Login / Daftar ke Pengantin.com.my




Lupa kata laluan?

Daftar sekarang

Iklan kahwin - iklankan butik perkahwinan anda
 
Butik Tradisi
makeover... >> lagi
makeover

Cenderahati Perkahwinan ~ Wedding Cupcakes Trend Masa kini

Attention, open in a new window. | Print | E-mail

User Rating: / 54
PoorBest 

Kebanyakan pengantin berdepan dengan pelbagai jenis pilihan dalam memilih cenderahati perkahwinan dan kek bagi majlis perkahwinan bersejarah mereka. Ianya berbeza dengan zaman dahulu di mana bunga telur adalah pilihan mutlak sebagai cenderahati perkahwinan kepada tetamu. Kini, semuanya telah berubah kepada trend baru iaitu Cupcake. Cenderahati Cupcake ialah kek cawan yang dihiasi aising pelbagai warna dan corak dan dipekkan dalam kotak yang dihias cantik.

Kini trend Cupcake semakin hangat di majlis-majlis perkahwinan kerana ianya boleh dihias sedondon dengan tema majlis. Kebanyakkan Cupcake yang bertema akan menjadi tumpuan kepada para tetamu yang datang terutamanya kanak-kanak kerana corak dan pembungkusan yang menarik. Selain itu, Cupcake yang dihiasi amatlah sesuai untuk dijadikan hantaran perkahwinan.

Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda
Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda Cupcakes di dalam pelbagai kotak yang menarik.

Baru-baru ini saya telah menjalani pengambaran bersama NONA, TV3 untuk segmen Fokus di mana mereka mengetengahkan tentang trend Cupcake yang semakin hangat di majlis perkahwinan.

Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda
Pembuatan Cupcake dari bancuhan, pembakaran sehingga ke hiasan aising dan pembungkusan.

Selain cenderahati perkahwinan, Cupcake bertingkat dan kek bertingkat juga menjadi pilihan dalam majlis perkahwinan, terutama dalam acara kemuncak majlis seperti memotong atau menyuap kek. Cupcake bertingkat selalunya diletakkan di hadapan meja makan beradap sebagai hiasan dan ada sesetengah pengantin menjadikan acara memotong kek perkahwinan kepada menyuap Cupcake kepada pasangan.

Terdapat dua jenis kek yang sesuai untuk acara memotong iaitu kek beraising lembut ‘buttercream’ atau ‘royal icing’ yang sedikit keras. Kek ‘buttercream’ yang lembut selalunya di hiaskan secara sederhana dan boleh di potong dan makan semuanya manakala Kek ‘royal icing’ adalah lebih meriah dan cantik tetapi aisingnya agak keras untuk dimakan. Kek ‘royal icing’ selalunya menggunakan kek ‘butter’ atau kek buah kerana sesuai untuk menampung aising yang banyak, dan ada sesetengah pengantin yang menggunakan ‘polysterine foam’ yang dihias seperti kek untuk hiasan. Ianya bergantung kepada pilihan pengantin yang bersesuaian dengan tema majlis mereka.

Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda Pelbagai bungkusan wedding cupcakes untuk cenderhati perkahwinan anda
Dari kiri: Kek ‘buttercream’, ‘Cupcakes’ bertingkat dan Kek ‘Royal Icing’

Selalunya pengantin akan mengeluarkan banyak belanja dalam menjadikan majlisnya begitu bersejarah dan berprestij. Disini saya ingin memberi beberapa idea bagi pengantin dalam memilih cenderahati perkahwinan dan kek bagi majlis mereka. Kek bagi upacara memotong seeloknya diletakkan di tempat redup dan dingin, jika tidak kek akan cair dan tidak kelihatan menarik, bakal pengantin boleh memilih ‘cupcake royal icing’ atau kek yang beraising keras supaya kelihatan cantik setiap masa. Ada juga yang memilih kek yang didalamnya ‘polysterine foam’ sahaja untuk hiasan di meja pengantin supaya kekal cantik, harganya lebih murah.

Bagi Kek cenderahati perkahwinan, pilih jenis kek yang tahan lama sekurang-kurangnya seminggu kerana mungkin tetamu tidak terus memakannya dan jika tidak habis, ianya tidak akan dibuang begitu sahaja. Pastikan anda memilih kek pengantin yang betul dan sesuai untuk majlis perkahwinan supaya ianya akan menjadi kenangan manis selamanya.

oleh ellinnur @ gmail.com

http://tot-tot.fotopages.com


Bookmarks ~ Kongsi ::

Komen

dhartiny@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-12 13:48:27
boleh saya tau mana nk dptkan cupcake ni?

ellinnur@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-09-13 00:54:49
u boleh browse tot-tot.fotopages.com utk harga dan jenis-jenis kotak yang menarik :)

baby_garfield96@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-22 16:03:31
ermmmm,saya ingin tahu bagaimana nona tv3 boleh datang ke majlis perkhawinan abang saya pada bulan 10 ini untuk mmbuat rakaman di sana nnti. :grin ?

suriasufian@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-23 20:47:18
macam menarik sgt..sy masih tercari2 cenderahati untuk majlis saya tahun depan..boleh x emailkan quotaton?tq

nellyaa_fantasi@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-24 09:14:49
plzz send your product to me... i want to look 1st...

armz_syaki882yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-24 21:15:52
ok..saya ingin tahu.rasa2 nya berapa cupcake tu diorg blh sediakn dgn jemputn 300org..

ellinnur@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-09-25 12:14:47
kalau utk jemputan 300 org, you boleh order 300 cupcakes. :) 
 
www.totcupcakes.com

noordayah_samsula@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-09-30 18:19:43
salam, boleh tak emailkan pada saya quotation untuk cupcake ni? 
thanks

pgurl_aries@yahoo.com.my
ditulis oleh pada 2008-10-09 10:30:16
errm mcm best. 
aku pun tak lama g nak kawin 
tapi persediaan langsung tak wat g 
hehehhehe :grin :) :eek biar bakal laki yang wat semua nie. dia yang nak sangat kawin cepat......jom kawin

ains_mtpnmelaka@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-09 15:12:47
salam,tlg e-mailkan saya quotation untuk semua jenis cup cakes ini.saya mmg akan menghadiahkan cup cakes ini sbgai cenderahati sms mjlis perkahwinan saya pd bulan 5 ini.

ctsyuhada@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-09 17:06:16
please send the quotation for the cupcakes to me. 
i might be needed around 500pieces.How long can it last?how long do you need to finished 500pieces?

maixxxsyah@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-11 15:43:12
pls give me a quotation..

SKA_JENGKA215@YAHOO.COM
ditulis oleh pada 2008-10-13 13:58:04
BLH SAYA DAPAT SEBUTHARGA BAGI 500 BIJI KEK CAWAN. N ALAMAT KEDAI.

Lyza_aman@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-13 21:34:10
Salam, Boleh saya dapatkan harga bg 500biji cup cake.Sya nak bunga ros di atas hiasan cupcake.Sya berharap. akka dapat bg saysa harga yang berpatutan.Saya nak no tel akak dan alamat kedai rumah akak.

allysya_75@hotmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-14 16:22:27
salam..nak tnye,kalu wat tempahan berapa lme leh siap n email price kat sya.i luv cupcakes.lagi pun nak buat lain sikit coz before this x ramai lagi wat cndrhati use cupcakes..mne tau leh saye promote ka. ahakss..thankss

lizawati.izairi.gmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-14 17:24:26
saya nk tnye harga sebiji cup cake utk wedding

lizawati.izairi.gmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-14 17:28:40
saya nk akak bg sebut harga cup cake bagi 300 - 500 biji cup cake. klu boleh akak bg no phone and alamat kedai akak utk saya jumpe akak

ellinnur@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-15 09:50:46
Kepada sesiapa yang berminat dengan wedding cupcakes nie boleh ke website saya utk senarai harga dan pakej. 
 
www.totcupcakes.com

zainiza@suzuki.net.my
ditulis oleh pada 2008-10-15 17:32:42
boleh emailkan quotation utk cup cake siap packaging...ada x cup cake yg kecik2..saiz mangkuk kuih raya 2?..tlg email sy kat email address kat ats ek..ni no fon sy..017-3848842

alhadis87@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-16 22:37:49
As-salamualaikum.. saya hadi dr pineng.. ingit bertanya jika saya berminat utk tempahan.. saya ingin tahu harga& bagai mana untuk oder?? 
 
tq

suzira@ssm.com.my
ditulis oleh pada 2008-10-17 11:24:42
boleh emailkan quotation utk cup cake siap packaging...ada x cup cake yg kecik2..saiz mangkuk kuih raya 2?..tlg email sy kat email address kat ats ek

khatly2@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-17 18:29:25
sya nk tahu harga &mcm mna nk order

khatly2@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-17 18:31:16
sya nk tahu harga &mcm mna nk order

aira_alil@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-18 22:06:57
hii, skrg nie, sy tgh mencari pembekal yg bleh buatkan cupcakes untuk weeding sy. so sy harap anda dpt membantu.hope anda bleh bg quatation harga cupcakes dgn hiasan kotak skali.n mcm mana nk buat tempahan skali.hope sy dpt feedback dlm masa yg terdekat nie..tq

azillaismail@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-21 11:01:30
tlg emailkan quotation and if let say wedding sya March 2008 when should i order yer?

ab_tasya@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-21 12:12:33
bleh emailkan hege. packing cenderahati perkahwinan..500pcs , delivery? patern packing bleh pilih?sila berikan keterangan.

ellinnur@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-24 10:26:59
azilla, kalau march 2008 dah lepas, how to order ek :) hehe.. anyways kalau utk 2009, you boleh order dari skrg, by paying 70% deposit, ade customer kite dah bayar full, coz kite based on first come first serve :) 
 
ab_tasya, you boleh browse web I www.totcupcakes.com utk harga dan pakej menarik, pattern boleh pilih, beserta dengan kaler tema wedding you sekai, deliver ade charge mengikut tempat, you boleh ambil sendiri kalau nak, :)

dtp_yana@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-28 12:13:10
Hai..saya nak kahwin gak mac 2009...rasa macam nak orderlah...boleh bagi quotation tak tuk sumer cupcake bleh saya pilih...pastu berapa lama cupcake boleh tahan kalau simpan...ingat nak order awal sikit.. :)

ziela188@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-29 00:39:54
hye...mjlis sy mac 2009..blh bg quotation x...cm besh jer...n kt mana kedainye yek.

ellinnur@gmail.com
ditulis oleh pada 2008-10-29 10:55:01
yana : you browse jer website saye,www.totcupcakes.com kat situ ade beratus gambar n ade senarai harganya sekali, coz kalau nak kasi quotation kene based on amount dan jenis kotak u nak gune :) 
 
ziela : kite takde kedai.. so far home-based.. tapi u boleh jer dtg ke tempat kite utk tgk kotak dsb..  
 
ellinnur

shariza16@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-29 16:33:51
kt mane ek tempat korang.....

shariza16@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-29 16:34:02
kt mane ek tempat korang..... :grin

zaliena@awsfleetsystem.com.my
ditulis oleh pada 2008-10-29 17:03:25
Akak nak tahu sebiji cakecup tu b'apa.Macamana akak nak tahu alamat @ no tel. 
 
terima kasih beri kerjasama adik

nebuxhedneezar@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-29 21:06:33
Salam... 
Kak, i nak tau berapa harga utk 500 pcs cake cup & mcam mana utk i mdptkan nyer... tq

nebuchedneezar@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-29 21:07:27
Salam...  
Kak, i nak tau berapa harga utk 500 pcs cake cup & mcam mana utk i mdptkan nyer... tq

bdk_pocong@yahoo.com
ditulis oleh pada 2008-10-31 18:11:48
blh bg sy tau harga cakecup tu n cm ne sy nk beli ye...plz e-mail sy ye...... :)
ema
shaz_afiq@yahoo.com
ditulis oleh ema pada 2008-11-03 16:01:45
nak mnyak alamat utk order cupcakes... n braper harganya utk tempahan majlis perkahwinan..
ety
eighty_02@yahoo.com
ditulis oleh ety pada 2008-11-04 23:20:23
kak, kalo haf2 cemner kira ye...tingkat bwh kek, tingkat atas cup cake.. :grin
zura
b_zuhara@yahoo.com
ditulis oleh zura pada 2008-11-06 10:46:08
boleh sy tahu brp harga untuk 1 cupcakes??? n jika sy order 1000 brp harganya?? ade discount x?? :)
mas
pepel_gur@yahoo.com
ditulis oleh mas pada 2008-11-07 17:46:15
Knape xleh surf website www.totcupcakes.com
riza
shariza16@yahoo.com
ditulis oleh riza pada 2008-11-08 11:35:08
nk tahu brp harga utk 1 cupcakes tu?kalo utk 1000 org brp ek?
dear ira
ira@seremban.parade.com.my
ditulis oleh dear ira pada 2008-11-10 11:09:25
bole saya dapatkan quot utk cup cake ni.. :)
feza
shafiza_04@yahoo.com.my
ditulis oleh feza pada 2008-11-18 12:14:29
Assalamualaikum, 
 
saya berminat utk mempelajari n klo memerlukan staff partime 2 (sabtu n ahad) boleylah kiranye menghubungi saya. 
 
sekian, tq
Fatin Farisha
shary_eddy@yahoo.com.my
ditulis oleh Fatin Farisha pada 2008-11-19 13:32:24
Askum...just nak tanya bleh bagi alamat,email or phone no. u kat i x.berape byk bleh kite order dlm 1 masa?dalivery disediakan x?null
babygurlpink
babygurlpink@gmail.com
ditulis oleh babygurlpink pada 2008-11-19 14:47:28
bleh tak bagi quotation? TQ
lynda
lyndavanessa86@yahoo.com
ditulis oleh lynda pada 2008-12-15 17:07:37
bape harga 1 cupcakes? nk ode 1000..... 
 
thanks
myra
amira2mie@gmail.com
ditulis oleh myra pada 2008-12-24 15:57:19
bley tahu sebiji cupcakes brape n jika saya nk tempah dlm kuantiti yg byk brape diskaun yg d beri..n area mane saya bley dapatkan utk majlis perkahwinan saya thn depan..tq
aja
hajarmisnan@yahoo.com
ditulis oleh aja pada 2008-12-24 17:15:49
A'kum,bagaimana nak dapat kan cupcake.untuk 1 cup berapa harganye,jika di beli dgn qty yang byk bagaimana pula.ada yang berdekatan di johor bahru.amat berminat sekali.tolong hantarkan ape2 berkenaan dgn cupcake.cawangna yang terdekat di johor bahru ada tak.terima kasih. :)
1310
alwin1310@yahoo.com.my
ditulis oleh 1310 pada 2009-02-08 13:05:15
salam...bole i dpt kn alamat@ no contact
ana
buggy_girls@yahoo.com
ditulis oleh ana pada 2009-02-17 14:04:56
:) salam, nak tanya ttg price bagi cup cakes. tq
Harman
hartinasairi@yahoo.com
ditulis oleh Harman pada 2009-02-19 21:53:15
salam, nak tanya you ada buat bengkel utk belajar buat cupcake x?
afifah
love-gils@yahoo
ditulis oleh afifah pada 2009-04-07 10:33:42
wah tinggi nya kek tu nanti runtuh tapi hantar lah kek tu oleh x ?????????????????????????????
rubi
loverubi38@yahoo.com
ditulis oleh rubi pada 2009-04-10 11:59:25
saya suka la kalu blh siarkan lagi gambar pengantin besar sebab saya badan besar :)
acik
ezy_jb@yahoo.com
ditulis oleh acik pada 2009-04-12 08:51:30
salam,  
 
blh bg sy quotation tak tuk cupcakes?
pura
safurajemain@yahoo.com
ditulis oleh pura pada 2009-04-17 13:52:04
cantik!bole tlg email quotation untuk 500 biji cupcakes? :grin
rosie
rosiekumai79@yahoo.com
ditulis oleh rosie pada 2009-04-18 15:57:37
salam..boleh bg quotation x....
noreen
noreen_oreng@yahoo.com.my
ditulis oleh noreen pada 2009-04-19 18:22:37
berapa lama cokelat ini tahan disimpan dan jika saya 
ingin menjadi ahli berapakah yuran yang termurah untuk 
menyertainya
linda
ngek_fairlady@yahoo.com
ditulis oleh linda pada 2009-05-06 07:54:17
salam...sy berminat la dgn design2 akak, cantik!! 
then bole bg email quotation tak? ;)
rinn
akulah_rinn@yahoo.com
ditulis oleh rinn pada 2009-06-23 14:49:40
salam.... 
saya nak tanya.....kalau nak buat tempahan mcm ne ye?...dan nak tau jugak harga kira mcm mana? kalau untuk 300 org berapa ye budget yang diperlukan?
zanaspice
gurl2devil@yahoo.com
ditulis oleh zanaspice pada 2009-06-25 00:06:32
leh send or call me??? urgent! about cupcake.. want to order la. hehe
angah
sazailah@yahoo.com
ditulis oleh angah pada 2009-07-17 14:05:06
cute...blh dpt kan harga tuk cup cake yg dlm box 
yg cute tu..kdai kat ne?box tu disdiakan skali ke?
iefa
iefa_raz@yahoo.com
ditulis oleh iefa pada 2009-08-15 16:50:42
leh email qutotion x for 500pc
syieda
sya_ida87@yahoo.com
ditulis oleh syieda pada 2009-10-12 14:20:32
boley emailkn sy harga utk 1 cupcakes yg dlm box tu ntk cenderahati perkahwinan dan kat mana utk sy dptkn nye?
zetty
zettyaries.yahoo.com.my
ditulis oleh zetty pada 2010-02-07 21:16:55
nak tahu berapa harga.saya nak batu hantaran kawin
manja................
manja....lady.....gaga
ditulis oleh manja................ pada 2010-02-14 15:42:01
saya nk tempah 200 capcakes nanti awak hantar kat pulau pinang nanti bg uit.................. :p :grin :?
hasz
hazneeza_hashim@yahoo.com
ditulis oleh hasz pada 2010-02-16 17:06:40
nampak menarik... leh email qutotion for 1000 pcs tak?  
TQ...
nor
noraini_jaamat@yahoo.com
ditulis oleh nor pada 2010-04-14 16:56:09
saya nak tahu berapa harga kotak cup cakes...atau sebut harga...serta jenis2nya....
fatimah
fatimahrahman_88@yahoo.com
ditulis oleh fatimah pada 2010-07-26 17:26:23
salam, 
bleh sy dptkan harga tempahan cup cake tuk 300 unit?alamat kedai? :)
amera
princesskitty8985@yahoo.com
ditulis oleh amera pada 2010-07-27 14:56:20
bolah saya tau kt ne nk tmpah cup cake ni&berapa lama boleh siap?
fatimah
fatimahrahman_88@yahoo.com
ditulis oleh fatimah pada 2010-07-28 13:51:47
salam.. 
tempahan cupecake tuk 300 biji,brape bleh dpat hrga?
nur syakirah bt abdul ghani
kirah96@yahoo.com
ditulis oleh nur syakirah bt abdul ghani pada 2010-07-28 14:51:40
hai nama awak siapa :) :) :) :p ;)
nur syakirah
kirah-cute96@yahoo.com
ditulis oleh nur syakirah pada 2010-08-26 21:21:53
nama saya nur syakirah bt abdul ghani :upset :x :roll :grin
nur syakirah
kirah-cute96@yahoo.com
ditulis oleh nur syakirah pada 2010-08-26 21:24:24
komen saya nak respi awak :upset :grin 8) :x :roll :sigh :zzz :upset
links of london
maochenyu1234@yahoo.cn
ditulis oleh links of london pada 2010-11-22 15:47:17
White stripe vest with big letters looks very a-line Marine style, links of london  
deserve to bare color more slender legs low-heeled shoes, links of london
baby
lisazara@gmail.com
ditulis oleh baby pada 2010-12-14 19:33:20
boleh saya nk tahu,kat mana nk cari kotak cupcake tu sbb saya nk ltk gula gula ....
nora
shikinnoray@yahoo.com
ditulis oleh nora pada 2011-02-26 15:39:33
erm blh e-mail pd sy qutation cup cake kantiti 600pcs?untk mjlos sy bln 7 2011
rogayah
rogayahrahman@yahoo.com
ditulis oleh rogayah pada 2011-08-07 09:02:49
berapa harga cupcake beserta kotak yang warna putih yg ada reben pink tu, nampak cantik .
shamini
shasha_1616@yahoo.com
ditulis oleh shamini pada 2012-04-19 14:11:34
brape harga cupcake?? nak order, how to contact u??

Berikan Komen
Nickname:
Email:
Telefon:
:Untuk mendapat pemberitahuan email jika ada komen terbaru.
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Komen:



This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
Taip huruf atau nombor yang anda nampak dalam gambar (5 character). Anda boleh taip huruf besar atau kecil (not case sensitive)

Jika anda menyukai artikel ini. Sila klik "Like" :

 
 

Iklan

Koleksi Pengantin HAIFA
Hantaran perkahwinan hendaklah direka bersesuai dengan tema perkahwinan anda.  Gubahan Hantaran perkahwinan amatlah pen... >> lagi
Hantaran perkahwinan hendaklah direka bersesuai dengan tema perkahwinan anda.  Gubahan Hantaran perkahwinan amatlah penting direka selari dengan tema kerana para pengunjung selalunya akan memerhatikan hantaran. Rekaan hantaran perkahwinan yang ekslusif menaikkan status perkahwinan anda.

Shout it!

Nick:

Message:

Peti Undi

Bagaimanakah anda berkenalan dengan pasangan anda sekarang?
 

Kisah Cinta Pilihan

Cinta Ke Hujung Nyawa
Kisah cinta kami bermula 5 tahun lepas, iaitu pada akhir Disember 2003. Kami bersahabat setahun sebelum tahun tersebut melalui email dan telefon. Kami tidak pernah berjumpa selama setahun, dan pada akhir tahun 2003 kami berdua mengagahkan diri untuk mengatur s
>>lagi mengenai kisah cinta mereka

Himpunan Koleksi Kisah Cinta

Who's Online

We have 12 guests online

Facebook