg cari owg yg lebih sygkan kowg drp kowg yg lebih sygkan dia.bila lelaki yg lebih sygkan kita,compom kowg akan lbh d manja dan d sygi selalu.1 lg jgn s'sekali kowg cb2 nk berhabiskan duit utk diowg,nanti bila dia dah naik lemak compom sampai sudahla dia x segan silu p'habiskan duit kowg 2...........

q_balqish
ditulis oleh pada 2008-06-13 11:49:19
askum guy....aku nk kongsi ckitla pandangan aku kat kowg...dalam soal nk cari bakal suami nilakan aku rasa lebih elok klu kowg cari owg yg lebih sygkan kowg drp kowg yg lebih sygkan dia.bila lelaki yg lebih sygkan kita,compom kowg akan lbh d manja dan d sygi selalu.1 lg jgn s'sekali kowg cb2 nk berhabiskan duit utk diowg,nanti bila dia dah naik lemak compom sampai sudahla dia x segan silu p'habiskan duit kowg 2...........

diana_gen2@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-06-21 15:04:33
aku suka gan 1mamat nie,tp dia dah nk kawin 14julai nie,aku sedih sangat skr nie,akua buat solat istqr, 
aku nampak dia,aku rindu dia,aku bahagia gan dia. 
aku ada jumpa ustaz,ustaz nie ckp aku x sesuai gn 
mamat nie.ustaz ne guna jin untk berubat,umur aku pn dah 27thn,aku risau mak aku asyik marah je,tnye bila aku nk kahwin,aku dah x tahu nk ckp mcm mane, 
aku rasa hidup aku kosong sangat sekarang nei,tlg lah aku,apa yg aku patut buat,air mata aku asyk kuar je.ustaz 2 ckp kt aku,aku ada badi,org nk aku tp aku xnk org 2,aku nk org,org xnk aku.aku xnk kawin gan laki org,duda xpe

anne1980@hotmail.com
ditulis oleh pada 2008-08-25 14:34:18
sy tertarik dgn dengan forum yg dipaparkan di sini…seperti semua..sy jg mempunyai masalah tersendiri…kdg kala sy sukar untuk mempercayai apa yg berlaku pd diri sy tetapi bla dip-k kn semua sy percaya ini adalah ujian yg Allah turunkan kpd sy… 
sy mengenali R melalui laman web mencari jodoh…pada mula sy masuk n regis kt web tu sekadar ingin mencari kwn (dlm erti kt yg lain, nk cr pasangan idup)…umur sy pun bkn muda lg w’pn blom smpi 30, tp bila family asik tanya bla nk kawin, sy pn pening jg la..sy x pernah ber couple..sekadar suka2 je…sy sebenarnya boleh di kt kn seorg yg setia…sy meminati seorang pemuda sejak thn 1999 yakni ketika minggu orientasi…bole di katakan sy mmg minat giler dgn dia…smpi kn org ‘bertanya’ ttg sy, sy menolak krn sy terlalu menyukainya…apabila dia tamat belajar, sy menyuarakan isi hati sy...pd mulanya ada respon tetapi selepas itu, senyap je..sehinggalah pada bulan lepas, sy mendapati bahawa dia telah pn berkahwin..yakni sebaik shj dia tamat belajar…yg peliknya, sy tidak berasa apa2…dlm ms yg sm sy masih lg ‘mencr’ seseorang dlm laman web tersebut… 
ditakdirkan Allah, seseorg (yg turut menyertai laman web tersebut) menghantar email kpd sy…ketika itu, entah mengapa sy rasakan bahawa sy telah menjumpai seseorang…sejak itu, sy sentiasa ingin mengambil tahu tentang dia, chatting dgn dia dan yg lebih pelik, sy btol2 da jd angau…sy sangkakan sy bertepuk sebelah tangan rupanya tidak…dia jg mempunyai perasaan yg sm…sy bertanyakan kpd nya adakah dia ikhlas utk memperisterikan sy? jika ye, dtg ke sini bw family dan jupa family sy…dia kt no prob…next month dia dtg…sy seolah2 tidak percaya dgn apa yg berlaku…ia berlaku terlalu pantas…sy akui sy tiada pengalaman dlm bercinta tetapi apa yg membuatkan sy jatuh cinta ialah kerana keinginan sy yg terlalu kuat untuk mendirikan rumah tangga…sebelum ini sy tidak pernah berasa sedemikian tetapi dgn R.. sy seolah2 yakin bhw sy telah bertemu dgn the right man…buat pengetahuan semua, R merupakan warga AS tetapi mempunyai syarikat di UK…dia mmg org islam..bkn convert…sy ikhlas mencintai dia bkn krn rupa atau wang ringgit…ini krn sy jg mempunyai kerjaya sy sendiri..walaupun bkn hebat mn pn, tp at least sy mampu pakai kereta selepas bekerja 4 bln.. 
masalah sy, bagaimana sy ingin berhadapan dgn family sy?sy anak tunggal..sy terp-k kn bagaimana mereka mahu melepaskan sy?sy melakukan solat istikharah…dan terus berdoa…sy tahu apa yg berlaku sekarang adalah ujian dan dugaan yg Allah berikan kpd sy…dan sebagai umat, sy menerimanya dgn terbuka…

farizul.izham@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-08-27 17:12:05
assalamualaikum....skrg ni mmg sy tgh hadapi masalah cm korang gak...sy trbace ruangan ni..jd sy ingat nk minta pdgan korang gak.sy dh kwn dgn gf sy ni dh 4 thn lbih..dlm 4 thn sy brkawn ni mmg dh byk kali kami brgaduh..prgduhan kami dh lame....xpnah nk setle..sy dh byk kali nk slesaikan mslh ni..tp xpnah2 nk setle..mgkn kami ni xde keserasian agaknya..sbb tu bnda kecik2pn kami nk gduh...mase mule aku knal die dlu sy btul2 sygkan die..tp slpas 1 thn diepn dh mule tunjuk prangai..ape je sy bt smue xkne..pastu nk mrh2kn sy plak..nasibla sy ni laki yg penyabar jg..sy pnah putus dlu ngan die..tp kami couple balik...skrg kami nk putus lg...sy masih sygkan hbgn kami ni..tp ati sy dh berbelah bahagi dh skrg ni..sbbnye sy cm dh tawar ati dh..dlm mase yg same skrg sy ade knal 1 ppuan..die mmg memahami sy..walaupun kami br knal tp sy dp rasakan die mmg memahami sy..sypn xtahu la cmner nk wat skrg ni..sy harap ade sape2 blh bg pndapat dkat sy...sy ingin nk bt jg solat istikharah ni..nk cari petunjuk..

azhar@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-08-28 11:40:28
Assalamulaikum semua,  
Nie i nak cerita my problem. i dah lama xda gf but baru2 nie masuk club cari kawan dptler  
awan dgn 3 awekz nie so skg x tahu nak pilih yg mana satu. i jenis x suka main2 coz ingat kalau dpt yg ok terus nak kawin. nak jadikan cite yg satu nie ok keja pun bagus but muka tak berapa ok n yg nie ler yg kerap contact i.  
so at this moment i conpius apa yg nak buat.i pun ada buat sembahyang tu sama dgn yg lain2 xda mimpi2 pun tu yg jadi lagi bingung.  
so my question utk kekawan lelaki ok ke kalau  
dpt gf yg x lawa nie. coz 4 me kekadang tu rasa ok kekadang rasa x ok.  
 
need help  
wasalam

pja83@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-08-28 11:44:05
Assalamualaikum.....  
 
saya nak minta pandangan dari semua..  
saya dah bertunang, usia pertunangan dah setahun. masalah saya sekarang ni, dia tak ada pun simpan duit untuk hantaran kami..  
dia hanya mengharap bantuan dari kakaknya. apabila ibunya bertanya berapa jumlah simpanan nya, dia akan membohongi ibunya dengan mengatakan saya yang menyimpan duit simpanannya. sekarang saya sudah mula bosan.satu lagi dia tak pernah membimbing saya kearah keagamaan. Dia tidak pernah ambil tahu sama ada saya solat atau tidak...  
 
baru-baru ini saya telah berkenalan dengan seorang lelaki yang saya namakan sebagai A. A berbeza dengan tunang saya . A selalu mengingatkan saya tentang solat. dalam tempoh berkenalan dengan A , saya telah jatuh cinta dengan A. ternyata saya tidak bertepuk sebelah tangan . A juga menyintai saya. dalam diam saya bercinta dengan A tanpa pengetahuan tunang saya..  
dan cinta saya kepada tunang saya juga semakin pudar. sekarang ni saya tak tahu nak buat keputusan. pernah tunang saya mengugut, katanya dia takkan lepaskan saya jika dia tahu saya ada lelaki lain. A pula tidak tahu saya ni tunangan orang...

baby.catter@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-08-30 20:15:29
assalaualaikum everyone :) 
hurm.saye cume nak meluahkan masalah saye and saye harap ade la yang sudi bagi pendapat or nasihat. 
saye and exboyfriend saye couple slame setahun lebih.then kitorang breakup.saye dan dye breakup sebab saye tak tahan dengan perangai dye yang panas baran.saye ckp sikit,dye melenting.malah dye pernah tinggikan suare depan kawan dye.tapi lps breakup,dye buat baik dengan saye.saye jadi sedih sebab knape mase couple taknak buat baik lps break baru nak buat baik.mase mule2 kami couple,dye pernah mention name exgf dye depan saye byk kali. 
exboy saye ni berasal dari keluarga yang warak.sebab tu saye suke dye.tp lame kelamaan saye jadi tawar hati dengan dye but at the same time,saye syg dye.jadi,patut tak saye solat istikharah?saye tak sanggup nak hidup camnie :( sebenarnye byk lagi dye buat pada saye.sebelum saye couple,mcm2 dye kutuk saye.lps dye breakup dengan gf dye,baru la dye cari saye.couple setahun,mcm2 yang berlaku.skrg saye taktau nak wat ape.

www.gov.kkr.com
ditulis oleh pada 2008-09-06 13:31:48
yaallah...kenapela ko x trs trg yg ko tu tunang org so yg mamat nie,haarapan die kat ko je...bagi yop la yg terbaik trstrng je yg awak tu tunang org kan bgs mcm tu...yg tunang awak nie pun 1 kenape la nak tipu mak die,ckp je la yg die xcukup duit lg sekurangnya mak blh tlng...  
lelaki nie nak th die jujur ke x tgk kepala angin die,kite nak cr pasang hidup kene btl2...

gundala_mie@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-09-14 02:18:34
hahaha....pe2 pn assalamualikum untk sume adk kakak!!! maafla...kalu men tnye2 ni kdg2 lain org lain ragam kn?? mcam ni jela... 
pd yg dh brtunang 2 trusknla....support 2nang baik2 jgn bruk sgka!! tp awasssss...bkan support ngan body wlaupn dh knal 300thun k?? pd yg jndaa plak jgnla trlalu cpat pprcyakn laki2 wlaupn aku sndiri laki2...becoze u pnah rasa nkmat brkhwin n impossible you xnk sume 2 lg!!!  
K SUME, SOLAT ISTIKHARAH ELOK DLAKUKAN UNTK MNDAPAT SESUATU PTNJUK TP JGN SLH FHAM!!!! UNTK MNDAPAT PTNJUK BKAN JODOH K??? INSYAALLAH SUME YG TRSIRAT DPT TRSURAT BLA SOLAT ISTIKHARAH...TP JGN LUPA JGAK NGAN QADA" N QADAR" ALLAH.......JGN PLAK SLEPAS SOLAT DPT MMPI NGAN SAPE2 TP SLEPAS 2 BLA PTUS NGAN YG DI IMPIKAN 2 MCM2 PLAK YG KUAR DRI MLUT MSG2...PD YG NK KWAN ATAU MTAK PNDPAT EMEL JE K??? INSYAALLAH....LG 1, MSALAH ATAS DNIA NI HNYA SMNTARA HDUP JE TP JGN SMPAI MSALAH DNIA MMBUATKN KWAN2 SUME MNDAPAT SKSA YG AMAT PDIH DAN SENGSARA DI ALAM YG MENANTI!!! SEMEKOM.... :grin

gundala_mie@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-09-14 02:46:43
:grin HI...ITS ME AGAIN....!!!1ST ASSALAMUALAIKUM SUME KWAN2,ADK KAKAK, ABG2 BPAK2MAK2 ATUK2 SUME!!!NENEK2 SKALI R.... 
NAPE NI?? SUME SEDEY2 JE.... 
OK, SAPE YG DPT JWB SOALAN SAYA??? 
MCAM NI.... 
ADA SORG HAMBA ALLA YG NK KHWIN...DIA ADA PLIHAN SNDRI TP TRPKSA TRIMA PLIHAN PARENT BCOZE XNAK JD TANGGANG!! BILA DH 5THUN KHWIN DORG CERAI SBB X SEFAHAMAN!!!! MASALAHNYE SKARANG KWN SAYA 2 PMPUAN TP TANGGANG KALU TNGOK2 DLAM CITER SLALUNYA LLAKI KN?? HAHAHAHA....SOALANNYA::::: 
SAPE KWAN SAYA NI??? PE HBUNGANNYA NGAN TANGGANG?? SAPE NAMA SPUPU TANGGANG?? KAPAL TANGGANG PKAI LYAR KE ATAU GNA ENJIN??? KALAU GNA ENJIN BRAPA HPOWER???HAHAHAHA.....!!!! 
MAAFFLA KWAN2... SBENARNYA BNYK SOALAN YG X DPT DJWAB ATS BUMI ALLAH NI!! 
SELAGI BRNAFAS SUME MKHLUK DIUJI!!! 
CUMA YG X SIUMAN JE TRKECUALI!!! 
SAPE DPT JWAB 1+2 BERAPA??? CMPUR PLAK AIS SIRAP YG TUMPAH JD PE????? HAHAHAHA.... 
TAU PN PENING!!! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GINI JELA KWN2... 
SUME ORG X PERFECT K??  
 
 
 
 
 
 
 
 
SBB TULA KALAU NK PTNJUK WATLA SOLAT ISTIKHARAH.... 
X RUGI PE2 PN!! TP KALAU BLEH SIFAT2 YG X ELOK TU BUANGLA JAUH2....X KIRALA SAPA KWAN2!!! ANAK MNTERI KE, ANAK MNTERI FASOLA KE...  
KITA SAMA TARAF DCC ALLAH!!! CUMAA ATAS PRBUATAN DDUNIAA NI YG MMBEZAKAN KITA DBUMI DAN JUGA YG MNNTUKAN KDUDUKN DI ALAM AKAN DTG KITA!! PILIH SEBAIKNYA K?? WARGGGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!! AKULA GUNDALAAAAA!!!! MAKANG BUDOKKKKKKKKKKKKKKKKKK

gundala_mie@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-14 03:02:28
:cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry  
 
semekom!!!! 
 
 
:cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry  
 
 
 
swan9121 
swan9121 
swan9121 
ana, maafla....mie tau ksah sdh ana mie tau sjarah ana tp ubahla pe2 yg x elok 2 na!!! hot tmper ke atau prangai2 yg x elok 2 bwangla jauh2!!!!!!!! mie x kisah kne tduh pn tp mmg mie x buat!! 
kalau ttap x pcaya ana tnyala zali sndiri k??? 
tanya dia sape yg anto sms kt diie...ana atau mie!! sms yg ana tduh mie anto 2!!! bkan mie ok??? tp smpai ati sorg yg mie aggp mcm dri sdiri snggup tduh2 tnpa bkti...mmg sms 2 zali tau tp tnya dia sape yg hntar sbnarnya!!! lg 1 buangla prangai yg x elok2 2 na....maafla!!! 
 
 
 
 
 
hahahaha....amcam sume, saje je wat2 blakon!!! maafla angsa9121.... 
 
 
 
 
TP KALAU NK TAU TNYA ZALI OK??? :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :cry :zzz :zzz :zzz :zzz :zzz

gundala_mie@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-09-14 03:16:06
:grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin  
 
 
 
 
SELAMAT BBRPUASA KEPADA SUME UMAT2 ISLAM DSLURUH DUNIA!!!!! DAN JUGA SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI!!!! 
 
 
 
 
KEPADA YG NON MUSLIM.... HAPPY DEEPAVALI, HAPPY NEW YEAR AND MERRY CRISTMASS!!! 
 
 
 
 
PD YG X HEPPY PLAK... COME ONNNNNN, JGN JDIKAN MSALAH 1 BEBAN OK???? JDIKAN MSALAH 2 MCM KWAN YG STIA!!! SNTIASA TRSENYUM BLA ADA MSALAH TAU??? HUHUHUHUHUH.... 
 
 
 
:p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :p :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin :grin

ifa_maroo@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-14 21:40:47
salam..harap seseorg dpt bg feedback utk mslh sy nie.. 
sy ade bf..dkt dgn umh je..kluarga kdua blh pihak pun dh restu..insyaAllah akn mengikat tali pertunangan bln 11 ni..xde sbrg mslh antara kami..cume sy kdg2 sy xyakin dgn pilhan sy nie..die seorg yg sgt baik..sntiasa sbr gn karenah sy,dn kelihatan sgt menyayangi sy..sy pun xtau knp kdg2 sy xyakin dgn prasaan sy kt die..sy dh pnh buat istikharah..tp seakan tidak m'dpt keyakinan spt yg diharapkan..insyaAllah,niat dihati nk buat lg sempena bln baik ni..mudah2an dpt jwpn..yela..sbb dh xlama lg bln 11..tp sy takut jgk nk dpt jwpn..sbb spt yg sy mklumkan sblm ni,die dkt je dgn umah..andaikata die bkn jodoh sy..sy xtau mcmana nk b'hdpn dgn die dn family die..ape2 pun hrp istikharah sy kali ni b'hasil..dn sape2 yg dpt m'analisis kisah sy ni,hrp dpt bg feedback ek..syukran :)

akmal_azri@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-15 03:33:32
Assalamualikum.. 
di sini sy nk dapatkan komen dari saudara dan saudari. saya hadapi satu masalah yg sgt complicated. saya ada seorang kekasih hati. kami dah bersama dekat 6 tahun. sejak dari sekolah hingga saya sudah bekerja. kekasih saya ni baru masuk kerja dalam 3 bulan. kebetulan organisasi kerja kekasih saya ni di bawah PAS. So bos kekasih saya ni seorang ustaz yg duda dan ada anak seorang. yg menjadi masalah, sejak kekasih saya bekerja dia selalu bersama ustaz itu berdua dgn alasan kerja. berbuka puasa berdua, hari ahad kat ofis berdua. saya pun bingung. tapi yg lebih mengecewakan ramadhan kali ini ustaz itu nyatakan hasrat untuk mencari calon isteri. selalu la ustaz tu kata kpd kekasih sy nak jadikan dia sbgi isteri. ustz tu pun byk nyatakan yg dia dpt petunjuk dari ALLAH s.w.t. lalu ustaz tu pun buat istikharah. dia nyatakan yg bulat hatinya perempuan itu kekasih sy. kekasih sy jg buat istikharah bulat jg ustaz tu. tapi yg herannya cepat sgt ustz tumasuk meminag kekasih sy. bila sy ? kenapa tergesa dia jwb petunjuk dari ALLAH. sy ada call ustaz tu nak dapatkan kepastian.. tetapi ustz itu x dpt nyatakan jawapan dari persoalan saya dan menyatakan yg sy ni sama seperti seekor anjing. saya ni seorang hamba ALLAH dan masih islam da x perlu disamakam dgn seekor binatang dari neraka itu. ustaz ni hanyalah pada panggilan di tempat kerja dia sahaja. dia tidak ada apa2 kelulusan utk menjadi ustz.saya sgt kecewa dgn manusia seperti itu. dia memaksa kekasih sy utk berkahwin dgn dia ats alsan petunjuk ALLAH dan jika ditolak petunjuk itu kekasih saya tidakk akan bahagia selamanya. kekasih sy dlm kebingungan antara ustaz itu. sy perlukan pandangan dan nasihat dari saudara2 sekelian. terima kasih

ustaz08@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-09-25 22:08:34
Meletakkan pertimbangan akal mendahului jawapan dari Allah adalah bersalahan dengan tata agama Islam yang sebenar. Perkara yang melibatkan masa depan dan penentuan nasab adalah memerlukan jawapan dari Allah. Bukan cukup dengan sekali kita beristikharah tetapi memerlukan ianya dibuat berulangan dan istiqomah. Manusia yang solat dalam keadaan suci, tidur dalam keadaan berwudhuk dan ditemani doa-doa pendinding - peratus syaitan mendekatinya adalah sangat kurang. Jadi, jangan terlalu yakin dengan berpendapat sendiri dan penilaian sendiri adalah yang terbaik.  
 
Istikharah bukanlah sesuatu yang wajib tetapi patut diberi perhatian kerana kita manusia bergantung hidup pada Allah. Bukan pada kepandaian akal manusia menilai. 
 
Wallahua'lam.

brokenheart@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-10-07 15:58:30
sassalamualaikum...saya rungsing memikirkan keadaan diri saya sekarang..saya jenis seorang yg susah lupakan xbf sy.prob sy skg,sy hati sy x tenang n sy rs amat kehilangan.sy dh break off hamir 1thn n die.tp sy msih lg can't 4get him..setiap hari saya bdoa spy ilangkan rasa ksih sayang pd die.tp sy xdpt tipu dri sndri yg jauh sudut hati sy berharap die kmbli pd sy sbb sy msih rs yg die pn sebenany sayangkn sy lagi.tp sy selalu nafikan perasan tu spy sy dpt mlupakn die.hati sy higga sekarang msih lagi x tenang coz sy xth smaada sy ptt lupankn die@tak.benda ni menyebabkn sy x dpt lalui kehidupan dgn tenang.sy penah menyimpan hajat utk solat istikharah tp sy risau xde petunjuk yang diberikan.so,ptt ke sy solat istikharah utk mdpt petunjuk agar kehidupan yg sy lalui tenang tnpa cinta die

cygmela@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-08 12:19:44
sy bru nk wat solat ni.. bukan ada 2 pilihan.skrg ni sy ada sorg kekasih. tp sy xtau dye syg sy ke x... tp sy sgt2 menyayanginya. keluarga sy dn dye juga merestui hbgan kami...sy xtau pe lg yg sy perlu buat. sy tkut khlagannya. smpai sy sggup biarkan dye pasang lg 1 utk wat dye hppy. mgkin dye da bosan ngn sy... dye kte dye syg sy..tp sy xde kekuatan utk tgglkan dye. apatah lg utk ditinggalkan. ari2 sy menangis. sy takut... tp dgn nshat kwn sy akan cuba smbhyg istikharah ni. moga2 ALLAH bg petunjuk pada sy dan bg kekuatan untuk sy hdapi semua dugaan ini. 
kwn2 ckp sy gle dgn tndakan sy membiarkan sy dimadukan. bf sy kte, juz utk sronok2 dn dye xkn kwin ngn gurl 2. tp... gurl 2 lak yg over, dye tau bf sy da ada awek,tp dye still nk kt bf sy... sy hmpir hlg akal. jauh disudut hati sy,sya masih mengharapkan dye kembali pada sy dan akan terus menyayangi sy..da 3 tahun kami berkawan...xkan dye lgsung xde prsaan kasih pada sy yg sggup berkorban apa saje untuk dye...bla fkir2 mmg sdih sgt.tp... sy cbe mohon kekuatan dr ALLAH....ya ALLAH ya tuhanku..hanya padaMU aku memohon pertolongan utk menempuh dugaan hdup yg aku sndri tiada kekuatan utk menghadapinya...pada sape2 yg ada komen utk kes sy.leh ar email.sy alu2kan

smile_apex@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-08 13:40:31
assalamualaikum.. 
aku nk wt solat istikharah utk bg ptunjuk kt dri aku. 
aku ada bf 
da 3thun hbgn ktorg 
tp ktorg slalu gaduh 
kdg2 smpai nk pts 
tp aku syg sgt kt dia.. 
xsggup aku khlgn dia 
cm lagu 6ixth sense 
tanpa... cntamu aku resah 
tanpa... kasihmu aku hampa 
tanpa... dirimu aku mati 
serius ni 
aku pon xtau nape aku syg sgt kt dye 
fmly sumer da on 
but ktorg sumtimes 
ragu2 ngn dri sndri 
tol ke dia jdoh aku?? 
smlm aku wt kptsan gle 
bla aku fkir 
aku tkut khlagn dia 
aku xde kekuatan nk tggal dia  
but aku lg xde kekuatan nk hadapi 
lau dia tggalkan aku 
aku bncg ngn ayah aku... 
ktorg akan nikah! 
seriously 
ayah aku jd wali 
but 
aku xnk adik brdik n fmly lain tau 
aku nk ada ikatan yg sah 
hope 
hbgan ktorag bertambah baik 
ari2 aku dokan utk hbgn kami 
aku syg dia lbh dri nyawa aku sndri 
demi ALLAH! 
ayah aku stuju 
utk walikan aku 
and bf aku... 
dia akan bncg dgn fmly dia lak 
psl ktne kami akan nikah.. 
aku xfkir lg 
yg aku tau 
aku akan ada ikatan yg sah! 
xde sape leh hlg hbgan kami nt. 
but... 
aku buntu 
tol ke kptsan aku ni??? 
please 
help me....

pgurl_aries@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-10-09 10:56:26
:cry :cry :cry  
aku pun penah alami situasi mcm ni. aku pernah bertunang, lagi beberapa bulan nak kawin, keluarga aku minta pertunangan aku diputuskan. antaranya dia asyik mengongkong dan selalu buat aku rasa sedih. semuanya dia kawal termasuk pergaulan rakan sekerja. so keluarga kata biar sekarang putus hubungan, nanti da kawin mungkin hidup aku lagi merana. aku sedih sebab hubungan aku dengannya da 5 tahun. memang terlalu banyak kenangan. tapi aku pasrah. lagi satu keluarga si dia pun tak pernah nak rapat dengan aku. maklumlah dia datang dari keluarga yang alim2. mungkin ada hikmah akan putusnya pertunangan aku dengannya. malu mesti la ada. sebab semua orang da tahu. tapi nak wat macam mana. hanya allah je yang tahu akan perasaan ini.  
 
sekarang aku da ada pengganti yang baru, tapi aku terasa fobia untuk bertunang lagi. alhamdulillah dia dan keluarga amat menyayangi aku. aku berterima kasih pada NYA kerana menemukan aku dengan pasangan yang pahami kehendak aku. Tapi persoalannya adakah dia jodoh yang diciptakan untuk aku.  
 
Ya ALLAH, berikanlah aku pertunjuk bahawa dialah jodohku yang kau ciptakan hanya untuk aku. 
 
AMINNNNNNNNNNNNNNNNNNNN :roll :roll

fk_yanie@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-11 13:08:28
samekom :)  
 
:grin ;) 8) :p :roll :eek :upset :zzz :sigh :? :cry :( :x :)

me_2687@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-17 12:13:22
a'kum.. 
sedey lak aku bace kisah2 dlm ruangan ni. 
aku saje nk carik solat istikharah utk aku nk wt kputusan brenti kje ke x.. 
byk tol kaum sejenis aku kna tpu ngn kaum adam kan. 
memang xsumer kaum adam ni jahat. tapi nak cari yang betul2 baik 2 agak susah gak ar. contoh cam aku pon penah frust gak. aku kwn ngan laki yg da ada awek.. tapi aku xtau aku ni 2nd dan ada madu. haha. nasib baru sebulan 2 je kawan. sian kat gurl yg kna tipu 2. nangis2 dye kol aku. nasib aku xkena maki kan.. aku faham camner perasaan kena tipu. lagi2 org yang kite pecaya & sayang sgt2. sdey gile aku ngn pompuan 2. yg laki 2 kate dye syg dua2.. leh caya ke?? takut ada niat lain jer.. 
tp.. atas sifat perikemanusiaan aku dan kesiankan kaum2 aku ni, aku tarik diri. even laki 2 merayu2 cakap syg kat aku.. frust gak sebab aku pun da stat syg dye.. tapi aku takut. skali aku sakitkan ati gurl lain.. nanti Allah akan balas balik, bagi kite rse camne pompuan 2 rase.. 
xnak ar. baik blah time awal2. 
ermm... aku nak nasihatkan pompuan2 kt luar 2. laki kan ramai, jgn ar cube2 untuk terlibat dlm cnta 3segi. lau kite yg 2nd memang ar best, tp byangkan kiter yg 1st! pnat2 syg laki 2 bgai nak giler, skati je laki 2 carik lain. sakit dowh! 
tp lau korg tingin nk khianat kaum sjenis. truskan ar... 
huhu 
w'salam...

azikinsalleh@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-21 16:33:05
salam semua.. 
aku pon tetibe je nk cari cmane nk wat solat istikharah ni, bkn pe aku mmg tgh dalam keadaan yg sgt konpius.  
:) :) :)  
arap2 segala keputusan yg aku amek tepat.. diredhai TUHAN.. aminnn

abepanas@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-25 04:11:48
Salam semua.. 
aku sesaja cari artikel berkenaan solat nih.. sebenarnya aku dah banyak kali lakukan solat itikharah tapi atas urusan berbeza2.. setiap urusan yang aku uat aku buat solat.. tetapi kadangkala aku rasa ilmu dan keyakinan aku kurang untuk mendapat petunjuk. mungkin banyak dosa-dosa silam tak tertanggung dan tak terampun menyebabkan aku tak dapat pentunjuk.. dan alhamdulilah ada juga petunjuk yg aku dapat tetapi nak buat keputusan memang menyeksakan..!! 
 
sedih gak yer korang nyer cerita.. majoriti sembahayang istikharah sebab nak kawin dan dapat petunjuk tentang bf.. gf.. tunang.. 
 
aku bukan baik sangat tetapi cuma nak nasihat kan.. korang ada 365 hari setahun.. cuba ko sembahyang itikharah tu sebanyak tu.. Boleh?? ko boleh luangkan masa dengan BF.. GF.. Tunang.. berjam-jam sehari.. sembahayang ni cuma 5 minit je.. paling lama pun 10 minit.. susah ke nak buat?? nak mintak tolong dengan Allah beri petunjuk sepantas kilat..secepat yang boleh.. mana mungkin.!!! Kene laa buat banyak kali.. baru Allah makbulkan.. Tapi sebelum korang buat solat nih dah ker korang Solat Taubat?? Minta lah dari Allah di ampunkan dosa ditenagkan hati.. baru buat solat nih.. Soalat Hajat macam mana dah buat juga ker?? 
 
sebenarnya petanda tu datang bukan dari mimpi jer tetapi dari kejadian dan peristiwa harian yang kita lalui.. cuma kita kene buat analisa tentang kejadian yang kita lalui yang mungkin kita perasan ada kaitan dengan permintaan kita setelah solat itikharah.. 
 
** bila tuhan dah bagi petunjuk jangan pula buat2 tak paham kerana dah syok.. Memang susah nak buat keputusan.. Tapi percayalah Allah maha megetahui apa yang baik dan buruk untuk masa depan kita.. :)
hanie
hafinie_87@yahoo.com.my
ditulis oleh hanie pada 2008-11-17 13:51:49
assalamualaikum....aku da masalah yang aku sndri x tau bila kan habis..aku dah 3 tahun kapel ngan bf aku..tapi hbgn kami di halang oleh kakak-kakak aku. :sigh aku x tau nak buat macam mana lg..diorng x prnh nak pham aku..diorng x da plhn ln cuma diorng x blh trima bf aku tnpa alasan..yang aku tau kakak aku nak aku kahwin dgn lelaki yang pandai,ada harta dan boleh di bangga kan..aku buntu smpai bila aku nak hdp macm ni...bf aku dah pts asa nak settle bnda ni..aku separuh gla pk semua ni..kdg2 aku rasa mcm nak mati...knpa aku kna hdapi semua ni..salah ka kau brcnta..tolong la aku...aku x tau nak mgadu kat sapa..
Fasha......
enn_radden@yahoo.com
ditulis oleh Fasha...... pada 2008-11-20 12:45:43
:grin cool.....
mygurlz
mm@yahoo.com
ditulis oleh mygurlz pada 2008-12-01 17:50:27
Assalamualaikum.... 
terlalu sukar untuk membuat pilihan da membezakan antara 2 perkara... mana yang baik dan sebaliknya...saya juga mempunyai masalah yang amt rumit... saya sudah bertunang selama 3 tahun,cukup lama rasanya..mengenalinya lebih kurang 6 tahun hingga skrg...saya akan melangsungkan perkahwinan pada tahun hadapan,tapi saya masih ragu2 lagi dengan keputusan yang dibuat...sebelum ni saya tak pernah berperasaan begini...semakin dekat nak kawin saya jadi semakin takut,adakah keputusan yang saya buat ni betul atau tidak...suatu hari saya ada terjumpa dengan seorang lelaki...dia menyukai sy dan dalam masa yang sama tuhan juga hadirkan perasaan tersebut dalam diri saya... saya cuba menepis perasaan tersebut tapi saya tak mampu... 
 
elaki ni mmg tau yg sy dah bertunang tetapi dia tetap sukakan saya..kawan saya ada menyuruh saya membuat sembahyang istikharah.pada bulan ramadhan lalu, saya banyak membuat solat tersebut dan akhirnya 2 kali Allah hadirkan lelaki tersebut dalam mimpi saya bukannya tunang saya sekarang... itu yang membuatkan saya bingung dengan apa yang tuhan tunjukkan... tunang saya cukup baik orangnya,ambil berat dan cukup menyayangi saya, sanggup bersama saya tika susah dan senang..tapi bab solat dia selalu abaikan..sedangkan lelaki yang sukakn sy cukup menjaga solatnya tetapi sikapnya tak sebaik tunang saya... baru2 ni sy buat lagi solat istikharah dan tuhan hadirkan lagi skali lelaki tersebut dalam mimpi sy,skrg pun hati sy selalu teringatkan lelaki tu...seolah-olah hati sy menyatakan yg sememangnya jodh saya dengannya... yang membuatkan saya lagi keliru skrg, stlh apa yg tuhan tunjukkan,lelaki tersebut mula menjauhkan diri dari saya.sy tak pernah memberitahunya tentang petunjuk tersebut.. saya tak tahu kat mana silapnya...dia pernah berkata yg dia tak mahu mengganggu hbgn saya dan tunang saya... 
kami sama2 mendiamkan diri,tapi sy tak bleh menipu diri saya yg semamemangnya hati saya selalu memihak padanya bukan pada tunang saya... 
 
saya buntu skrg, apa yg harus sy buat...sy tak sanggup nak hancurkan hati tunang saya yg amat menyayangi sy, tapi dalam masa yg sama saya inginkan jodoh yg terbaik utk sy yg dapat membimbing sy di dunia dan juga akhirat...macammana dengan petunjuk yg Alah berikan untuk sy... haruskah sy abaikan...sy cukup keliru untuk buat keputusan ni...bantulah aku ya Allah...saper2 yg boleh bg pendpt...silakan... 
:cry
wani
-
ditulis oleh wani pada 2008-12-04 14:23:02
we,lawa..la..penu ni bl i tnye je u ckp tk thu,plase lah kapel ngan i blk.........
kasih_ixora
fyra_darlink@yahoo.com
ditulis oleh kasih_ixora pada 2008-12-10 16:26:32
selama nie i confius sangat.. 
tp sekarang dah terungkap semua nya.. 
akan dijadikan panduan dimasa hadapan.. 
:?  
:grin  
:)
raisudin
rais86@gmail.com
ditulis oleh raisudin pada 2008-12-14 21:33:07
alhamdulillah....mudah2an apa yg kita kerjakan mendapat rahmat dan keredhaan daripadanya.... amin ya rabbal alamin....
nurshya
shya_aisa@yahoo.com
ditulis oleh nurshya pada 2008-12-24 11:42:49
mmg rumit kan masalah tak direstui ni..dulu saya pun alami prkara yang sama gak...3 thun bercinta,dia muda dr sy 2 thun,tp sy tau dia sngat syngkan sy.tp masalahnye ibu sy tak merestui hubungan kami.alasan nye dia masih belajar,tp bagi sy walau dia dimenara gading pun dia tak pernah melupakn sy..sbb tu bila ibu marahkan sy rapat dengan dia sy rasa mcm ibu tak nak paham saya...tp tanpa sengaja saya berkawan dengan orang lain..seminggu berkenalan dia ada lahirkan hasrat untuk mengambil sebagai isteri..walaupun terkejut sy redha kerna seluruh ahli keluarga saya sangat menyayangi nye...pd tarikh 28hb Jun 2008,selepas sebulan sy mengenali dia,sy bergelar tunangan org..tak lama lagi insyallah kami akan disatukan..memang benar kata org ibu bapa lebih mengetahui dengan siapa sepatutnya kita bersama..allhdullilah saya kini bahagia.semakin hari mengenali tunang saya semakin sy menyayangi dia..cuma nasihat saya jika terjadi hal tak direstui keluarga macam saya ni kt mohon pertunjuk dari yang maha esa..
mat
egypt_marley@yahoo.com
ditulis oleh mat pada 2008-12-26 02:35:08
emm..dah 3 tahun kami kenal..tiba2 kena reject sbb ada mamat kaya potong line..sejak dpt tau terus tk contact sbb sedih beb..dia pun tk contect gak..membisu lebih kurang setahun gak..emm tiba2 semalam dia sms tanya kabar,hati ni rasa seronok sgt.tp dia tk kata apa pun,cuma tanya kabar je..nk wat serangan gerila gi melutut bagi bg bunga n said "will u marry me?" rs cam tk ptt lak..solat istikharah penah buat tapi tkde pe petunjuk pun..ya Allah..kuatkan semangat aku. :cry
Nurul
nurulzara80@yahoo.com
ditulis oleh Nurul pada 2009-01-01 15:58:03
Salam semua. Saya ada masalah yg ingin dikongsi. Sy harap sgt ada yg sudi membantu. Umur sy 25 dan bf sy seusia dgn sy. Kami bercadang utk berkahwin tetapi masalah kewangan menyebabkan kami sering bertelagah. Tapi, yg bagusnya kami sama2 mahukan sebuah majlis perkahwinan yg paling simple. Cuma, utk majlis simple pun kami tiada duit yg cukup. Kami sama2 baru bekerja dan gaji sy besar sikit dari dia. bf sy bekerja di sektor kerajaan. Baru2 ni bf sy ada suarakan hasrat utk buat personal loan supaya kami dpt kahwin. Tapi, sy tak setuju kerana bimbang perkahwinan yg dibuat menggunakan duit pinjaman tidak berkat. Patut tak sy fikir macam tu? Harap ada yg sudi bg pendapat kerana sy betul2 buntu. nurulzara80@yahoo.com
Farah
nurfarahsyahidah@yahoo.com.my
ditulis oleh Farah pada 2009-01-07 20:16:06
:( sy terlalu sedih disaat ini.sudah lama sy merahsiakn tentang apa yg terjadi keatas dr sy.sy sudah pun terlanjur dn skang mempunyai anak,tetapi hasil tanpa nikah.keluarga pihak lelaki shj yang menjaga sy dn mereka bertanggungjawab dlm hal ini.Bukan teman lelaki sy tidak mahu nikah dgn sy,tetapi keluarga sy tidak mahu merestui hubungan kami.Sampai skang sy dan dia tidak tahu bagaimana jln yang terbaik.Rahsia sy selama ini yg sy simpan akhirnya Ibu sy mengetahuinya.Anak itu skang ada dlm jagaan makck dn pakciknya.Keadaan sy lagi tertekan kerana Hubungan sy takkan direstu.Dn bagaimana kami nak nikah.Ayah sy juga tidak mahu jadikan wali..Jadi apakah jln yg terbaik untuk sy dn teman lelaki sy?yg lebih menyedihkan lg mengapa org luar sanggup terima semua ini berbanding keluarga aku sendiri.Andai siapa yg terbaca tangisan ini,tlg la aku... :(
Kak Bab
schascha_1430@yahoo.com
ditulis oleh Kak Bab pada 2009-01-12 16:15:04
Assalamualaikum kpd sume pembaca budiman.. 
 
Tragis jugak aku baca kisah korang sume. All in all boleh dikatakan sume konpius pasal psgn hidup la ni. Meh aku nak share ngan korang kisah aku pulak. Maybe agak cliche coz ramai yang bermasalah dalam kes-kes yang lebih kurang sama je bunyinya ni. ok, baca story aku pulak.. 
 
Jah ada best friend. Nama best friend Jah ialah Ahmad Afendi. Maknanya best friend Jah ni adalah kaum Adam. Pada masa yang sama Jah mempunyai kawan rapat bernama Odah. Menurut Jah, Ahmad Afendi telah mempunyai seorang teman wanita. Mereka telah lama bercinta. Mungkin teman wanita Ahmad Afendi sangat cantik. Jah sendiri kurang pasti sebab Jah sendiri tak pernah bertemu muka dengannya. Namun, teman wanita Ahmad Afendi mengetahui kewujudan Jah sebagai kawan baik teman lelakinya iaitu si Ahmad Afendi tadi. Hunbungan Jah dan Ahmad Afendi telah menimbulkan salah faham kepada semua pihak yang mana mereka menyangkakan bahawa Jah dan Ahmad Afendi adalah pasangan kekasih. Sebaliknya, mereka adalah kawan baik yang telah memeterai janji untuk menjadi sahabat di dunia dan akhirat. Antara mereka berdua memang tiada rahsia. Malah ketika Ahmad Afendi menghadapi masalah bersama teman wanitanya, maka Jah lah yang dicari untuk berkongsi kedukaan. Namun, adat berpasangan anak muda. Masalah datang tak kenal waktu namun tak pula senyap tanpa penyelesaian. Ahmad Afendi dan teman wanitanya bijak mengawal kekusutan.  
 
Namun, sesuatu yang tak diduga telah berlaku. Ahmad Afendi telah jatuh hati pada Odah. Kawan rapat Jah. Odah menceritakan perihal sebenar kepada Jah, mentelah pula si Ahmad Afendi yang sememangnya akrab dengan Jah. Jah mula memainkan peranan dengan menasihati kedua-duanya agar bijak merencana. Apa yang lebih memeranjatkan, Ahmad Afendi telah meluahkan isi hatinya kepada Odah.Katanya Odah punya ciri-ciri wanita yang diimpikan selama ini. Ahmad Afendi tidak bertepuk sebelah tangan kerana Odah juga rupa-rupanya menaruh hati padanya. Ah,sudah..tapi sebagai kawan Jah hanya mampu menasihati bahawa jodoh itu semua kerja tuhan. 
 
Ahmad Afendi memberitahu Jah bahawa dia keliru. Dia suka pada Odah tapi pada masa yang sama dia kesian pada teman wanitanya. Jah katakan pada Ahmad Afendi lakukan solat sunat istikharah, mohon petunjuk dari Allah Taala. Nasihat yang sama turut diberikan oleh Jah kepada Odah. Ahmad Afendi memberitahu Jah bahawa masih belum sampai keperluan baginya untuk solat istikharah kerana dia bukan keliru untuk memilih calon isteri. Hanya teman wanita yang masih belum tentu jodoh mereka. Tapi Odah bertindak pantas. Dia lakukan solat istikharah. Tapi Jah tak pasti apa petunjuk yang Odah dapat. Tapi, dari gaya ceria riang rebina, nampak gaya positif. Ntah la,Jah sendiri tak pasti. Kekeliruan itu berlalu macam tu je sebab Ahmad Afendi tidak mahu terlalu memikirkannya sangat. Tapi tidak bagi Odah. Odah mahu Ahmad Afendi membuat keputusan segera. Pilih antara dua. Jah turut simpati pada semua watak-watak yang terlibat. Sekali lagi, pada Jah lah Ahmad Afendi meluahkan rasa. 
 
Hari berganti hari, bulan berganti bulan. Ahmad Afendi masih dalam dilema. Namun, apa yang lebih merumitkan keadaan sesuatu yang di luar dugaan telah berlaku. Jah suka pada Ahmad Afendi. Layanan Ahmad Afendi rupa-rupanya telah mengetuk pintu hati Jah. Jah pulak yang jadi keliru. Jah ingin luahkan rasa yang bersarang di hatinya kepada Odah. Jah bimbang Odah tersalhtafsir di kemudian hari. Namun, Jah telah fikirkan baik buruknya sebelum meluahkan apa-apa. Mungkin masanya belum sampai. Jah mula berubah secara tidak sengaja. Namun seboleh-bolehnya Jah cuba kawal rasa cemburu yang mula bersarang. Hubungan Jah dan Ahmad Afendi masih seperti biasa, begitu juga dengan Odah. 
 
Sekali lagi, masalah telah timbul antara Ahmad Afendi dan teman wanitanya. Kali ini isu pertengkaran mereka melibatkan Jah. Jah dituduh orang ketiga dalam hubungan mereka. Jah diserang oleh teman wanita Ahmad Afendi. Jah masih tenang menghadapi serangan bertubi-tubi oleh teman wanita Ahmad Afendi. Bagi Jah, berani kerna benar. Memang benar Jah rapat dengan Ahmad Afendi tapi mereka tak pernah declare berpacaran. Jah mula kusut. lalu, situasi rumit itu dikhabarkan kepada Odah. Jah bimbang teman wanita Ahmad Afendi menyerangnya pula. Namun sesuatu yng lebih rumit terjadi. Odah pula yang menyerang Jah. Odah kata dia dah lama syak Jah suka pada Ahmad Afendi dan sengaja menyembunyikan dari pengetahuannya. Jah kaget dan minta Odah dengar penjelasannya dahulu. Namun, Odah menolak sebab pada Odah sekarang Jah adalah pembohong besar. Tapi Jah hairan juga tidakkah Odah rasa bersalah kerana dia juga perampas kekasih orang? Jah sedih yang teramat namun Jah terima tuduhan-tuduhan tersebut. Maka, hubungan Jah dan Oda kini berantakan. 
 
Hanya seorang yang tinggal untuk berada di sisi Jah ketika dirundung malang yang bertimpa-timpa. Ahmad Afendi. Jah ceritakan apa yang terjadi. Namun Ahmad Afendi hanya mampu memohon maaf. Jah makin buntu. Jah tak menafikan segala tuduhan yang dilemparkan kepadanya tapi tidak pula mengiakan apa-apa. Ya, Jah mengaku memang Jah terlalu rapat dengan Ahmad Afendi tapi Jah bukan teman istimewanya. Kalau benar pun Jah suka pada Ahmad Afendi itu semua ilusi sebab apa yang Jah rasa hanyalah "cinta dalam hati.." Adakah Jah yang berdosa?
sue
kcz_blink85@yahoo.com
ditulis oleh sue pada 2009-01-13 15:34:57
salam sume... 
saya ade cerita nk dikongsikan ni..sy ngn bf saya dah lame couple 4tahun cam tu..saya percaya sangat kat die pastu die plak control saya cam bini die..saya xkisah gak tapi setelah die bekerja..die sanggup ade gf lagi..sampai kantoi ngn saya..mase tu tuhan je tau betapa hancur berkecai hati saya..saya nekad xnak dah kat die sbb saya xsanggup nk maafkan die..ini bukan pertama kali berlaku..sblm ni saya boleh maafkan die tapi skrg saya xtau nape xboleh lansung nk maafkan die..die ade hubungan ngan pompuan lain pastu die salahkan saya plak..sedih sangat xtau nak cakap..selama ni saya btol2 jujur ngan hubungan kami tapi die xpernah hargai hubungan kami..sekarang die ajak saya kawin plak..saya xtau boleh ke x kawin ngn lelaki cam die..
raz
noraz_abdul@yahoo.com
ditulis oleh raz pada 2009-01-19 09:46:45
assalamualaikum semua... 
berat jugak masalah korang semua... 
pada pendapat saya masalah emosi ni mmg payah sgt nak ditangani... 
oleh itu jalan yg terbaik berserah pada Allah... 
redha itu penting... 
pertama sekali kita kena tenangkan diri...yela kalau x tenang macam mana nak selesaikan masalah...ketenangan boleh dicari dgn cara redha terhadap masalah yg sedang menimpa...insyaAllah Allah mesti bukakan jalan penyelesaian...bila dah redha fikirlah secara waras...jangan fikirkan kenapa masalah menimpa...tapi fikirlah bagaimana cara nak selesaikan masalah...sebabnya masalah tu mmg dah wujud & kita x boleh patah balik macam tekan butang "undo" di pc kita...masalah wujud bukan untuk dirintih sebaliknya untuk diselesaikan...fikirkan 2-3 jalan penyelesaian yg mungkin...berikan masa untuk diri sendiri perbetulkan keadaan & jangan hiraukan kata2 negatif org lain...mmg lumrah bila kita ada masalah org akan mengata...ada juga yg berikan sokongan tapi peratusannya sgt kurang...buat apa kita fikir kata2 org lain...bukan mereka yg bermasalah tapi kita yg menanggung masalah tersebut...jadi teruskan usaha...idea untuk menyelesaikan masalah ni kadang2 tidak tercapai dek akal fikiran kerana keterbatasan akal manusia...mmg kita diciptakan sedemikian...bukan awak, bukan saya, bukan dia...tapi kita semua mmg memiliki ilmu yg terbatas...oleh itu sepatutnya kita kembali semula kepada Pencipta...hanya Pencipta yang tahu jalan yg terbaik buat kita...kerana Dialah Pencipta...jangan berlengah lagi...lepas redha, tenangkan diri, sujudlah kepada Allah Taala...mohonlah petunjuk daripadaNya...hanya kepadaNya kita berserah...saya doakan masalah anda semua dan masalah sy sama2 dapat diselesaikan...Amin ya Rabbal Alamin  
:grin
faREiz
Farha_eiz@yahoo.com
ditulis oleh faREiz pada 2009-01-20 21:20:17
:grin
laila
laila_1103@yahoo.com
ditulis oleh laila pada 2009-01-23 16:43:10
:sigh skrg ni sy tgh sedey sb cinta sy di tolak. bkn xdpt time kenyataan tp sy rs sedey sgt2. sblm ni penh gak pts cinta tp yg ni lain skit smpai rs da xnk knl mana2 lelaki.
nurul@lawrence
nurul_ucin@hotmail.com
ditulis oleh nurul@lawrence pada 2009-03-17 15:45:03
salam.. sy nk luahkan perasaan skit bole, sy da hampir 4 tahun couple ngan bf sy tp x dpt restu family kerana beberapa sebab.. yang 1st kerana dia saudara baru n berasal dari sabah, mak sy kt nnti sy xblh balik sini coz kna ikut dia balik sane. then sy putus ngan dia slame sebulan sbb nk jg hati mak tp sy merana, sengsara sbb terlalu sygkn dia, pas tu kteorg couple balik secara senyap2 tp family dpt tau jugak, diorang ttp halang tp sy keraskan hati xnk ikut telunjuk family coz sy cukup2 merana n sengsara ms perpisahan kteorg selama sebulan tu.skrg ni timbul 1 mslh baru iaitu bf sy br bebas dari pusat serenti slps 14 bulan menjalani pemulihan. dia jd mcm tu sbb tertekan dgn hubungan kteorg, sy dpt terima dia sbb bg sy tu bkn kehendak dia tp org luar xbg peluang pd dia utk hidup. sy pernah mntk dia tgglkan sy tp dia xsggp. jd smpi skrg kteorg ttp dgn hubungan kteorg n hubungan sy ngan family bertmbh dingin. sy xtau pe lg nk diusahakn utk menamatkn hubungan kteorg sama ada kawin atau x sbb da buntu. skrg ni family bg alasan dia ex-addict n takut dia kembali menjadi addict lepas kawin. sy yg tau sape dia, dia berubah spenuhnya slps bebas tp nape family sy xblh bagi peluang lgsg pd kteorg utk hidup bersama.mak kt dia dh ade bnyk pengalaman berhadapan ngan addict jd dia tau tp bkn semua org same kn?? dia xlayak ke diberi peluang untuk hidup bahagia?? kte semua manusia kn, ade hak masing2 utk hidup tp nape hak dia dinafikan?? sape kte utk nafikan hak manusia lain??sy xfaham la, nape ade org yg menghukum seorg manusia yg jelas2 dia xde hak lgsg.. sy da buntu, kdg2 sy rase baik sy xjalinkan hubungan ngan sape2 tp sy perlukan belaian n kasih syg.. ntahlaa..
alya
alya_shida@yahoo.com
ditulis oleh alya pada 2009-03-19 22:49:17
assalamuaikum kpd semua yg bc ruangan ni. 
sy skrg dlm dilema dlm hubungan dgn bf sy skrg ni.utk pengetahuan semua,sblm sy mjalinkan hubungan dgn bf sy,sy dpt petunjuk jodoh sy melalui mimpi..sy berada di satu jln yg sibuk.dan tiba2 ada seekor ular yg berkepala dua dtg mganggu sy,sy jd takut.dan dtg seekor lg ular dtg menyelamatkan sy.sy lega bl ular tu menyelamatkan sy dr ular bkepala dua td..kata org mimpi ular ada kaitan dgn jodoh.sy percaya mmpi tu.bkn tsksub dgn mimpi tp sy sentiasa amalkan sblm tido sy akn bc doa sblm tido,alfatihah,ayat kursi dan selawat tiga kali. 
x lama dpd mimpi tu ada seseorg nk bkawan dgn sy.dia adalah customer tmpt keja sy.namanya adi dan kami berhubungan melalui telefon shj.pd masa yg sama rkn sekerja sy(amir-bf skg)meminati sy.dan melamar sy utk jd gf dia.amir terus terang ckp yg dia sblm ni dh ada gf.dia janji utk putuskn hubgn gf dia.sy terima amir sbg bf saya tp sebln lps tu kami break sbb amir xblh tinggalkn gf lamanya.sy pasrah.tp kami masih bkawan sbb ktorg satu tmpt keje.dan pd sy tempat dia mengadu segala masalahnya.balik pd adi pulak,slps sy terima dia sbgai kawan.adi mula usha2 sy utk jd psangan hidup dia..kami xpenah bsemuka dan kenal hny pada nama sahaja.sy tkejut dan takut.sy tipu dia yg sy dah berpunya dan bakal bertunang xlama lg.pdhal masa tu sy xde pape hubgn ngan amir lg.dia tetap terima alasan sy dan terus usha sy.setiap kali kami berhubung ngan telefon adi akn ckp yd rakan sekerja sy(girl) tertarik ngan dia.tujuan adi buat camtu nk buat sy cemburu.dan sampai skg sy dan adi berhubung ngan telefon shj.setiap kali kami berhubung adi mesti nk promosikan dirinya pd sy.dia mengaku yg dia tgh promosi dirinya pd sy.kelakar rasanya.sesekali sy suka sikapnya. 
beberapa bulan sy break ngan amir,kami declere utk kali kedua.itu pn selepas kekasih pertama tinggalkn dia.blh katakan sy ni spare part dia la.tp sy x kisah sbb saya sayangkan amir dari dulu lg..mulai dr saat itu sy adalah kekasih,kawan,sahabat dan tmpt meluahkan masalah dia.setiap kali ada masalah keluarga dan kewangan satu2nya org yg dia cari adalah saya.sy akan beri pendapat camne nk selesaikan masalahnya.dia tlalu brharap pd sy.amir pun terlalu sygkan sy.dia nk tahu ke mana sy pegi apa yg sy buat,sbb dia nk melindungi sy. 
tp satu ari rasa cinta sy pd amir teruji bila sy minta tlg dia utk temankn sy hadiri temuduga.temuduga tu jauh dr tmpt tinggal sy.masa tu sy perlukan teman.mcm2 alasn yg amir bg.dia ckp dia xblh ponteng keje cz takut bl mak dia tahu mesti dia kene marah.sy sedia maklum yg mak dia seorng yg garang.alasan yg lain yg amir bg ialah dia nk sy berdikari.masalah ni bkn sekali tp dua kali blaku tp dia berikan alasan yg sama.sy tinggal bsama pkcik dan keluarganya.bila pakcik sy dpt tahu hal ni dia marah pd amir dan pakcik ckp yg amir mmg xblh harap utk tolong sy masa sy susah.dah terbukti.satu hari bl sy kawin ngan amir hidup sy xkan hidup senang,seakan2 pkcik x restu hubungan sy dgn amir.sejak dr peristiwa tu sy tekad xkan minta tlg dr amir lagi wlaupun dia bf sy.satu hari amir ada masalah kewangan.dan sy ada tlg dia selesaikan masalah kewangan dia.skrg ni amir kerap ditimpa masalah.setiap hari sy sentiasa risaukan keadaannya.sy takut dia x kuat nk hadapi dugaan yg dia terima skg ni. 
sejak akhir2 ni sy mula terfikir mimpi sy sblm ni.adakah ular berkepala dua tu amir? yg mjalinkan hubugan dgn sy sedangkan dia dah ada kekasih.adakah ular berkepala satu adalah adi?yg dtg menyelamatkan sy dlm mimpi tu. 
setiap kali sy fikirkan hal amir tiap2 kali tu la sy rasa tertekan,hati sy x tenang,gelisah,sesak dada.hati sy inginkan ketenangan.sy ada terfikir nk putuskan hubgn dgn amir.tp kejamnya saya tinggalkan dia masa dia susah.dan sy masih sygkan dia.amir pernah merayu pd sy spy jgn tinggalkan dia. 
isteri pakcik nasihatkan saya utk solat istikharah.katanya dia sependapat dgn suaminya yg sy x bahagia dan xkan senang kalau kawin dgn amir. 
skrg ni sy belum ada kekuatan lagi untuk buat solat istikharah..
min
yasmin_niknur@yahoo.com
ditulis oleh min pada 2009-04-13 15:09:00
Assalamualaikum.....  
 
saya nak minta pandangan dari semua..  
saya telah berkawan ngn laki ney hampir 3 tahun,.. tetapi belum pernah menemui keluarganya.saya megetahui yang dia mempunyai ramai gf..termasuklah saya..tapi last week dia melamar saya n saya telah bersetuju.kami dah banyak berbicara tentang perkahwinan tersebut.. dia telah memaklumkan kepada keluarganya..mengikut perancangan awl bulan 5 keluarganya akan datang menetapkan tarikh perkahwinan kami..dalam masa yang sama, saya telah berkenalan dengan seorang lelaki yang saya namakan sebagai A. A berbeza dengan kekasih saya . A selalu mengingatkan saya tentang solat. dalam tempoh berkenalan dengan A , saya telah jatuh cinta dengan A. ternyata saya tidak bertepuk sebelah tangan . A juga menyintai saya. dalam diam saya bercinta dengan A tanpa pengetahuan kekasih saya..A melamar saya..ibubapa A juga bersetuju dengan pilihan A.  
dan cinta saya kepada kekasih saya juga semakin pudar. saya telah solat istikarah,wajah A yang muncul.sekarang ni saya tak tahu nak buat keputusan.. ibu saya menyalahkan saya n cakap saya yang cari masalah..A pula tidak tahu saya ni kekasih orang... :cry
Hanah
fardyah_ana@yahoo.com.au
ditulis oleh Hanah pada 2009-05-05 09:59:55
hi min, 
sekiranya anda telah melakukan istikarah, kenapa perlu dipertikaikan lg petunjuk ALLAH itu.. yg sebaik2 ketetapan adalah dr ALLAH. anda beruntung krn sgt mudah anda mendapat petunjuk itu. mintalah pd NYA agar di tetapkan hati anda dlm membuat keputusan. tepuk dada tanyalah iman. Bg sy, kalau hati sudah yakin, tmbhn pula A menunjukkan akhlak yg terpuji, no doubt to choose him, rite? :p
aku lemah
ullakh@hotmail.com
ditulis oleh aku lemah pada 2009-05-09 17:58:09
salam.. saya baru terjumpa website ni kerana saya ingin mendalamni lagi tentang solat istikarah.. macam2 cerita kawan2 di sini.. sy pn nak berkongsi dengan kawan2.. sy dengan gf sy berpisah kerana orang ke-3. dia mengaku dia ada hati dengan lelaki tu tapi sy x tahu sejauh mana hubungan mereka. kami da bsama lebih 3 tahun. wpn sy tau dia ada lelaki lain,saya tetap mengharap hbgn kami ke jinjang pelamin. saya ajak dia kahwin tapi dia kata nak solat istikharah..saya x puas hati dan saya putuskan hubungan sebab x guna lagi saya jadi bfnya.. 
 
sminggu slps itu, kami berjumpa, tergerak hati saya untuk check hp nya masa dia ke tandas.. yang saya boleh katakan mereka dah jadi pasangan yang baru.. kini, xgf sy kata dia myesal mengenali lelaki tu tapi saya hanya suruh dia teruskan solat isthikarah.. saya nak minta pndpt korang, kalau dia dapat petunjuk saya jodohnya tapi saya dah tawar hati dengan dia.. adakah pintu jodohnya akan tertutup??? tolong saya..
delaila
naz_dilla@yahoo.com
ditulis oleh delaila pada 2009-05-11 13:22:36
Assalamualaikum sume... 
Saya mmg dlm delima yg teramat sgt skunk nie..tp berbeza dgn kalian.mslh sy tntg kerjaya.Rasenyer solat istiqarah ni pun boleh dibuat utk dpt pentunjuk dlm kerjaya kn? 
 
Saya sedang berkerja as account clerk,br2 ni dpt offer tuk jd asistant mnger kat 1 fast-food.tp sy risau jika terima kerja ni akn mmbebankn kemudian hari,yela walaupn basic tinggi,jadual kerja pun xmenentu. 
 
Tp tunang sarankn sy terima kerja ni,tp otak ni fikir mcm2,yela nanti dh kwin mesti susah..manela tau de rezeki dpt ank,haa jenuh nk pikir pasal ank plak,nk suh sape jaga la,apela... 
 
Aduiii dah nek seminggu sy pikir,solat istiqarah pun dah buat mlm td...tp xdpt mimpi la,cuma hati makin risau...NAPE ERK???
kawan
myscasio@yahoo.com
ditulis oleh kawan pada 2009-05-12 16:41:05
AsSalamu'alaikum 
 
kepada Aku Lemah, dicadangkan spy anda yg melakukan solat istikharoh, adakah kebaikan jika anda terus bersama sidia? 
 
Kepada delaila, ketika inilah anda perlu melakukan solat istikharoh minta petunjuk dari Allah yg mana lebih baik utk anda samada kerja sekarang atau kerja baru. Lakukanlah bersungguh-sungguh insyaAllah anda akan mendapat petunjuk
masrizal
sekutz117@yahoo.com
ditulis oleh masrizal pada 2009-06-07 09:41:44
Assalamualaikum. 
terlebih dl..syukur alhamdulillah..Spt yg kita th..istikharah utk jodoh. x semestinya menunggu mimpi.saya ada pengalaman berkenaan solat istikharah ini.terjadi pd dr sy sendiri.saya sudah bertunang dan dlm tempoh bertunang sy dan tunang sgt bermasalah.bukan di sebabkan org ke3..tetapi kerana emosi msg2.pnh hmpir putus.tp, dengan kekuatan doa..meminta dgn Allah..sy diberi petunjuk.Saya kuatkan semangat untuk solat istikharah..dan alhamdulillah..saya dgn tunang semakin rapat.dan dia melayan sy dgn baik skrg.klu dl jika ditanya soal kawen..dia seolah2 mengelak.dan tidak mahu bercakap pasal kawen..akhirnya dia dtg ke rumah untuk menetapkan tarikh perkahwinan kami..dan skrg sy sgt bahagia..akhirnya penantian sy selama ni terjawab jg. kwn2 sekalian, berdoalah..kerana Allah sentiasa mendengar doa hambanya..solat hajat jgn lupa.. :)
GurLz_Eikin
asyikin.30887@yahoo.com
ditulis oleh GurLz_Eikin pada 2009-06-14 12:20:22
Salam... 
Sy bru first time msuk blog nie. Rasa best jer nk kongsi pengalaman/pandangan ngan korang.  
Sy nk cerita n mintak pandangan u all nie. Sy bru jer kenal ngan bf sy nie. Bru 6 bln kwn.  
Sblm nie kitorg penah break sbb salah faham. Sy pun dh tawar hati ngan dia. Ms tu memang  
dh lost contact n dh x sms. Pas2 sebulan yg lalu, dia muncul balik dlm  
hidup sy. Sy ckp kat dia yg saya dh tawar hati pd dia. Dlm masa yg sama, dia cuba nk  
smbung balik hbngn kitorg nie. Dan sy bagi peluang kali kedua pd dia. Dan sy mintak dia  
berubah (perangai) sbb sy x thn dgn perangai dia coz dia slalu mengongkong sy. Blm apa2 lg  
dh cuba nk control sy. Dan dia pun terima apa yg sy ckp.kan pd dia. Tetapi skrg sy ragu2 
dgn perhbngn nie sama ada adakah dia blh menjadi teman hidup sy kelak?? :?  
 
Tlg la sy...
faline
faline_cvc535@yahoo.com.my
ditulis oleh faline pada 2009-06-21 10:33:12
hai semua.. 
sy nak kongsi jgk la pgalaman sy kt sini, 
macam ni,skarg ni sy tgh bercinta dgn suami org,dah 5 tahun da..faline ni slalu la buat prangai supaya dia tingglkan faline,tapi dia ttp dengan hatinya tak mau tinglkan..faline bingung laa,faline tak mau la jadi wife ke 2 dia,lepas tu faline sembahyang istikarah mintak petunjuk dari ALLAH adakah dia yg akan menjadi husband faline..mmg ALLAH bg petunjuk yang muka dia je nampak stiap kali faline sembahyang istikarah..korang semua boleh tolong faline tak ADAKAH DIA YANG AKAN MENJADI HUSBAND FALINE NNTI.. 
PLIZZ HELP ME............ :roll
adibah
adibah@yahoo.com
ditulis oleh adibah pada 2009-06-25 09:56:20
sy sangat keliru... bf sy kata dia sudah ceraikan isterinya beserta sijil cerai dia buktikan pada sy. tetapi isterinya kate surat tu palsu dan sampai ke hari ini dia masih lg sebumbung dan tidur sama.isterinya tidak tahu menahu tentang surat itu sehingga lah dia sendiri terjumpa surat itu. adakah cerai pada isterinya sah?
diyana
diyana@yahoo.com
ditulis oleh diyana pada 2009-06-29 14:32:20
Kpd saudari faline mgkin juga laki i2 utk faline.stelah meminta ptunjuk Allah N laki 2 juga yg mncul.tp sy paham mne ade pmpuan yg nk bkongsi ksih. kalu da tkdr faline ngan dye sape taw.6paknye dye bgitu jujur ngan faline :) 8)
alisha
lisa921025@yahoo.com
ditulis oleh alisha pada 2009-06-29 14:38:50
salam kpd korang sume yg ade mslah truskanlah brdoa agr dpt ptunjuk ALLAH SWT. :) :grin ;) 8) :p :roll
hood0687
hood_mcd@yahoo.com
ditulis oleh hood0687 pada 2009-07-04 02:32:20
assalamualaikum semua... 
sy ni pendatang baru,sebenarnya,sy mempunyai persoalan dan inginkan pendapat sesiapa yg berada disini.Sy mempunyai kekasih hati yang berumur 25 tahun,lebih tua 3 tahun dari sy.Kami memang suka antara satu sama lain,dan baru2 ni,bulan jun lepas,dia mendiamkan diri dgn sy,1 mggu kemudian dia memberitahu yang dia teringatkan ex-bf nya.hati sy mmg sgt sedih ketika itu. 
 
saya buat solat istikarah,tapi masih belum nmpak apa2 petunjuk...tapi baru2 nie,sy pernah bermimpi,yang si buah hati sy ni berbaik dgn sy kembali tetapi setahun kemudian...mcmana tu??...buat masa ni hubungan sy dgn dia menjadi agak janggal.sepatah sy tanya,spatah dia jawab...dia pun tahu yg kedua-dua keluarga tak boleh terima lelaki tu..dan pihak lelaki tu pula tak terima dia.. :sigh  
 
tolong emel kepada sy....
tikus
queen_tikus@yahoo.com.my
ditulis oleh tikus pada 2009-07-10 11:17:21
cinta dihalang or cinta terlarang? 
saya bercinta dengan sepupu sendiri. memang payah untuk diluah.... kami umpama menjadikan pisang itu berbuah 2x. kakak n abang kami pernah bercinta tetapi ditentang hebat kini kami pulak yang bercinta. cinta kami turut ditentang oleh orang tua kami. bagaimana terjadi pada kakak dan abang kami begitulah yang terjadi kepada kami.... tetapi kami tetap berusaha untuk bersatu. terjadi sedikit kisah mengatakan kami x boleh kahwin kerana kami sepupu. saya berpangkat kakak dan teman saya berpangkat adik. jika kami bersama pangkat kakak n adik akan hilang. apa ada pada pangkat? tentangan hebat dari keluarga amat dahsyat.teman saya 10 tahun lebih tua dari saya. pangkat dia lagi tua dari masuk gak dek akal... jika dikira tarikh lahir kami memang kami panas. kami selalu bergaduh tetapi gaduh kami hanya gaduh yang tak sampai 5 saat akan pulih kembali. jika diluah mati mak ditelan mati bapak. itulah kami. kami berdoa pada Allah moga kami dapat disatukan. adakah saya melanggar hukum alam jika saya kahwin dengan sepupu sendiri? kami selalu berbincang yang kami akan buat hati orang tua kami luka dengan sikap kami yamg terlalu penting diri sendiri sedangkan hati orang tua kami terluka dengan perkahwinan kami. kami tetap berdegil agar klami tetap disatukan. bagi tahu saya dosa ke saya kahwin dengan sepupu sendiri? apa akan terjadi pada hati orang tua kami yang sememang nya letih untuk menasihati kami agar kami berpisah? ya Allah kubermohon agar hati orang tua kami lembut dan merestui hubungan kami kerana hubungan kami akan membuat 2 buah keluarga lagi erat.
hamba Allah
nurul.ayu1808@yahoo.com
ditulis oleh hamba Allah pada 2009-07-28 08:09:00
asssalamualaikumw.b.t... 
byk msalah y ana bc..tp sbenarnya stiap org ad msalah tsendri..tulang pd kte sndirri cmne nk hdapinya..n y pling ptut stiap kta buat:::bdoa pd ALLAH...mtk ptunjuk dgn solat isikharah...2 y tbaek..sjauh mama pun kte pergi,kte kna jgak kmbali pd Y HAK.. :) kte perlu sedar y kte memg tlalu amat memerlukan ptlongan ALLAH...ana tkut sangat klau ana khilangan perasaan ingin meminta dgn ALLAH..,Khilangan pluang u mnerima hdayah n belas kasih ALLAH..WALLAHU'ALLAM
seri
jezz_1986@hotmail.com
ditulis oleh seri pada 2009-07-30 21:24:13
hi,sy bru je putus dgn bf sy,,sy tak tahu nape tiba2 dia mtak putus, dia ckap sbb sy sll cal dan sms,,pastu ari dia mtak break up dgn sy,dia menangis sgt2,seolah2 sy yg bersalah...kte dh couple hampir 3 thn dh, mula2 sy ingat dia ade gf lain, tp dia sumpah atas nama tuhan, dia tak de org lain, dia cuma nak bersendirian, tp sblm tu dia ckap dia ade buat sembahyang and ckap sy tak sesuai dgn dia sbb sy bkn islam,,sy btl2 tak fham dgn perangai dia sbb sy syg dia sgt,,ble x korang beri pendapat pasal ni,,,sy tak fham nape tba2 dia berubah smp begini.
LYNDA
lyndajps@yahoo.com
ditulis oleh LYNDA pada 2009-08-12 12:14:35
problem skrg sy msh blm tmui cinta
arifah
blackrose_iman@yahoo.co.uk
ditulis oleh arifah pada 2009-08-12 17:07:15
Salam, 
 
boleh x sy nak mendapat pendapat dan nasihat dr yg lebih berpengalaman... sy sedang mlanjutkan pelajaran d luar ngr. sy x tahu mcm mane nak mule.. ex-bf sy masih belajar n kat malaysia n sebaya dgn sy. bln pertama sy smpai kat sini kami msg n call msm biase.. tp lps sbln dia mdiamkan diri.. tp sy still anggap die bf sy... 6 bulan sy tggu jawapan dr die tp x de ape2 kate putus. so akhirnyer sy wat keputusan untuk putus dan die still lg diam tnpa jawapan. dan skrang yg sy tahu die da ade gf br skrang. sy cm doakan die bahagia. lps beberapa bulan sy bersendirian, sy kenal dgn sorg lelaki ni. die ni baik...n kami kenal dan die kate nak msk meminang sy... bile sy kenal lelaki ni sy rs selamat, dilindungi n tenang.. perasaan 2 x de bile sy bersama ex-bf sy dl.... tp yg mnjadi masalah skrang lelaki 2 pun tibe2 mndiam n mnyepi tanpa berita... da masuk 3 minggu... sy cb fikir +ve yg die sibuk bekerja tp kadang2 sy rs say dipermainkan.... ape perlu sy wat... msg dan call sy x d bls dan d angkat.... mgkin ke perkara yg same berlaku antara sy n ex-bf sy dl akan belaku skali lg???
ifarzer
reznurroh@ymail.com
ditulis oleh ifarzer pada 2009-08-15 16:09:22
Bismillahhirrahmanirrahim... 
asalammualaikum wbt... 
 
errrmmm...mcm2 k0men yang ana bace..semua cte 0r p0blem ckt lebih kurang same...yang b0leh ana bagi tahu kat sini n nasihatkan pada antum n antumna semau kita sebagai khalifah ALLAH kita harus sabar dlm semua ujian yang ALLAH beri,percayalah akan qada&qadar yang ditetapkan,kita hamba yang lemah mmg sangat2 memerlukan petunjuk ALLAH dlm setiap perkara.hanya ALLAH yang ada jawapan diatas segala pers0alan maka lakukanlah s0lat istikharah dgn istiqamah.yakinlah akan semua ketentuan ALLAH itu adalah yang terbaik untuk semua hamba2nya. 
"Berikan hatimu sepenuhnya hanya untuk ALLAH.tentu ALLAH akan temukan untukmu pemilik yang terbaik untuk hatimu... 
 
Wallahu'alam... :)
naji
noor@yahoo.com
ditulis oleh naji pada 2009-08-30 09:29:48
Sesungguh nya Allah Maha Mengetahui apa yg terbaik untuk umat nya :)
lin
garfield1635@gmail.com
ditulis oleh lin pada 2009-09-03 19:41:55
bismillahirrahmanirrahim..askum 
eemmm,sy nk kongsi cerita sy kt cni..apa pndt korang ttg brcinta dgn suami org?skrg sy brcinta dgn suami org..hubungan kitorg dh hampir 3 thn..kitorg blh dikatakan PJJ (prcintaan jarak jauh) coz dia di utara & sy di tgh2..kitorg jarang2 jmpa..tel je lh pengubat rindu kitorg..sy trlalu sygkn dia & x sanggup kehilangan dia..ikutkan hati,sy nak sgt jd miliknya..sblm ni sy x prnh buat solat istihkarah coz sy takut dia bkn jodoh sy..klau korang ditmpt sy,apa yg korang akn buat?leh bg pndpt x?
juma
under_fiv5@yahoo.com
ditulis oleh juma pada 2009-09-07 20:27:14
salam saudari lin..klu ikut pndapat sy nape prlu brcinta ngan suami org sdgkan ramai lg lelaki2 bujang kt luar..klu awk kt tempat isteri die, cmnee perasaan awk ble tau suami awk ade prempuan lain..sgup ke nk hncurkn prasaan kaum sdri..tp klu isteri die sgup terima hubungan awk ngan suami die, truskn lah..so b4 wat kputusan bincang dlu dgn isteri lelaki yg awk syg tu sama ada dia leh trime awk jd madu die ke x..juz pndapat sy jer..tgk pndapat org lain plk camne..
Katy Peeriee
khaty.design@yahoo.com
ditulis oleh Katy Peeriee pada 2009-09-11 22:40:25
:)
sya
akhisya_05@yahoo.com
ditulis oleh sya pada 2009-10-09 12:21:10
salam...sye ingin mlakukan solat sunat nie..sbb sye kne plih antre dye dgan abg kandung sye sndri...sye bingung...kdua-dua nye sye mahu...smua hati sye mahu jge...abg sye terang2 da tentang hbugan kami...sye tersepit diantre kdua2 nye...abg kndung o kksih hati..sye xmau krne laki kluarga kami kelam kbut...
lola
elly_oldscool@yahoo.com
ditulis oleh lola pada 2009-10-28 17:34:56
Seandainya cinta kita iklas krana ALLAH dan dahulukan hak ALLAH daripada hak pasangan kita,INSYAALLAH ubungan kita senantiasa di rahmati..Sy pnh bercinta sakan tahap kritikal slama 4tahun..tp hampeh je yg sy nampak!!sekiranya seseorg laki btol2 hendak memperisterikan seorg pompuan,dia akn bersungguh2 menjaga bts pergaulan dan ubungan.mang ati laki ALLAH cipta 3 ag ruang kosong,sbb tu la byk laki ble men"dua,men"tiga dan men"empatkan pasangan dia.so beusahalah mencari lari yg baik.
Lookz
missluk@gmail.com
ditulis oleh Lookz pada 2009-10-30 22:29:48
Saya ada masaalah and nak mintak pendapat. 
 
Saya putus dengan x boyfriend saya kerana takde restu dari family dia.. so bila tgh merana,saya terjumpe satu lelaki yg baik yg suka sgt dgn saya.. Pade masa itu,saya buat istiharah,mintak petunjuk adakah saya patut terima lelaki itu.. 
 
Tiap kali saya buat istiharah,muka ex bf saya muncul dan saya pernah bermimpi juga that lelaki baru tu tak sesuai dan tak disukai oleh ibubapa saya (alamat dari mimpi).. 
 
so from there onwards,perasaan saya mula kuat & dtg balik kepada ex bf saya. walaupun dia dah ada gf baru,kite dua masih rapat and hati saya tetap kuat untuk dia.. 
 
Saya bingung. Ada pendapat? Tapi hingga saat ini saya belum dapat restu dari keluarganya walaupun saya dapat petunjuk dari istiharah? Bagaimana?
ct
memoryaisha_86@yahoo.com
ditulis oleh ct pada 2010-01-10 00:03:10
askum... 
saya nak minta pandangn... 
saya baru putus dengan boyfren(bf)saya.sy x bleh trima knyataan yang kteorang dah putus..sy msih syangkan dia dan sy tau yg dia masih syangkan sy..slah sy juga sebab sbelum ni sy pernah minta pisah sekejap...sy tekanan masa tu sbb dia kurang bg perhatian pd sy.kami jumpa pn 2 3 kali seminggu.alasan dia untuk putuskan hbungan ni adlah dlm hdup cinta dia, x ada istilah pisah sekejap.. 
smggu selepas pisah, sy minta utk berbaik smula tapi dia bg jwapan untuk ptuskan hbungan ni..sy dah bnyak kali pjuk dia supaya jgn ptuskan hbungan ni tapi dia ttp dgn prinsip dia...kwn2 saya bnyak mengatakan yang bf sy ni tinggi egonya...untuk jg ego dan maruah,dia sanggup ptuskan hbungan ni...pening sy pk psl hbungan kami...perlukah sy terima takdir ni walaupun hati sy berat untuk lpaskannya.dan perlukah sy layan dia mcm bf sy sehingga dia terima sy smula... 
sy dah lakukan solat istiqarah...nak dikatakan setiap mlm sy mimpikan bf sy..sy x dpat bezakan yg mana mimpi ptunjuk dr tuhan dan mimpi mainan tidur.. 
tlg bg pandangan... :sigh
saya...
horinum@yahoo.com
ditulis oleh saya... pada 2010-01-12 22:48:25
hye..
fizal
fizal82.kl@gmail.com
ditulis oleh fizal pada 2010-02-20 11:19:14
salam...
im
im_asan2582@yahoo.com
ditulis oleh im pada 2010-02-21 16:31:46
salam.. umo sy 28 tahun.. semua lelaki yg sy temui bsikap penipu..menyebabkan sy fobia dgn lelaki.. setelah putus cinta sy dekat kan diri pd allah.. solat sunat..mengaji..sy tenang.. cuma dah habis ribuan ringgit bt insan yg tdk ikhlas... tp sy halalkan semuanya.. mudah2han allah merahmati hati yg ikhlas..amin
im
im_asan2582@yahoo.com
ditulis oleh im pada 2010-02-21 16:31:46
salam.. umo sy 28 tahun.. semua lelaki yg sy temui bsikap penipu..menyebabkan sy fobia dgn lelaki.. setelah putus cinta sy dekat kan diri pd allah.. solat sunat..mengaji..sy tenang.. cuma dah habis ribuan ringgit bt insan yg tdk ikhlas... tp sy halalkan semuanya.. mudah2han allah merahmati hati yg ikhlas..amin
im
im_asan2582@yahoo.com
ditulis oleh im pada 2010-02-22 20:32:17
sukacita ingin sy kongsi.. selain solat istikharah kita boleh amalkan solat dhuha... sebagai jalan pembuka rezeki.. dan amalan membaca surah al-mulk... bg sy cinta memang penting.. untuk pernikahan dan lumrah hidup ketentuan allah.. tp ada masa kita terlalai soal mati.. amalkan surah al- mulk mudah2han ia menjadi peneman kita di dlm kubur dan di akhirat.. sy sekadar bkongsi bsama... yg baik dr allah s.w.t..dan yg kurang dr sy sendiri..kerana sy mgalami pjalanan duka dlm hidup.. myebabkan sy terfikir sapa teman kita di alam barzakh dan di akhirat... mungkin cinta hati kita pun tidak dpt mbantu kita.. hanya amalan pd yg esa.. insya allah... amin.. assalamualaikum
online
Sangat instruktif
ditulis oleh online pada 2010-02-22 23:04:59
membaca seluruh blog, cukup bagus
telah diberi petunjuk
violentm_85@yahoo.com
ditulis oleh telah diberi petunjuk pada 2010-03-07 15:31:23
:)Galakkan menuruti tanda istikharah juga datang dari riwayat hadith Nabi SAW ertinya : “ Salah satu sumber kebahagian anak Adam adalah beristikharah kepada Allah dan redha dengan apa yang ditentukan kepadanya, dan daripada keburukkan anak Adam adalah meninggalkan istikharah kepada Allah dan membenci apa yang telag ditentukan kepadanya” (Riwayat Ahmad, At-Tirmidzi ; Hasan Menurut Ibn Hajar di dalam Fath al-Bari 11/155 ; Bagaimanapun terdapat perawi dhoif dalam sanadnya kata Syeikh Syuaib ; Rujuk Zad al-Ma’ad , Ibn Qoyyim, 2/406 cet muassasah ar-risalah). Imam Ibn Qoyyim juga mengulas kepentingan tawakkal kepada Allah dengan keputusan yang di dapati dari istikharah, lalu perlu menurutinya . ( Zad al-Ma’ad, 2/406) 
 
 
jikalu kite mengenali seorang y baik n seorang y bukan baik, tidak semestinya juga kita x perlu untuk solat istikarah.. kerana manusia hanya mengetahui apa y telah berlaku dan apa y sedang berlaku.. sedangkan allah y maha mengetahui, tahu apa y akan berlaku.. semestinya, pertimbangan akal juga diperlukan tetapi ingatlah, jika tidak dengan istikarah di dalam membuat keputusan, kita boleh dianggap sombong kepada tuhan..  
 
ingatlah, allah maha mengetahui dan maha mengasihani.. sesungguhnya, apa y telah ditunjukkan kepada kita itu adalah jawapan dari ALLAH s.w.t y maha mengetahui dan maha mengasihani.. adakah kite mengetahui lebih dari itu.. fikirkanlah... :)
nurul iman
miliksiapahatiini@yahoo.com
ditulis oleh nurul iman pada 2010-03-13 16:41:13
salam... solat istikharah ni di buat bertujuan .. untuk meminta pilihan terbaik dr allah.. untuk segala perkara.. mudah2an kita mendapat pilihan yg terbaik..
syaya
-
ditulis oleh syaya pada 2010-04-04 09:24:20
salam.. 
sy berkwn dgn bf hampir setahun.. 
segala-nya sy korbankan untuk dia hingga satu tahap sy rasa dipermainkan dan minta petunjuk Allah.. 
solat tahajud, hajat, taubat,dan istikharah..sy lakukan hampir setiap mlm berbulan hingga saat ini.. 
Allah tunjukkan satu2 keburukan dia..satu2 penipuan dia pada sy..Allah buka hingga sy nampak semuanya.. 
dr segi duit, dan hubungan dgn wanita lain.. 
 
jelas sy dianiaya.. 
 
Sy sedih..tp hati sy redha sgt..sy cerita pada dia yg sy dah tau segala-galanya.. 
dia akhirnya mengaku..dan minta maaf pd sy.. 
dia mengaku dia jahat tp ttp dia ttp sygkan sy... 
dan berjanji untuk byr duit sy.. 
hingga hari ini dia masih terus menghubungi sy wlaupun sy bersifat dingin dengan dia.. 
 
sekarang sy nampak segalanya.. 
dia bukan lelaki yg baik spt sy kenal dia.. 
Tp sy selalu berdoa ringankan bebanan yg sy tanggung, bersihkan hati sy dan redha dgn ujian Allah ni.. 
Sy begitu redha hingga sy x mampu marah atau benci dia sikit pun..malah mendoakan hidup dia dipermudahkan dan diberi petunjuk untuk terus berubah.  
 
 
sy masih bgn malam supaya sy ada kekuatan untuk  
teruskan hari2 sy..walaupun jelas apa yg telah dia lakukan pd sy tidak dapat dimaafkan oleh seorang wanita yg waras.. 
sy tak tau adakah sbb sy mmg sygkan dia..atau Allah telah takdirkan sy untuk menerima dia seadanya dia selepas apa yg telah dia lakukan pd sy.. 
 
sy tak pernah mendapatkan mimpi yg benar2 memberi kesan melainkan petunjuk2 ttg keburukan dia dan keredhaan hati sy pada dia.. 
 
sy ttp tak tau jawapan adakah dia jodoh sy.. 
hanya bertawakal pada Allah skarang ni.. 
=(
whiterozez11
linearal@yahoo.com.my
ditulis oleh whiterozez11 pada 2010-05-22 23:03:55
emmmmh... mcm nilah syaya... saya rasa awk dah tau apa yg patut awk nak buat cumanya awk masih keliru... sebebnya masih sayang kat dier lagi.. memang kalau kita dah sayang kat orang tue susah utk kite lepaskan... tapi saya rasa awk bertuah kerana mendapat sudah mendapat petunjuk.. tanyalah hati seandainya boleh bahagia tak kalau bersama dengannya.. kelau tak relakanlah saja dier...
azlin
azalinah18@yahoo.com
ditulis oleh azlin pada 2010-05-25 14:04:40
salam... 
sy amat memerlukn bantuan atas masalah yg sy hadapi ini. sy mempunyai teman lelaki bukan Islam dan telah berkawan selama 9 tahun. Selama tempoh tersebut, kami "menjaga" perhubungan kami dari terjebak ke lembah maksiat. Alhamdulillah, si dia faham dan hubungan kami berjln dgn baik. Keluarga sy mengetahui perhubungan kami selama ini dan meminta supaya kami mempercepatkan perkahwinan krn mereka tahu dia seorg yg baik. selama tempoh perhubungan, sy telah memaklumkan bahawa si dia perlu mempelajari agama Islam dan memeluk Islam. Tetapi si dia meminta tempoh utk selesaikn masalah familynya dulu.Apa yg merunsingkan sy, baru2 ini sy telah menerima pinangan dan masih belum memberi sebarang jawapan. Kedua org tua sy lebih menyukai pinangan tersebut krn ada masa depan dan lebih penting beragama ISLAM. sy tak tahu apa yg sy harus buat. sy kesiankan teman lelaki sy krn dia amat baik, mengambil berat dan btanggungjawab. lelaki yg meminang sy pun, sy nampak dtg dr family yg baik dan matang. Tolonglah sy!! :cry
tinta cinta hawa
mencaricinta78@yahoo.com
ditulis oleh tinta cinta hawa pada 2010-06-10 10:59:30
Salam sume.....luahan perasaan dr setiap inci perjalanan kehidupan suka atau mendukakan terasa dekat dgn diri s'seorng yg pernah mengalami erti sebuah pengalaman percintaan keturunan Adam dan Hawa...CINTA boleh mjadikkan kite bahagia,tawa,tanggis,rindu,bkorban pe sja...resah dan gelisah bila mana perhubungan yg slama ini kte bina dgn insan tsyg...kita baja dgn penuh kasih sayang...kte tatang bagai minyak yg penuh..dialah sgalanya bagi kte..dia milik kte shingga ke akhir hayat..dia bgaikn nyawa kte..stp helaian nafas...DAN pd satu ktika..dugaan yg dtg menguji diri, ujian cabar ksabaran...kerna sbuah CINTA yg blm pst mjanjikn sbuah kbahagiaan....tatkala tb2 badai mlanda...diri kte jadi kaku...kelu...bagaikan kte tbangun dr sebuah mimpi yg dulunya indah kini menyentap dada...org yg kte syg tb2 snyap mnyepikkn diri..tiada khbr berita..tika itu sjuta persoalan dlm diri... "Ya ALLAH...berikkn hambamu ini kekuatan tok hadapi sume ini..tak mampu lg aku kcundang tok kali kedua..satukkanlh hati kami dengan rahmat dan cinta_Mu Ya ALLAH...kembalikkanlah perasaan berkasih syg antara kami.." sujud, doa penuh pengharapan...hny dia,mak..abah..adik2 dan kluarga dia sja harta yg ada dalam diri bertunjang kasih sayang_Mu Ya ALLAH... 
abg,meghitung detik..waktu.. hari..minggu...bulan..tahun...hayat..aku ttp bgini menunggu CINTA mu penuh setia...putus asa itu tak pernah ada dlm kamus hidup ku...
Reezwan
beeboyz_007@yahoo.com
ditulis oleh Reezwan pada 2010-06-17 08:48:03
Salam saudara saudaraku.. 
 
Antara 2 pilihan? mana 1 yg terbaik? Samada baik atau tidak pilihan pada saya soalan ke 2. gunakan akal yg waras + iman apabila hendak membuat sesuatu keputusan itu. Manusia seringkali tidak dapat membezakan nafsu, akal & iman.Contohnya kita lihat dari segi pemakaian tudung. Kebanyakan wanita hari ini memakai tudung yg utamanya bukan kerana takut akan hukum hakam agama, tetapi lebih kepada berfesyen, begitu juga dalam hal makan, Ramai orang makan niatnya untuk kenyang, tetapi jika akal kita berfungsi bersertakan iman, makan sebenyarnya lebih daripada itu, seharusnya berniatkan akan memberikan tenaga supaya dapat beribadah & mencari rezki yang halal. 
 
Kesimpulan yang saya boleh buat antara 2 pilihan adalah, gunakan akal + iman, buatlah keputusan dengan sebaiknya. Jauhkan daripada nafsu duniawi. Untuk mereka yang bersalah, nasihatkan mereka, didiklah mereka, berilah mereka peluang & sentiasa doakan mereka untuk memanfaatkan peluang itu sampai ke 1 masa yang diyakini tiada lagi peluang untuknya, hanya Allah yang mampu merubah mereka. Siapa kita untuk menghukum mereka? Untuk mereka yang merasakan dirinya tidak bersalah, yakinlah kamu tetap tidak sempurna kerana kita manusia d akhir zaman. Sama-samalah kita berjuang kearah yang lebih baik mulai saat ini. jangan tunggu-tunggu lagi kerana malaikat maut datang menziarahi kita 70x dalam sehari. Selagi ada waktu, selagi itu kita diberikan peluang untuk berubah, & memaafkan kesalahan orang lain, mendidik, membimbing, mempelajari.. itu semuanya kebaikan yang diberikan kepada kita selagi tidak terhenti nafas kita. ANTARA 2 PILIHAN, TETAP AKAN ADA KEBAIKAN UNTUK KITA. KERANA ALLAH TIDAK AKAN MENZALIMI HAMBA-HAMBANYA, MALAH DIA MENGASIHI LAGI MENYAYANGI SETIAP HAMBA-HAMBANYA YANG BERUSAHA KE ARAH KEBAIKAN UNTUK DIRI SENDIRI & ORANG LAIN.. 
 
akhir kalam, 
Salam.
jie
ja_psi187@yahoo.com
ditulis oleh jie pada 2010-08-09 03:54:34
salam...sy pun ad mslh yg nk dluahkn n perlukn ssorg utk bantu sy mylesaikn konflik y smkn hr smkn memeningkn kple sy..sy berumur 19thn n seorg pljr dsebuah kolej swasta..sy dh ad bf y tlh sy knli 2thn llu..bf sy 26thn..sblm sy g blaja pd thn lps,hbgn kami ok sgt..tp slps sbln die mtk putus atas alsn die tdk setaraf dgn sy..pdhl die pemegang diploma jg dr kolej swasta..oleh krn tlampau syg yg amat sgt sy x trime pmntaan die tu..tp slps itu die sring mtk pkre yg sme...sy ttp xstuju sbb sygkn die sgt...hbgn kami ttp dteruskn dlm keadaan yg kjp ok kjp x..hmm..tp nk djdkn crita, sy tlh bknln dgn seorg senior sy pd awl bln 4 lalu ktke kami sme2 mjd pmbntu fasililator...kami mjd rapat slps karnival sukan pd akhr bln tu jgk..dlm mse yg sme,hbgn sy ngn bf sy mmg K.O dh..kjp ok,kjp x cam yg sy ckp td..oleh krn die kerap mtk putus dr sy....perasaan sy pd die mjd tawar..senior sy tu plk dtg tepat pd mseny hiburkan hati sy lara ktke tu...sy cme mngagp die sbg kawan ttp xdsgke die skekn sy lbh dr seorg kwn.. die mmg baek,sllu mnolong sy..ambk berat sgt2..lme klmean sy jd syg pd die..spe yg xtsentuh jk ad org amek brt ttg diri kte..tp mslhye die non-muslim... baru2 nie bf sy mtk putus plk bt kli yg ntah k brpe...sy diam,xreply msj die tp dlm hti kre cam sye trme pmntaan die tu...sbb sy dh letih nk nangis krn die,pujuk,merayu2...npk can thegeh2 sgt.. tp xlme slps 2 tgh sy nk tenangkn diri,br j tpkr xnk terikat ngn spe2...die dtg mryu nk kmbli smla pd sy..kteny die xleh hdp tpe sy..mslhy sy rse hti sye xlg pdny..prasaan cinta 2 dh xd buatny...ciap ye ckp nk dtg mtk sy..nk kahwin cpt klu bleh...pening sy... skrg sy dlm dilemma..klu sy plih die senior sy tu akn tluka htiny sb npk die mghrpkn sy..n sy akn plh ex bf sy sbb kciankn ye j bkn sbb syg..tp jke sy plh senior sy tu akn ad byk hlgn pd mse akn dtg...dr segi agama terutamany,keluarga,politik n mcm2 lg.. fmly sy n fmly ex bf sme2 mrestui tp hati sy.....xthu nk plh yg mne..sy xdpt nk pkr yg mne tbaek bt diri sy...tlglh sy bt keputusan,,, ya Allah..bantulh ak, berilh petunjuk yg mn tbaek bt diriku....ak sgt buntu skrg nie....
Azlan Shah
accountant_shah86@yahoo.com.my
ditulis oleh Azlan Shah pada 2010-09-21 14:59:03
Assalamualaikum w.b.t.. 
 
Selamat petang wahai sahabat kalian. Sekarang saya dalam keadaan bahagia dan gembira. Skrg sy berada d Labuan bekerja sbg Auditor. dan akan resign sehingga hujung bulan ini. dan akan memulakan kerja d kampung halaman saya, juga sebagai auditor. namun kekasih saya sekarang bekerja d Kota kinabalu dan resign jugak dan balik ke kg halamannya Tambunan. Kami da bercinta selama 3 bulan dan rasa bahagia antara satu sama lain..... 
 
keluarga saya mengetahui hubungan kami namun menjadi isu bagi kami adalah ayah dia. Kekasih saya adalah non-muslim. Mami dia boleh menerima ttg ini namun ayahnya tidak akan merestui hubungan kami jika dia berkahwen dgn orang beragama islam. Namun dia sygkan saya sangat2 dan mungkin dia akan convert. Tapi dia sangat takutkan ayahnya sebab ayahnya sangat tegas.  
 
Jadi mohon pertolongan, apa perlu saya buat sekarg??? :p
Yg terkecewa
hazanur@gmail.com
ditulis oleh Yg terkecewa pada 2010-10-21 13:02:29
Salam semua. Kali pertama saya masuk kelaman ni. Stlh membaca ada juga kes yg seperti saya alami. Ya Allah sedihnya rasa hati bila teringat apa yg dilalui. Prnh bbrp kali terkecewa wlupun hubungan hmpr2 tercapai mcm ada sesuatu obstacle. Tp syukur alhamdulillah saya berusaha, mungkin ada hikmah disblik apa yg tlh diharungi selama ini. Mudah2an Allah mengkabulkan niat suci ini dan memberi chya baru dlm hidup saya. Saya selalu berdoa dan solat istigarah memohon petunjuk yg sebenarnya...Insya' Allah.
illyah,
jue0206@gmail.com
ditulis oleh illyah, pada 2010-10-28 12:51:33
slm,saya tertarik dgn kisah ieyda sbb situasi kami hmpir sma..saya juga telah bertunang,biarpun kami bertunang tanpa persediaan mental drpd saya kerana usia n cara hidup kami yg agak berbeza..tapi saya redha,keluarga terima hajat mereka dgn terbuka biarpun sya masih terikat dgn study..mslhnya,smkin lama saya rasa semakin parah..kami tidak pernah berkongsi apa2 masalah,tunang saya sndiri buat saya seperti org asing..dia sentiasa sibuk dgn kehidupannya yg penuh dgn enjoy,sy buntu,takut dan kurang yakin dgn dia..sering mnjadi persoalan dihati sy,bagaimana dia boleh mnjadi ketua keluarga jika dirinya sendiri terumbang ambing dgn dunia..ditambah lagi dgn sikapnya yg kurang mesra,dia tdk pernah cuba untuk berbaik2 dgn keluarga sy..sy sgt2 tertekan..kdg2 sy rasa seperti tdk pernah dihargai & hingga kini sy masih mncari jwpn,mengapa mesti mmilih sy utk dijadikan teman kalau hnya mnyiksakan sy?sy hnya dpt mminta petunjuk darinya..semoga kesabaran sentiasa mnjadi milikku,aminn..
ila
ram.zeela@yahoo.com.my
ditulis oleh ila pada 2010-11-08 12:12:52
salam 
terima kasih sy ucp kan 
kerana solat yg ingin sy lakukan telah pun di laksanakan 
terima kasih banyak2
dsa
zxc
ditulis oleh dsa pada 2010-12-06 12:11:12
:zzz
Nur~suri
khayr_hudaida@yahoo.com
ditulis oleh Nur~suri pada 2010-12-08 04:03:12
:) daripada apa yg sya baca n suma2 komen..mka sesungguh nya~hik2,skema la plak..sebenar nya,xsemesti nya suma yg kita nampak/rasa baek 2,terbaek utk kita..n jugak,xsemesti nya yg kita benci/xsuka 2,xbaek utk kita~jelas nya:"kita merancang,allah juga merancang..tpi sebaek2 perancang adalah allah"..
Akma
Amka
ditulis oleh Akma pada 2010-12-11 16:26:29
i will marry him :) soon..hope he's the best for me dunia akhirat.. amin n insyaallah.
bella1972
areyou1972@yahoo.com
ditulis oleh bella1972 pada 2010-12-15 23:50:19
Sye sedang mengalami dilema. Saya berkawwan dengan suami orang. Hubungan kami serius dan kami telah berbincang untuk berkahwin. Dia hanya nak cari masa yang sesuai untuk memberitahu hal ini pada isterinya. Sye redha untuk menjadi isteri ke2. Dia banyak mengajar sye tentang hidup dan banyak merubah hidup sye dari tak ade haluan...Dia buat sye mendengar segala cakap2nya. Masa berlalu akhirnya isterinya tahu mengenai hubungan kami dan dia tidak izinkan suaminya menikahi sye. Die mengugut meminta cerai & tidak benarkan suaminya jumpa anak2 jika mahu menikahi saye...Sebelum ini suaminyaa pernah berjanji dengan sye yang walau ape pun terjadi, die akan menikahi sye...sye buat sembahyang istikarah beberapa kali tapi masih belum dapat petunjuk..rasa sayang sye terhadap lelaki ini bertambah kuat dari hari kehari (sekarang ni die tidak lagi menghubungi sye setelah diketahui isterinya)...apa yang harus sye lakukan? :x
rose
rosya_nora@yahoo.com
ditulis oleh rose pada 2010-12-16 17:28:47
saya pernah melakukan istikharah untuk buat satu tindakan yg tersangat penting.. 
Sy tidak tahu apakah petunjuk yg allah beri pada sy ketika itu..tp seingat sy, sy melakukankannya dengan berat hati..wlaubagaimanapun jalan untuk sy melakukannya sgt dipermudahkan.. 
setelah sekian lama..terbukti apa yg saya lakukan tu adalah satu kesilapan.. 
Tp apa yg sy nk kongsikan disini..sy sgt yakin.. 
 
Allah mmmg menginginkan sy melaui ini semua.. 
 
sy melalui kehidupan yg agak perit ketika itu..rasa dihempap batu besar.. 
hingga sy rasa tiada apa2 lagi dlm diri sy.. 
kososng... 
Tp pada waktu tu lah sy kembali merenung semula kehidupan sy..sy tak dapat nk mintak tolong pada siapa2...apa yg boleh sy lakukan waktu tu?? 
melainkan memohon pada Allah sbg satu2 tempat yg ada untuk sy mengadu... 
waktu tu adalah waktu terdekat sy dgn Allah s.w.t...bukan ke ini perkara yg tiada nilainya untuk sy.. 
waktu tu juga sy rasa kemanisannya kasih syg Allah pada kita...sehinggakan sy dpt melihat siapa yg menikam sy dr belakang ketika itu..mungkin waktu itu dah terlambat..tp sy bersyukur.. 
manusia mana yg tidak melakukan kesilapan... 
dari situ sy memaafkn diri sy sendiri..dan bina semula kekuatan untuk bangun dari putus asa yg sgt mencengkam dr sy... 
sy sgt bersukur kerana waktu itu sy REDHA dan sy dpt rasakan kekuatan yg baru dlm dr sy yg takkan sy dpt sekiranya sy tak diuji sebegini... 
 
lakukan lah isitikarah untuk perkara penting dlm hidup kita...serahkanla jiwa raga pada apa jua ketetapan Allah.. 
 
selepas melakukannya, buatlah pilihan yg anda rasa datangnya dari Allah...lakukan dgn yakin dan redhalah dgn pilihan itu... 
 
sekalipun keperitan yg akan kita lalui selepas itu..pasti ada harga yg x ternilai untuk kita nanti... 
Tawakal dan serahkan pada Allah atas apa jua kemungkinan kerana sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yg kita perlukan...dan apa yg terbaik untuk kita... 
=)
hamba allah
upinipin2020@yahoo.com
ditulis oleh hamba allah pada 2010-12-24 09:56:24
salam semua..istikharah dlm segala keputusan adalah yg terbaik..lelaki/wanita yg kita nampak baik/lihat baik tingkahlakunye belum tentu lagi baik untuk kita utk kita jadikan pasangan..maybe dia baik tp bkn terbaik untuk kita..dan apa yg kita nampak jahat belum tentu tak elok untuk kita...istikharah adalah jln yg terbaik utuk membuat pilihan...sbb Allah mengetahui segala-galanye apa yg akan berlaku pd masa kini & akan dtng..sy nk share satu cerita: 
 
kisah ni diceritakan oleh kwn sy..berlaku pada rakannye suatu ketika dahulu...lelaki ni merupakan seorng yg warak la..msih belajar lagi..boleh dikategorikan sbg ustaz la..seorng yg beragama dan baik tingkah laku..dan dia ade kekasih..juga seorng ustazah..bertudung labuh dan sebagainye..sesuai dgn die la..baik..agama pun ada..mmg diaorng ni plan tuk hidup bersama la nanti...nak dijadikan cerita..suatu hari tu mak lelaki tadi bgtau dia berkenan kt sorng budak perempuan ni dan nak jadikkan menantu..yg bestnye..pompuan yg mak dia nk jadikan menantu & baal isteri dia ni seorng yg biasa2 shaja..pakai jeans..tak bertudung..bukan cm dia la..cam budak2 nakal juga.. 
 
bila keadaan mcm tu mmg dia tak nak la..pertama sbb dah ade aweks..kedua sbb boleh dikatakan sosial tp bknla sampai tahap buat benda2 tak elok..tp memandangkan mak dia ni suka sgt kt budak tu dia amik keputusan tuk buat solat istikharah tuk membuat pilihan diantara kekasih dan pilihan mak td yg selama ni dia tk pernah terfikir utk buat..nak dipendekkan cerita..stlah dibuat solat..result adalh kpda budak pompuan yg sosial td..walaupun sukar tuk diterima ttpi dia pasrah dan menerima juga budak pompuan yg sosial td tu sbb itulah pilihan Allah tuk dia..maybe ade hikmah yg dia tak tahu...kekasih dia mmg frust la.. 
 
nak dijadikan cerita lelaki td khwin dgn budak pompuan yg sosial td tu..setahun kemudian.. ketika lelaki td dan isterinye berjalan2 di bndar,scra tk sengaja dia telah terserempak dgn bekas kekasih lamanye dulu..da apa yg pling mengejutkan..keksihnye yg memakai jubah dan tudng labuh suatu ketika dulu kini berada didpn matanye dgn berseluar jeans ketat dan free hair..tdk lagi spti dahulu..agaknye dek kerana malu dia cepat2 berlalu..lelaki td hanya tersenyum dan memandang pd isterinye yg kini telah menutup aurat sepenuhnye..bkn lagi spti dulu..keadaan sudh terbalik..jadi apa yg dia buat kptusan suatu ketika dulu adalah tepat walaupun pd mta kasar manusia disaat itu dia tidak layak berdampigan dgn isterinye kerana isterinye sosial dan dia diletakkan digolongan orng yg baik2..tp kuasa Allah tiada siapa yg tahu..manusia boeh berubah dan dia bhagia dgn isterinye kini yg sntiasa taat pada Allah,suami dan agamanye..moga kisah ini boleh dijadikan ikhtibar utuk semua..
pharmacist_usm
pharmacist_usm@yahoo.com
ditulis oleh pharmacist_usm pada 2010-12-30 02:13:03
hurmm..penulisan yang menarik.. 
:)
gadis
lulu2blue@yahoo.com
ditulis oleh gadis pada 2011-01-20 14:40:25
Assalamualaikum.. 
 
terpggil utk berkongsi rasa..sy seorang pelajar dlm bidang pendidikan yang berusia 22 tahun..tahun ini merupakan tahun terakhir sy dlm pengajian. sebelum ini, sy pernah bercinta..hubungan yang dibina sejak bangku sekolah bertahan selama 5 tahun..namun, atas perlbagai faktor, hubungan kami tidak mampu diteruskan. sebelum sy dan ex ni break, sy ada knal ngn sorg senior kat skolah lama sy dlu, sy namakn dia A..wktu 2, hati sy dh mmg berbelah bgi antara ex sy ngn A ni..tapi sy ignorekan jgk coz perasaan setia yg sgt tggi pd ex sy ni wlupun sy sedar dia ada byk kelemahan, sy tetap boleh mnerimanya..utk pengetahuan, kedua2 boy ini ada pendidikan n kerjaya yg baik n boleh mnjamin masa dpan sy..tp my ex buat perangai yg mnyebabkan kami akhirnya break..sy telah mnlalukan solat istiharah dan dlm mimpi, sy mndapat ptunjuk bhawa ex sy pergi bsama seorg wanita lain..saat itu, sy yakin, Allah x dtgkan ex sy utk sy..skang, dh hmpir staun kami break n sy redha dgn semua apa yg berlaku walaupn rasa sgt sedih..afta dat, sy brhubung kmbali dgn sorg rakan time kt skolah dulu..sy namakn dia B..umo A 26 taun, umo B 23 taun..kiranya skang, sy dilema utk pilih boy yg mana 1 utk dijadikan pasangan hidup..samada A atau B..A seorang pegawai tadbir manakala B hnya seorang tknisyen kt sbuah kilang..dari segi prasaan, hati sy lbih kpd B..jika sy mmilih B, khidupan sy mgkin akn sdikit sush mmandgkan taraf ekonomi B yg lebih rndah brbanding sy..tp jika sy pilih A, sy hnya menyintai krjayanya shj, sy lgsung xda prasaan padanya..tp sy yakin, jika sy mmilih A, khidupan sy akn sng..A mnaruh harapan pd sy dan brsedia utk kawen bila2 masa shj coz kwangannya dh kukuh..sy yakin A boleh mnjadi pncinta yg setia..klu B, dia minta sy tggu utk bbrapa taun lg n sy xyakin dia boleh mnjadi pncinta yg setia tp hati sy tetap pada B.. 
 
wahai rakan2 pmbaca, sy mnta tlg pada anda, berikan pndapat..sy bkn seorang yg materialistik namun sbg seorg wanita, sy juga trfikirkan msa depan sy..umur telah mningkat dan bkal brgelar guru pd taun hadapn..sy cuma inginkn yg terbaek utk masa dpan sy..bantulah sy, harus memilih A @ B?utk pngetahuan, sy blum mlakukan solat istiharah utk memilih A @ B krana rasa rndah diri dan hina pada Allah dan berazam utk mmperbaiki diri trlebih dahulu sblum mlakukan solat istiharah.. 
 
tq..
gadis buntu
gurlzkorea@yahoo.com
ditulis oleh gadis buntu pada 2011-01-22 09:49:32
assalamuaikum.. 
syarat wajib nikah ialah wajib kepada orang yang mempunyai nafsu yang kuat sehingga boleh menjatuhkan  
ke lembah maksiat (zina dan sebagainya) sedangkan ia seorang yang mampu. 
 
persoalan saya disini ialah saya mempunyai seorang teman,teman lelaki dia mempunyai nafsu yang terhadap wanita,teman lelaki tidak dapat menahan nafsunya,dia mempunyai hasrat untuk berkahwin tetapi dia tidak mampu kerana masih belajar.teman lelaki tersebut ingin berkahwin dengan teman saya 2,tetapi kena tunggu sampai teman lelaki itu habis belajar,masahnya sekarang, teman lelaki itu mahu melakukan persetubuhan sebelum teman lelaki itu habis belajar dan teman lelaki itu akan bertanggunjawab sekiranya perkara yang tidak diigini berlaku selepas persetubuhan tersebut,teman lelaki itu merupekan seorang yang kuat agama tapi masalhnya tentang nafsu dia itu, macam mana nak menyelesaikan masaalah ini? teman saya itu tidak mahu kehilangan teman lelaki nya itu. adakah boleh melakukan persetubuhan sebelum mempunyai hubungan yang halal? 
 
 
wahai rakan2 pmbaca, sila berikn pendapat anda bagi menyelesaikn masalah saya ini 
tq..
qasih
qasihtercipta@yahoo.com
ditulis oleh qasih pada 2011-02-09 22:58:37
salam...bole shre ke?3 mgu leps my uncle ad knl kn i dgn rkn sekrja die..erm tht guy sme jwtn ngn my uncle pegwai..sejk dr tu kmi brsms dr pg smpai le nk suboh n brsembg melalui fon tiap2 mlm..dlm mse 3 mgu tu i ad rse yg tht guy baik,ad agame,n jujur...tp smue nye berubah seleps i jmpe die td...i byg kn die mcm ady putra hahahaah but die like aflin shauki...tp sblom tu kwn2 i dh pesan "wei jgn over sgt imagine krg x seprti yg di hrpkan ko gak yg frust"...memg frust sgt2 pun sbb sore die ensem sgt tp huhuh...jahat ke i x trime die sbb fizikal die??benci lr dri sndri ni,x penh puas..mcm prfct sgt..tlong lr bgtau,jht ke i klu x trime die sbb fizikl die je?
syafia dina
dna_borhan@yahoo.com.my
ditulis oleh syafia dina pada 2011-02-28 07:57:50
Salam.. :grin  
qasih, sye mnt dgn ady ptra :p ok baik kte trime j die ensem ke x, yg pnting hati die baik juju n brsih. 
sye pula ade bf. die mmg ensem tp die x sopan sgt dgn org tua. mk saye ade knalkn ssorg dgn sye, tp die x se`ensem mcm bf sye. bf sgt hrpkn sye, tp kluarge sye xske. sye pasrah ape yg trjadi nnt. mngkin pilihan kluarga lbih baik. mngkin slepas brkahwin ade cnte syg wlu pun xprhan brcnte dgn die..  
kawan2.. beri la sye pndapat sbgai mnyakinkan sye kpd pilihan kluarga sye?? :? trima kasih. Salam.
Mencari keredaan ALLAH
white_butt@hotmail.com
ditulis oleh Mencari keredaan ALLAH pada 2011-03-09 15:51:13
Salam semua.. Saya nak tnya pendapat awak sume..Saya dh bkwn dgn xbf hampir 7thn..Tp dlm tempoh 7thn 2 ada 3x kmi putus hubungan.Pas2 smbung blik sebab msh ada rsa syg antara kami..Tp lepas 2 hubungan kami jd suram. Dah x de kemesraan mcm dulu lagi.Bila sya tnya bile nak kwin dia bg mcm2 alasan.Utk makluman sume dia lebih muda beberapa bln dr saya.Saya bukan mendesak tp dh selalu org tnya saya tnya lah kat dia. Tp dia sering ckp belum sedia. Saya dpt terima keputusan dia. Tp sekurang2 nya saya nak kepastian tentang hubungan kami.Akan berakhir dgn perkahwinan atau tidak. Akhirnya dia ckp lbih baik ptus je..Saya kecewa sgt2.Dlm tempoh 6bln kmi dh putus hubungan kmi ada gak msg o chat. Dia ckp dia msh syg kat saya. Tpi x lame ne masa birthday dia sya ada tengok org wish dia kat fb. Mesra sgt2 smpi ada bincang2 nak kwin.Bila saya tnya dia ckp x sedia.Dan saya jugak pernah buat sembahyang Istikarah.3 mlm berturut2. Saya ada dpt petunjuk dia mucul dlm mimpi saya( sebelum kmi ptus).Adakah saya slh org atau mimpi tu bukan petunjuk saya pun tak tau...
k
nazif_haxor@yahoo.com
ditulis oleh k pada 2011-06-16 23:30:53
Bila Allah memakbulkan doamu, Maka DIA menyayangimu, 
 
Bila DIA lambat memakbulkan doamu, Maka DIA ingin mengujimu, 
 
Bila DIA tak memakbulkan doamu, Maka DIA merancang sesuatu yg terbaik untukmu. 
 
Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pd Allah dalam apa jua keadaan kerana kasih sayang Allah itu mendahului kemurkaanNYA...
palet
palet_48@yahoo.com
ditulis oleh palet pada 2011-07-04 03:43:57
woow.....nice opinion
ilah
dzilah_11@yahoo.com
ditulis oleh ilah pada 2011-08-04 15:57:14
aslmkm...teruk betul la komen hang pa ttg solat istikharah...hang pa mmg pernah buat ke solat nih? ikut kpala otak hang je... 
aku dah buat s.istikharah ni sejak umur aku 16 th lagi selama berpuluh tahun aku buat...hahahha...
yana
yana_acik@yahoo.com.my
ditulis oleh yana pada 2011-10-04 10:21:41
salam ukhuwah dr saya.. 
saya berumur 24 tahun,dan saya ingin meminta pendapat dari kalian tentang masalah saya. 
saya mempunyai 2 orang kawan lelaki yang rapat dengan saya..A adalah anak sahabat ibubapa saya..B adalah kawan abang saya dan agak rapat dengan bapa saya..Saya kenal dengan A dahulu.. 
beza umur saya dengan A adalah 9 tahun manakala perbezaan umur saya dengan B adalah 6 tahun.. 
Secara jujurnya saya mempunyai perasaan terhadap A.. 
tetepi saya tidak pasti perasaannya terhadap saya..berbeza pula dengan B,..dia lebih mnjukan perasaanya terhadap saya..disebabkan tidak ada respon dr A,.saya telah menerima B sebagai teman saya..perwatakan mereka hampir sama..Baru-baru ini, Ibu A telah menghubungi ibu saya dan menyatakan bahawa A mempunyai perasaan terhadap saya tetapi A mengangap saya sudah mempunyai teman,..tetapi ibu saya telah menyatakan saya tidak mempunyai teman lagi.Saya buntu dalam membuat keputusan ini..perasaan saya terhadap B adalah simpati kerana dia tidak mempunyai ibu bapa..Hubungan saya amat rapat dengan keluarga A berbanding keluarga B yang agak dingin dengan saya..Tetapi A dan B mempunyai perwatakan yang disenangi ibubapa saya..ibubapa saya juga agak sukar untuk membuat pilihan untuk saya..ini kerana A amat rapat dengan ibubapa saya dan B juga amat rapat dengan bapa dan abang saya..keduanya amat baik dan hormat kepada ibubapa saya..tetapi A jarang menhubungi saya dan ibunya sahaja kerap hubungi saya..B selalu menghubungi saya.. 
 
amat sukar saya membuat pilihan keduanya baik untuk saya..tolonglah kalian berkongsi pengalam dan nasihat kalian dengan saya..terima kasih
gincumerah
neesa_angel@yahoo.com.my
ditulis oleh gincumerah pada 2011-12-19 21:15:45
Salam 
ramai betul ade mslh dgn jodoh.samalah cam saya.bercinta dah byk kali.sume x kekal lama.dah macam dah buat.solat doa..tapi lom pernah cuba solat istikarah ni.dulu time bercinta well still young kan.now bila dah semakin meningkat usia barulah terasa.i serious bercinta ms umur 23.i kenal dgn 1 guy ni.first impression he soooooo softspoken.tertarik then i approved.setahun bercinta dah tunjuk perangai.actually he a such a good guy.tapi tahlah ada sumtin yg we cannot get back together bcoz sifat panas baran dia.sapa nak laki hot temper woooo..then i decide we break up.tapi he still bother me.then i contact my fren balik.we kawan macam biase.tup2 dia luahkan perasaan.but...i'm still confuse sbb i dengar mcm2 cerita perihal dia.which is true or not Allahualam..perasaan syg tu ada tp berbelah bagi sbb i ada kawan dgn 1 guy ni yg kategori baik jugaklah.ingatkan cek sembahyang and all..ada 1 masa tu i gaduh dgn kwn i ni.tahlah i ni tetiba nak emo then annoying.mmg salah i jugak.then dia senyap,diam...i pon wathal sendirilah.yelah kalau dia betul2 nak with 1 girl ni dia akan berusaha betul x?means apa yg dia kate b4 ni bg i dia cam main2.so,i decide i pilih jejaka yg baik ni.3 bulan dah kami bercinta.xde masalah apa2 pon.sampailah mamat my fren ni muncul balik and he tell me that he gonna not make a mistakes twice.i nak buat camne?i dah bercinta dengan orang lain.tapi he look like cam org serabut.pity on him...skrg die keep msg me..tolongla..what should i do?kadang2 kite bercinta dgn org lain tp kahwin dengan org lain.mengharapkan sesuatu yg x pasti sgt perit.nak kata selama bercinta ni lom pernah dpt lelaki yg betul2 jahat.alhamdulillah sume baik2 cume Allah yg menentukan.setiap yg terjadi pasti ade hikmah.even xde masalah sekalipun.now..i confuse with my heart.takut yg dikejar x dapat yg kendong berciciran.Ya Allah tolonglah hambaMu ini.i nak cuba buat solat istikarah mudah2an ada petunjuk.amin..
kaseh shafiez
nurul_shaffiena
ditulis oleh kaseh shafiez pada 2011-12-26 22:11:37
hidup kt bumi Allah memang byk cabaran...kita hanya merancang segalanya dtentukan oleh-Nya...siapalah kita utk menidakkan..berusaha berdoa tawakal... 
 
:)
syaza
goodiebags_94@yahoo.com
ditulis oleh syaza pada 2012-03-29 18:33:19
salam.sy dgn dye da lme bcnte.bagaimanapun..setelah kami mghadapi konflik.dye mgatekn yg dye trime sy krane kesian dan bknnye cnte.sy sdih krane dye mrahsiakn prasaan itu.sdgkn sy tramat mncntai dye.hurm.bru2 ni kami memutuskn hubungan krane hal tersebut.utk pgetahuan semue..sy da byk mnta maaf kpdnye.tp hati dye tetap keras.sampaila..sy mgatakn yg sy tramat mncntai dye.dye hnye mgatakn dye syg pd sy.dan dye mnyuruh sy membuat solat sunat istiharah.walaubagaimanapun,sy tkot khilangan dye.sy mahu mncube solat ini.sy harap Allah akn mmbantu sy.
anna
annaliyana97@gmail.com
ditulis oleh anna pada 2016-07-21 12:21:21
Assalamualaikum..sy pn nk share smthing jgk,moga ada pndapat yg blh mmbntu sy.sy da couple dgn dia slame 5 thun sjak dr sek lg..skrg dia smbung dgree,jd mmg ssah nk jmpe.ada stu kli tu dia tnye andai suatu hari dia nk bermadu blh ke tk?jd sy mrah la sbn sy tk suke n tkut.jd utk kli prtamanye kluar la prkataan i hate u dr mlut sy.tp dia tk prnah pn bgthu sy yg dia mmg tk blh nk terima andai ada org ckp dkt dia cm tu..last sy pn ckap sy lpaskn awk lau itu yg awk nak..prempuan,biase la bnda kluar d mlut tk sme yg dmksudkn..n i hope dia pjuk sy, n yakinkn pd sy yg dia tk kn tnggalkn sy.sminggu lpas tu dia ckap dia ada brkwan dgn classmte dia jgk.tp yg prempuan dah lame sukakn dia.jd dia anggap sy dgn dia da clash,n trime cnta prempuan tu...wktu tu tk usah ckap la,jntung ni rase cm berderai,hncur,air mata pn tk brenyi kluar..dia ckap dia syg prempuan tu tp dia tk blh lpaskn prempuan tu sbb prempuan tu da syg sngt2 dkt dia.dia jgk sygkn sy tp dia tk blh nk trime sy sbb sy da hncurkn hati dia..kecewa,down semua bnda la sy rase..yes,sy syg dia,sy cnta dia,sy rndu dia..tp skrang sy hnye mmpu luah dan mngadu pd Allah..time ini rase ketenangan yg bgitu tenang lah.huhu..then,msuk blan puase..tp sblum bln puase sy ada buat istikhrah,sy doa andai dia btul2 jdoh sy,maka tnjukkanlh dgn ape2 cara skali pun agar sy tahu kedudukan sy skrang ni..n pnjang lbar la doanye..ok nk jdkn cerita,d pnhjung doa sy tu tbe2 ada stu mcj masuk.sy ignore je,myb dr celcom kot.jd ble da siap, sy buke mcj.rupenye mcj dr dia..time tu mmg sy mnngis tk hnti sbb sy tkut,sy kliru.adkh ini ptnjuk untk sy yg dia jdoh sy?atau kebetulan je?..jd sy ambik pndekatan diamkn dri,sminggu lbh sy cube lupekn dia..wlaupun tk bnyk tp at least sy dh blh trime knyataan..jd ibu sy psan nnti blan puase jgn brhnti brdoa mntk ptnjuk..pd 4 ramadhan,sy niat nk bngun 1/3 mlm utk solat istikhrah,tp tk sdar.begitu la smpai ke 7 ramadhan..smbil tu sy amalkn bce al quran slpas sbuh tiap2 hari,jd wktu doa ada la sy slitkan doa utk dia..jd lpas sbuh sy tido skejap.yg pling trkejut apbila sy brmimpi yg sy khwin dgn dia.dlm mmpi tu sy dgn dia dduk mngadap dgn mmakai bju pngantin wrne kuning emas.time tu dia tngah sarungkn cincin di jari sy.suasane dlm mmpi tu tenang sngat2..ble trsedar trus ay nngis..asyik2 nngis,asyik2 nngis..hihi..jd mlm tu sy nkad utk bngun jgk buat solat istikharah..Alhamdulillah Allah kejutkn sy bgun 1/3 mlm..jd cm biase lpas sahur,slat sbuh,mngaji dan smbung tido blik..dan lg skali sy brmmpi bnda yg same,sy brkhwin dgn dia.tp mmpi sy yg ni mcm brulang2..jd ble trsedar trus nngis,hihi..jd sy pn brdoa..adkh tu ptnjuk yg dia jdoh sy?adkh mmpi tu ptnjuk dr istikhrah?sy bntu sbb sy tkut klau sy trsalah yakin...jd sy diamkn diri..esok nk raye,mlm tu sy sbuk buat kek,tbe2 ibu sy ckap,jgn risau lah,rayer esok msti laki tu dtg..jd sy pn trkejut la tbe2 kluar psal laki tu..dia ckap dia mmpi laki tu dtg umah dan mak kpd laki tu pn ada skali.tp sy tk nk prcaya sbb dia tngah bhagia dgn prempuan len jd tk de nye dia nk dtg umah sy.jd sy buang dia jauh2..pnat sngat siapkn kek 6 bji,jd pd kul 3 pg sy pn tido.alangkh trkejutnye sy apabila laki tu msuk dlm mmpi sy lg..dlm mmpi tu dia pkai bju mlayu,brsongkok dan dia pndang sy dgn snyuman yg mnis sngat.sy rase tenang dan damai je..last,sy trsedar dr tido.tngok jam pkul 5 pg..ermm mimpi..jd sy buang jauh2,tk nk sdih2 d pg rayer..mse trus brlalu dan dia pula tngah bhagia.jd 3 hari lpas dia upload gmbr dkt wecht dia dgn prempuan tu,kli prtama tngok rase cm biase je.tp lme2 rase sdih plak.jd sy uninstall wechat.dan sy nk block wasap dia.tp knape sy rase nk buat istikharah jgk wlaupun skdar block wasap..jd esoknye sy niat nk bngun buat solat istikharah,erm sygnye sy tk sdar..tp mlm tu tbe2 dia dtg dlm mmpi sy.dlm mmpi tu muke dia nmpk sedih je,cm mngharapkn sesuatu,tp sy plak time dlm mmpi tu tk de riak pn d wjah sy,tk de prasaan..jd sy cnfius,sy tk thu cm mne..sy berserah kpd Allah segala2nye..Allahualam..

Berikan Komen
Nickname:
Email:
Telefon:
:Untuk mendapat pemberitahuan email jika ada komen terbaru.
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Komen:This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Taip huruf atau nombor yang anda nampak dalam gambar (5 character). Anda boleh taip huruf besar atau kecil (not case sensitive)

Jika anda menyukai artikel ini. Sila klik "Like" :

 
 

Iklan

Koleksi Pengantin HAIFA
Pelamin ini sesuai untuk orang yang mengemari warna-warna lembut seperti pink, purple, putih dan lain-lain. Warna pink... >> lagi
Pelamin ini  sesuai untuk orang yang mengemari warna-warna lembut seperti pink,  purple, putih dan lain-lain. Warna pink hanya dimasukkan dengan memilih  bunga-bunga segar atau plastik dan rendanya. Pemilihan bunga-bunga atau  hiasan adalah penting untuk menampakkan pelamin supaya lebih menarik.

Shout it!

Nick:

Message:

Peti Undi

Berapakah Bajet Perkahwinan Anda?
 

Kisah Cinta Pilihan

Cinta Ke Hujung Nyawa
Kisah cinta kami bermula 5 tahun lepas, iaitu pada akhir Disember 2003. Kami bersahabat setahun sebelum tahun tersebut melalui email dan telefon. Kami tidak pernah berjumpa selama setahun, dan pada akhir tahun 2003 kami berdua mengagahkan diri untuk mengatur s
>>lagi mengenai kisah cinta mereka

Himpunan Koleksi Kisah Cinta

Who's Online

We have 119 guests online

Facebook